You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Franse cursus en sociaal project in Senegal

Als 16-jarige naar Senegal...

Senegal,Doortje Croll

Ik ging na het behalen van mijn vwo diploma voor drie maanden naar Senegal. Met behulp van Laurens van Projects Abroad had ik deze bestemming uitgekozen, omdat ik graag het leren van een nieuwe taal, namelijk Frans, wilde combineren met vrijwilligerswerk en reizen.

Dus daar ging ik. Op mijn 16e, met een volgepakte koffer, 11 injecties gehad te hebben in elk mogelijk ledemaat en mijn lonely planet op zak. Goed had ik mij voorbereid, dacht ik. Niet dus. Maar dat kan ook helemaal niet, denk ik achteraf.

De eerste paar weken waren hectisch, maar wel wist ik direct dat dit de beste beslissing was die ik ooit gemaakt had kunnen hebben als begin van mijn gapyear en ik heb vanaf het begin genoten van elke seconde.

Senegal,Doortje Croll

Ik woonde in St Louis, een relatief kleine vissersstad dichtbij de grens met Mauritanië. De eerste dag werd ik rondgeleid door St Louis en ik leerde mijn leraar Frans kennen. Eerst verdwaalde ik een paar keer en belde ik Claire van Projects Abroad in paniek op die dan de weg (weer!) vertelde, maar ik leerde St Louis verbazingwekkend snel kennen.

Ook mijn Senegalese moeder stelde mij vanaf het begin al enorm op mijn gemak. Ik maakte direct echt deel uit van haar familie. Ze was enorm warm en gastvrij, geen moment voelde ik mij een vreemde in haar gezin. Zij heeft mij kennis laten maken met Senegalees eten, drinken, haar religie en Senegalese gebruiken en tradities. Zo werden Eva (mijn kamergenootje) en ik op een avond uit onze luie stoel getrokken voor een lesje Mbalakh, Senegalees dansen. Daar stonden wij, met onze ‘moeder’ en een vriendin van haar, voor de televisie te dansen op de muziek van Viviane. Natuurlijk konden wij qua dansen helemaal niet op tegen de Afrikaanse heupen en voluptueuze billen van de Senegalese vrouwen, maar het was wel een hoop plezier en iets dat mij echt altijd bij zal blijven.

Natuurlijk was en bleef ik een Toubab (Wolof voor ‘blanke’), maar ik voelde me al snel een ‘local’ en lachte om de ‘stomme’ toeristen. St Louis is een fantastische stad om naartoe te gaan als vrijwilliger. Het is niet heel groot dus je leert het snel kennen en je loopt vaak mensen tegen het lijf die je herkent dus na echt een week knoop je zo een gesprekje met mensen aan.

In drie maanden tijd heb ik de meest fantastische dingen meegemaakt en onvergetelijke ervaringen opgedaan. Vooral het leven in een lokaal gezin maakt je hele ervaring meer bijzonder en intenser. Ik heb Moslimfeesten, zoals de ramadan, suikerfeest en offerfeest, meegemaakt en gevierd!

Allemaal enorm belangrijke en enorm vrolijke gebeurtenissen, waarvan ik echt deel heb mogen uitmaken als lid van een Senegalees gezin. Ook raakte ik heel goed bevriend met Maimouna, de lerares waarmee ik samenwerkte op mijn vrijwilligersproject. Ik ben bij haar thuis geweest om mijn haar in te laten vlechten door Maimouna en haar twee nichtjes. Uitendelijk duurde dit TIEN uur, maar onderwijl hadden we de leukste gesprekken en meest interessante discussies.

Senegal,Doortje Croll

Ik heb ook een geweldige tijd gehad met de andere vrijwilligers. Claire organiseerde dingen voor bijvoorbeeld Halloween, Thanksgiving en verjaardagen. Ook gingen we vaak weekenden weg, ik heb mijn verjaardag bijvoorbeeld gevierd in de woestijn van Mauritanië!

De groep van vrijwilligers was heel intens, dus belde er de dag nadat ik wat mensen in een café ontmoet had, al een meisje op om te vragen of ik mee naar het strand ging. Veel van de vrijwilligers spreek ik nog dagelijks. Ik vind het fantastisch om vrienden overal ter wereld te hebben!

Senegal,Doortje Croll

Projects Abroad heeft een enorm goede rol gespeeld in mijn verblijf. Mijn ouders waren redelijk sceptisch over mijn vertrek op mijn 16e naar Afrika, maar zij waren ook snel enthousiast toen ze hoorden hoe goed ik werd opgevangen en begeleid. Projects Abroad zit absoluut niet als een soort van strenge moeder de hele tijd achter je aan, maar ik kon altijd iemand bellen, al was het midden in de nacht, als er wat aan de hand was en Claire kwam af en toe langs om te zien hoe het ging. Ook raakte je gewoon heel goed bevriend met de mensen van het kantoor in St Louis en werd je bij ze thuis uitgenodigd voor bijvoorbeeld een diner of een filmavond.

En ja, je betaalt best wat geld voor een paar maanden vrijwilligerswerk. Maar de organisatie is wel perfect geregeld, de mensen zijn fantastisch, enorm behulpzaam en mijn reis had ik binnen drie weken geregeld.

Ik denk elke dag met veel heimwee (hoe cliché dat ook klinkt!) terug aan mijn drie maanden in Senegal. Af en toe hoor ik mensen zeggen: “Een gap year? Dat vind ik nou echt verspilling van mijn tijd!” Dit is een van de grootste misopvattingen die ik ooit, wat betreft het hebben van een gap year, gehoord heb. Ik heb in de drie maanden in Senegal ervaringen opgedaan en mensen leren kennen, die ik echt voor geen goud had willen missen!

Groetjes, Doortje

Doortje Croll

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲