You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal werk in Bolivia door Elien Vervliet (PRO)

Sociaal werk in Bolivia

Voor ik begon te werken wou ik nog een grote reis maken om toch nog iets van de wereld te zien en tegelijkertijd aan vrijwilligerswerk te doen. Ik informeerde wat rond en besloot zo snel mogelijk te vertrekken. Ik was al eens in Zuid-Amerika geweest en wou graag mijn Spaans wat onderhouden, dus de bestemming was snel gekozen: Cochabamba in Bolivië. Het project lag vast en ik mocht in een weeshuis in Cochabamba met gehandicapte kinderen gaan werken. Nu kon het aftellen beginnen.

Mijn eerste kennismaking met het weeshuis herinner ik mij nog alsof het gisteren was. Freddy nam me mee naar zijn kantoor waar hij in het lang en breed uitlegde welke kinderen in het weeshuis zaten en wat mijn taken gingen zijn. Ik had het gevoelSociaal werk in Bolivia dat ik er helemaal klaar voor was, dus Freddy nam me mee om de kinderen al eens te leren kennen. Toen ik aankwam in het weeshuis stormden er 20 kinderen al roepend ‘tia, tia’ op mij af en gaven me knuffels en kusjes en probeerden elk op hun manier mijn aandacht te trekken. Het was een warm welkom, maar ik was toch sterk aangedaan door de omstandigheden waarin de kinderen leefden. Er waren niet veel activiteiten voor de kinderen dus de meeste lagen wat te slapen of rond te dwalen in het weeshuis. Dit werd dan ook mijn taak: 50 gehandicapte kinderen een leuke dagbesteding geven. De jongens en meisjes werden dagelijks opgesplitst, bijvoorbeeld de jongens buiten en de meisjes binnen. Al snel werd duidelijk dat de kinderen het geweldig vonden om te kleuren, te dansen, met ballonnen te spelen en armbandjes met parels te maken. Wanneer ik met iets anders op de proppen kwam, vroegen ze steeds of ze toch niet mochten kleuren. Al snel geraakte ik gehecht aan de kinderen en stormde ik zelf het weeshuis binnen om de kinderen te knuffelen en te begroeten. Ik wilde dat de kinderen zoveel mogelijk leuke dingen konden doen wanneer ik er was, dus had ik een uitstap buiten het weeshuis georganiseerd, want vele waren nog nooit buiten geweest. We waren een ijsje gaan eten en wat gaan rondwandelen met de kinderen. Voor de glimlachjes die toen op hun gezichten stonden, zou iedereen onmiddellijk alles doen.

Sociaal werk in Bolivia

Natuurlijk werd er niet elke dag gelachen en geknuffeld. Er waren ook dagen dat de kinderen aan het vechten waren en dat ze uit elkaar gehaald moesten worden, dat één van de kinderen een aanval kreeg waardoor je haar/hem moest stil houden zodat ze zichzelf geen pijn zouden doen, of dat de plaatselijke begeleiding hun geduld op was en ze de kinderen sloegen. Er waren dagen dat je uitwerpselen moest opkuisen en achter de kinderen aan moest lopen om hun kleren aan te krijgen. Uiteindelijk leer je daar mee omgaan, je leert flexibel te zijn en beseft dat niet alles vanzelfsprekend is. Bovendien kon je altijd bij andere vrijwilligers terecht met je verhaal maar je bent vooral blij met kleine dingen en geniet van elk moment dat je de kinderen ziet lachen.

Bolivië zelf is een land met veel variatie. Je kan naar de jungle gaan, zoutvlaktes, gebergtes; er is voor elk wat wils. Cochabamba is een bruisende stad, omgeven door prachtige bergen, waar je op alle hoeken van de straten kan genieten van het typische eten. Toen ik in Cochabamba verbleef was het net Carnaval in Bolivia, wat betekent dat je dagelijks een portie waterballonnen naar je hoofd krijgt gegooid of dat je moet gaan lopen voor waterpistolen. Doordat je verblijft in een Boliviaanse familie voel je je direct thuis en leer je al snel de gebruiken en de leuke plekjes in Cochabamba kennen.

Met andere woorden: het vrijwilligerswerk in Cochabamba was voor mij een unieke ervaring die ik nooit meer ga vergeten. Je leert jezelf kennen maar ook zoveel nieuwe mensen, je wordt helemaal ondergedompeld in een prachtige cultuur en je ziet prachtige dingen. Daarom zal ik mijn ervaring in Bolivië ook nooit meer vergeten en ik hoop ooit nog eens terug te keren.

Elien Vervliet

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲