You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Acht weken paardentherapieproject & 4 weken sociaal project in Argentinië geschreven door Dianne Ijdo

Dianne IIdo - Sociale zorg

In Juni kwam bij mij het idee van een ‘Gap Year’. Ik had op drie punten na mijn propedeuse jaar niet gehaald en ik moest een semester wachten, voordat ik dit vak opnieuw kon doen. Aangezien ik wel eens vaker op de site van Projects Abroad had gekeken en het me altijd enorm aansprak, besloot ik nu eens serieus te kijken. Na een gesprek op het kantoor in Dordrecht werd mijn plan concreet: Op 4 november zou ik vertrekken naar Argentinië om daar als vrijwilliger aan de slag te gaan op het paardentherapie project en de laatste maand op een sociaal project.

Projects Abroad regelt alles heel goed. Van tevoren kreeg ik een eigen pagina, je My Projects Abroad website, waar informatie stond over de stad Córdoba, mijn gastgezin en mijn project. Erg fijn om alvast een beetje een beeld te krijgen van wat je te wachten staat, hoewel ik eigenlijk nog steeds geen idee had wat ik moest verwachten. Toch was dit voor mij wel goed, zodat ik helemaal open in het avontuur kon stappen en mee kon gaan met de zogenaamde ‘flow’.

Dianne Ijdo - Sociale zorg

Vlak voordat ik vertrok had ik toch wel de zenuwen. Ik had nog nooit alleen gevlogen, ik ging naar een onbekend land met onbekende gewoonten en ik zou in een gastgezin komen, waarvan ik ook maar moest afwachten hoe ze waren. Mijn zenuwen verdwenen echter als sneeuw voor de zon na een paar dagen. Mijn Argentijnse ‘madre’ was superlief, mijn huisgenoten waren aardig en de eerste dagen na de vlucht regelt Projects Abroad een introductiedag, om je wegwijs te maken in de stad en op het project waar je als vrijwilliger aan de slag gaat. Ook wordt er iedere week een ‘social event’ georganiseerd, zodat je in contact komt met andere vrijwilligers. ‘Socials’ houdt vaak in dat je met de groep wat gaat drinken, maar we hebben ook een keer salsales gehad en met kerst spraken we af en dat iedereen iets maakte uit zijn of haar land en dit hebben we op het kantoor van Projects Abroad met de groep geproefd. Aan de hand van de ‘socials’ kun je dan weer dingen afspreken buiten de ‘socials’ om, zoals tripjes in het weekend of bijvoorbeeld met z’n allen naar tangoles gaan.

Naast ‘socials’ organiseert Projects Abroad ook ‘Dirty Days’, waarbij je in het weekend een dag gaat helpen op een ander project. Erg leuk om op deze manier ook andere projecten te zien! Ik heb zelf meegedaan aan een ‘Dirty Day’ op een centrum voor arme kinderen uit de buurt. Met een stuk of 8 vrijwilligers hebben we het centrum in de verf gezet en een zandbak voor de kids gemaakt in een dag!

Dianne Ijdo - Sociale zorg

De kracht van Projects Abroad zit hem volgens mij in dat er geen vaste data zijn waarop vrijwilligers aan komen, waardoor de groep van vrijwilligers steeds wisselt. Zo heb je geen vaste kliek waar je maar moeilijk tussen komt. Iedereen wil nieuwe vrienden maken en iedereen heeft dezelfde mindset, omdat iedereen hetzelfde komt doen. Dit maakt dat iedereen heel open, lief en verwelkomend is. Na een paar dagen voelde ik me dan ook al helemaal thuis in mijn nieuwe leven aan de andere kant van de wereld!

Het project

De eerste 8 weken van mijn verblijf in Argentinië, werkte ik op La Fundación Cordobesa de Equinoterapia, een plek waar gehandicapte kinderen, zowel lichamelijk als geestelijk, gebruik maken van de helende kracht van paarden. Mijn werkzaamheden bestonden uit de dagelijkse verzorging van de paarden en het centrum, het begeleiden van de therapie van de kinderen en het rijden van de paarden. De eigenaresse van het centrum, Verónica, is een superlieve, hartelijke vrouw. Aangezien ze voor het werk vrijwel afhankelijk is van vrijwilligers, kregen we veel verantwoordelijkheid en veel ruimte voor de inbreng van eigen ideeën.

De therapie van de kinderen bestaat uit oefeningen die ze zelf kunnen doen, terwijl er aan weerskanten een vrijwilliger staat om ze te helpen. Echter, sommige kinderen zijn zo zwaar gehandicapt dat je achter het kind op het paard zit en samen de oefeningen doet. Het werk is zwaar en ik was vaak behoorlijk moe als ik thuiskwam, maar de kids zijn zo lief en het geeft zo’n voldoening als je de kinderen ziet opleven en een grote smile op hun gezicht krijgen zodra ze op het paard zitten. Dat is het beste gevoel in de wereld, het gevoel dat je daadwerkelijk een verschil maakt voor iemand!

Dianne Ijdo - Sociale zorg

De laatste 4 weken van mijn verblijf in Argentinië was de Equine therapy gesloten in verband met de zomervakantie. Projects Abroad had een nieuw project voor mij geregeld. Ik ging aan de slag op een centrum in een buurt van Córdoba waar veel arme gezinnen wonen. De kinderen uit deze gezinnen kunnen hier terecht voor Engelse les (dat wordt gegeven door lesgeef vrijwilligers van Projects Abroad), een snack en om lekker te spelen. Onze taak als vrijwilligers is om activiteiten voor de kinderen te organiseren en te zorgen dat alles in goede banen verloopt. De kinderen zijn erg lief, maar hebben vaak al veel meegemaakt in hun jonge leventjes. De taak van de vrijwilligers is dan ook om ze wat discipline, sociale gebruiken en gewoon veel liefde en aandacht mee te geven. Zo heb ik in de vier weken dat ik hier werkte heel wat tekeningen voor hen gemaakt die zij dan gingen inkleuren. Dit lijkt simpel, maar voor deze kinderen is het vaak voor het eerst dat iemand iets echt voor hen doet. Ook dit werk was heel dankbaar en je bouwt echt een band met de kinderen op. Ik moest dan ook echt even slikken toen op mijn laatste dag een kind een blaadje aan mij gaf met de tekst: “Te quiero mucho, seño” (De kinderen noemen de vrijwilligsters ‘seño’, afgekort van señorita).

Vrije tijd

Dianne Ijdo - Sociale zorg

Naast het vrijwilligerswerk heb ik ook nog andere dingen gedaan in mijn 12 weken Argentinië. Zo heb ik een Spaanse cursus gevolgd via Projects Abroad (het is echt een aanrader om de taal van het land een beetje te leren. Het is leuk als je een beetje kan communiceren met je gastgezin en op het project in hun eigen taal), heb ik tangolessen en salsalessen gevolgd en ben ik veel met de andere vrijwilligers op stap geweest. Variërend van drankjes doen en over de hippiemarkt lopen tot reisjes in het weekend. Ik heb elk weekend van mijn verblijf gereisd met uitzondering van mijn eerste en laatste weekend.

Ik heb twee paardentochten gedaan (cabalgata’s). Ik ben naar Iguazú falls, Mendoza, Salta en Buenos Aires geweest met andere vrijwilligers en ik heb vrijwel alle kleine plaatsen in de provincie Córdoba bezocht, zoals Villa General Belgrano, La Cumbrecita, La Cumbre, Cuesta Blanca, Carlos Paz en een nationaal park. Ook ben ik met twee andere vrijwilligers een keer uitgenodigd bij een Argentijns paar in Jesús María waar op dat moment een volksfestival gaande was. Superleuk om bij zo het echte Argentijnse gezinsleven mee te maken!

Ik kan nog veel meer vertellen over deze geweldige ervaring, maar het is veel leuker om naar de foto’s te kijken. Ik kan iedereen aanraden om met Projects Abroad weg te gaan. Mijn Spaans (en Engels) is heel erg verbeterd, ik heb vrienden gemaakt van Australië tot de VS en van Ecuador tot Zwitserland en op persoonlijk vlak ben ik ook erg gegroeid.

Een reis met Projects Abroad is een prachtige, unieke ervaring en ik wil dan ook iedereen aanraden om zelf je eigen reis te boeken en je eigen persoonlijke ervaringen en herinneringen te gaan maken!

Dianne Ijdo

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲