You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Durga Vishwakarma – Kerstreis Geneeskunde, Ghana

Durga Vishwakarma

Van december t/m januari ben ik in Ghana geweest voor medisch vrijwilligerswerk met Projects Abroad. Het was een fantastische ervaring en zal me altijd bij blijven! Mijn reis bevatte zoveel verschillende activiteiten en bijzonderheden. Zo was er het dankbare, waardevolle medische vrijwilligerswerk, maar ook het leven bij een Ghanese familie, het alleen zijn in een vreemd land, het meedoen met extra tripjes buiten het programma om en natúúrlijk het meemaken van Kerst en Oud en Nieuw daar.

Ik wilde vooral graag naar Afrika, dat was mijn grootste drijfveer. Ghana bleek het perfecte land, omdat het een Britse kolonie was en mensen een beetje Engels kunnen en omdat het niet beroemd is om prachtige natuur of andere toeristische trekpleisters. Kenia of Zuid-Afrika zijn dat namelijk wel, maar daar zou ik dan liever heen willen als echte toerist. Deze keus had voor mij ook te maken met mijn relatief korte reistijd. Als je een half jaar ergens verblijft, kun je natuurlijk nog genoeg van het land zien naast je vrijwilligerswerk! Maar ik had niet zoveel tijd, dus was Ghana perfect. En al snel genoeg, na het kijken van filmpjes, lezen van ervaringsverhalen en bezoeken van open dagen, wist ik het helemaal zeker: ik moest en zou naar Ghana.

En zo gebeurde het.

Eerste dagen

Durga Vishwakarma

Ik was nét 18, vond het superspannend, maar stapte toch op het vliegtuig. Mijn eerste nacht was in een hostel in Accra en de volgende ochtend vertrokken we naar Cape Coast, het kustplaatsje waar ik zou verblijven. Dag 1 hield vooral oriëntatie en kennismaking in. Ik ontmoette mijn gastfamilie, werd wegwijs gemaakt in Cape Coast en kreeg een spoedcursus voor alle medische taken die we gingen verrichten. Het was een heleboel tegelijk en je wordt gelijk in het diepe gegooid. Ik vond het best veel en maakte me lichte zorgen over de volgende dag, waarop ik verwacht werd als professionele medische vrijwilliger te kunnen meedoen met het programma, maar je leert ontzettend snel en je werkt in kleine groepen van 5 man, waardoor je begeleider goed mee kan kijken of iedereen goed werk aflevert.

Geneeskunde project

De dag was altijd opgedeeld in een ochtendprogramma (08:30-12:30), lunch (12:30-13:00) en een middagprogramma (13:00-18:00). Het waren lange en drukke dagen. Ik sliep vaak al om half 9, omdat ik gewoon uitgeput was! Het programma was ontzettend gevarieerd, wat ik heel leuk vond. Zo zijn we meerdere keren naar het leprakamp, weeshuis, publieke ziekenhuis en lokale gemeenschappen geweest. Voor het grootste deel waren we in kleine dorpjes om en nabij Cape Coast waar we altijd dezelfde tests uitvoerden: malariascreening, bloedtypebepaling, bloedsuikerspiegelmeting, bloeddrukmeting en BMI-meting. Ook gaven we veel voorlichting over o.a. aids en seksuele gezondheid. In het leprakamp maakten we vooral wonden schoon. In het ziekenhuis mochten we eigenlijk alleen meekijken en helpen met kleine klusjes, dat was zo indrukwekkend en heftig. Zo heb ik operaties gezien en is er een 2-jarig kind recht voor mijn ogen overleden door gebrek aan medische voorzieningen (de zuurstoftank was leeg; dat zou in Nederland nooit gebeuren). Er was ook een meisje van 3 opgenomen; zij was 6 dagen lang begraven onder de grond en had hersenschade opgelopen door het zuurstofgebrek. Zulke ongelooflijke verhalen hoorde en zag je echt iedere dag. Wat dat betreft is het reizen naar Ghana best een heftige ervaring. Je leert veel over armoede, ziekte en de compleet andere cultuur/normen en waarden. Ik belde bijna iedere dag naar Nederland (het kostte bijna niets, mijn begeleiders hadden dat soort dingen steeds heel goed voor ons geregeld!), omdat ik steeds zoveel meemaakte en erover wilde vertellen.

Gastgezin

Durga Vishwakarma

Mijn gastgezin had een enorm huis. We waren met 10 vrijwilligers en 8 familieleden. We aten altijd samen en dat was heel gezellig, maar verder zag ik mijn gastgezin eigenlijk nauwelijks. Lunch namen we altijd mee naar onze werkplek en ontbijten deed iedereen zelfstandig. Ik vond het wel prima zo, ik was namelijk ook wel blij om tijd voor mezelf te hebben in de avond.

Leven zoals Ghanezen leven was wennen. Er was geen wc, slechts een gat in de grond. Ook was er geen douche. Je moest naar de waterpomp buiten het huis en daar emmers water halen om vervolgens die emmers over jezelf heen te gooien. Dat water zat vol met zand en viezigheid, dus je werd er totaal niet schoon van! Gek genoeg raak je er toch aan gewend en na een paar dagen denk je er al helemaal niet meer over na. Ook is er nergens airco (slapen met 35 graden is vreselijk!) en vaak geen elektriciteit.

Uitstapjes

Ook al werkte ik vijf dagen per week van half 9 tot 6, er was zeker nog tijd over voor andere dingen! Met Kerst zijn we met zijn allen uiteten geweest en ben ik met mijn werkgroepje naar het strand geweest, want daar waren Kerstvieringen. Fantastisch, al die zingende, dansende Ghanezen. Ook hebben we een uitstapje gemaakt naar een junglepark voor de canopi-tour. We liepen over gammele bruggen tussen de bossen en ook al was het behoorlijk eng, vonden we het allemaal prachtig al die natuur! Ook zijn we een weekend naar een hotel gegaan om Ghana te ervaren als echte toeristen. Voor het eerst hadden we een echte wc en een echte douche!

De leukste ervaring in Ghana was voor mij het uitgaan. Uitgaan in Ghana is anders dan in Nederland. Alle mannen komen namelijk in hordes op je af en iedereen danst in Ghana veel uitbundiger, veel losser en veel meer sámen. Iedereen moet meedoen. Zodra je je angst opzij zet en erin meegaat, is het zo leuk. En die mensen kunnen zo goed dansen! Het is echt geweldig. Met Oud & Nieuw was ik op een strandfeest en ik dacht bij mezelf na over hoe goed ik me voelde, hoe zeer ik het naar mijn zin had en hoe fantastisch elke ervaring was.

Conclusie

In je eentje op reis naar Ghana als meisje is best eng en je moet ook zeker je hoofd erbij houden. Tegelijk moet je alles maar gewoon op je af laten komen, leren vertrouwen en meegaan met het gebeuren. Je leert ongelooflijk veel. Ik kan het echt iedereen aanraden. Waar je ook heen gaat. In je eentje op reis is zo waardevol. En Ghana is een schitterend land vol lieve, behulpzame mensen.

Durga Vishwakarma

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲