You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Eleni Tousis - Sociale zorg, Sociaal project, China

Koester je de droom om vrijwilligerswerk te doen in een ver land maar ben je toch een beetje bang om dit alleen te doen? Heb je de behoefte om jezelf op elk vlak te verrijken, kinderen te helpen en mensen van over de hele wereld te ontmoeten? Lees mijn ervaringsverhaal en ik ben bijna zeker dat je er nog meer zin in zult hebben! Dit is een organisatie die daadwerkelijk uitvoert wat ze op hun site beloven! Voor mij is het niet mijn eerste en laatste keer dat ik met Projects Abroad zal reizen na deze prachtige ervaringen.

Tijdens mijn studie: leerkracht secundair onderwijs koesterde ik al de droom om na mijn diploma enkele maanden naar het buitenland te gaan. Ik had toen nog geen flauw idee naar welk land of wat mijn doel er precies zou zijn. Een ding wist ik zeker, ik wilde met een organisatie gaan die me het gevoel gaf dat ik hen kon vertrouwen. Ik had nog nooit alleen gereisd en ik wilde begeleid worden voor en tijdens de reis. Na dagen zoeken op internet ben ik op de site van Projects Abroad terecht gekomen. Ik had er meteen een goed gevoel bij. De site geeft zoveel informatie en bovendien had ik heel veel goede feedback gelezen op verschillende internetsites. Mijn beslissing was genomen; Projects Abroad is de organisatie met wie ik mijn reis wil plannen! De volgende stap was de bestemming kiezen. Aangezien ik een jaar lang gespaard had voor deze reis, wilde ik twee verschillende landen ontdekken. Mijn uiteindelijke beslissing viel voor Azië en meer specifiek China en Thailand. In Shanghai heb ik gedurende 4 weken het sociale project gedaan en in Thailand heb ik gekozen voor een meer vertrouwd terrein, het lesgeef project. Daar ben ik twee maanden verbleven. De combinatie van een grote drukke stad en daarna een rustige strandsfeer leek me ideaal.

Voor mijn vertrek werd ik heel goed begeleid door alle verschillende teamleden van Projects Abroad. Na mijn inschrijving werd ik snel in contact gebracht met zowel de verantwoordelijke voor Shanghai als Thailand. Ook het visa-team gaf me alle nodige instructies. Bovendien krijg je een eigen website waarop alle informatie die je je ook maar kan bedenken over je reis kan terugvinden. Op elke e-mail die ik stuurde kreeg ik de dag nadien al een vriendelijk antwoord. Tot nu toe waren mijn verwachtingen van Projects Abroad zeker al ingelast! Ik kon met een goed en voorbereid gevoel aan mijn reis beginnen.

Mijn eerste ervaring vond plaats in China – Shanghai. Mijn familie en vrienden verklaarden me voor gek om voor dit land gekozen te hebben. Gelukkig hadden ze het bij het verkeerde eind! Shanghai is een prachtige stad die zoveel te bieden heeft! Je kan er winkelen tot je erbij neervalt en cultuur opsnuiven waar je aan verslaafd wordt. De tempels bieden ook een mooie gelegenheid om af en toe aan de drukte te ontsnappen. De Chinese bevolking is een ietwat ander verhaal. Ze zijn heel luidruchtig, onhygiënisch en kennen totaal geen schaamte. Als je naar China gaat, bereid je dan zeker voor op veel gestaar en ongevraagde fotoshoots. Ik kan je verzekeren dat je je daar even als een celebrity waant. Ik woonde met vier andere vrijwilligers in een appartement die allemaal een ander project deden. Voor elke maaltijd van de dag ben je vrij. Hiervoor krijg je voor elke maand een bedrag die de drie maaltijden ruim genoeg dekt. Door met alle vrijwilligers in een appartement te wonen heb je wel veel vrijheid, ook betreffende het eten. Zo gingen we, nadat iedereen thuis kwam van het werk, nog naar een restaurant en kon je kiezen wat je wilde eten. Dit was ook de ideale gelegenheid om met de andere vrijwilligers je dag te bespreken en elkaar beter te leren kennen. Shanghai was qua bestemming dus al een hele geslaagde keuze! Hierna was ik klaar voor mijn lesgeefproject en om het land der glimlach te ontdekken.

Voor Thailand had ik hele hoge verwachtingen, aangezien iedereen die ik ken, die al naar Thailand geweest was, er heel lovend over sprak. En inderdaad, wat een prachtig land! Hier heb ik de tijd van mijn leven gehad, zowel op vlak van het project, het land en alle nieuwe vrienden die ik er gemaakt heb. Het schooltje waar ik lesgaf was fantastisch! Ik gaf er les in zes klassen beginnend van zes tot en met twaalf jaar. Een voor een waren alle leerlingen zo leergierig en enthousiast! Ook mijn supervisor en de collega’s waren zo gastvrij en behulpzaam. Ze bewezen dat ze terecht de bijnaam ‘het land der glimlach’ hebben gekregen. Ook de dagindeling was heel leuk. ’s Morgens word je op een afgesproken punt opgehaald door Michael de chauffeur in een busje met alle andere vrijwilligers. Iedereen wordt dan op z’n beurt in zijn school afgezet. Je geeft les tot 11u30 en nadien heb je lunch met alle leerlingen en de collega’s. Het ideale moment om je collega’s beter te leren kennen. Mijn supervisor was super! Ze heeft me zoveel geleerd over de Thaise cultuur, gewoontes en eten. Rond 12u30 word je opnieuw door Michael opgehaald. In de namiddag heb je de volledige vrijheid. Je kan ofwel naar het bureau gaan om enkele lessen voor te bereiden of iets leuk doen met de andere vrijwilligers. Ik woonde samen met vier andere meisjes in een gasthuis. Het gasthuis zelf vond ik niet proper en ik had verwacht dat ik veel meer contact ging hebben met mijn gastfamilie. “The hostfamily experience” heb ik dus niet meegemaakt, maar de andere vrijwilligers hebben dit gelukkig goed gemaakt. Ik heb hier zoveel mensen ontmoet van verschillende nationaliteiten, fantastisch gewoon! In het weekend reserveerden we altijd een goedkoop hotel en gingen we uit in Ao Nang om de dag nadien op het gemak te luieren aan het strand. Op het einde van mijn project heb ik met veel verdriet afscheid moeten nemen van al mijn lieve leerlingen, collega’s, het Projects Abroad team (dat by the way amazing is) en nieuwe vrienden. Deze ervaring was zowel op cultureel als persoonlijk vlak verrijkend! Bedankt Projects Abroad!

Eleni Tousis

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲