You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Elisa Moore - Gezondheidszorg, Geneeskunde project, Sri Lanka

Volunteering abroad

Ik was heel zenuwachtig toen ik in Colombo landde en mee werd genomen naar mijn gastgezin in Panadura. De Rodrigo familie ontving mij met open armen en was vanaf het begin erg gastvrij, waardoor ik mij snel op mijn gemak voelde. Mijn gastmoeder was één van de liefste vrouwen die ik ooit heb ontmoet, ze deed haar best om mijn huisgenoten en mij thuis te laten voelen in haar huis. Haar Engels was niet zo goed, maar haar gevoel voor humor wel. We hebben dan ook veel samen gelachen terwijl we probeerden te communiceren. Mijn gast zus Oshini was heel lief, haar glimlach vrolijkte me elke keer weer op. Het leren omgaan met de verschillen tussen mijn thuis in Amerika en mijn thuis in Sri Lanka was interessant en een ervaring die ik altijd zal blijven koesteren.

Vrijwilligerswerk in Sri Lanka

Medical placement

Ik kreeg de kans om mee te kijken in drie verschillende ziekenhuizen. Bij het eerste ziekenhuis bracht ik tijd door op de spoedeisende hulp en de afdelingen algemene geneeskunde, kindergeneeskunde en fysiotherapie; bij het tweede ziekenhuis in de verloskamer, de kraamafdeling en bij te vroeg geboren baby’s; bij het derde ziekenhuis op de vrouwenafdeling, de apotheek en de polikliniek.

Elk ziekenhuis was anders en ik vond het allemaal op een andere manier leuk. De spoedeisende hulp afdeling vond ik het leukst. Ik heb weleens meegekeken op de eerste hulp in een ziekenhuis in Amerika. Het kunnen vergelijken van de verschillen tussen de twee landen vond ik fascinerend. Eerst was ik verrast te zien dat patiënten bedden moeten delen en dat medicijnen bewaard worden in open kasten, maar na mijn derde keer was ik er al meer aan gewend.

In de verloskamer heb ik de geboorte van twee baby’s gezien. Dit was voor mij de eerste keer dat ik een geboorte meemaakte en het was één van de mooiste dingen die ik ooit heb gezien. In de eerste instantie was ik geschokt dat alle vrouwen naast elkaar liggen zonder een scheidingsgordijn en dat hun mannen er niet bij mochten zijn, maar het zien van de blijdschap en opluchting als ze hun baby’s voor het eerst vasthouden maakte mij heel erg gelukkig.

Ik kreeg te maken met een type geneeskunde waar ik hiervoor nog geen ervaring mee had. Ik was geïntrigeerd door de verschillen in behandelingen en diagnoses in vergelijking met westerse geneeskunde. Ik ben van plan om thuis meer te leren over holistische geneeskunde. Alle verschillende plaatsen die ik heb bezocht gaven mij veel ervaring en kennis over de medische werkwijze in Sri Lanka. Dit heeft mij nog enthousiaster gemaakt om in de toekomst verder te gaan in de geneeskunde!

Geneeskunde project

Medicine in Sri Lanka

Mijn lievelingsonderdeel van het project in Sri Lanka was het meehelpen op de medische kampen. We gingen naar 4 verschillende gebieden en hielpen elke keer ongeveer 200 mensen. De andere vrijwilligers en ik hebben geholpen met de intake, het opmeten van de bloeddruk, bloedsuiker en het schaduwen van twee dokters en een apotheker die met ons meekwamen naar alle kampen. Patiënten die normaal moeilijk aan medische hulp kunnen komen, konden nu gratis een dokter zien en medicijnen krijgen. Alleen al met het opnemen van een patiënts bloedsuiker wist ik dat ik hem kon helpen. Dit was ook de reden waarom ik vrijwilligerswerk in het buitenland wilde doen.

De begeleiders op het project en de Projects Abroad medewerkers maakten de reis veel makkelijker en gaven mij – zo ver van huis - een veilig gevoel. Omdat mijn project bedoeld is voor jongeren, was alles voor ons geregeld en werden we altijd begeleid.

Mijn begeleider zorgde ervoor dat we zo snel mogelijk alles kregen wat we nodig hadden. We konden haar altijd bellen als er iets was waar we wilden praten. Ze maakte altijd tijd voor ons vrij. Iedereen heeft weleens een slechte dag en de steun van de medewerkers maakte het makkelijker om door te gaan, ook al waren we zo ver van huis en onze ouders.

Volunteering in Sri Lanka

Het leukste van elke dag was als we samenkwamen in één van de gasthuizen vlak bij de ziekenhuizen en praatten over onze dag. We bespraken de hoogte- en dieptepunten van de dag, daardoor kregen we de kans om meer te leren over andermans ervaringen in het ziekenhuis en over hun persoonlijkheid.

Onze groep besloot een gemeenschapsproject te doen tijdens de laatste twee weken van onze reis. Een meisje uit mijn groep kwam uit Japan en maakte altijd origami voor de kleine kinderen op de kinderafdeling en bij de medische kampen. Omdat iedereen het een leuk idee vond en we het leuk vonden om dit aan de kinderen te geven, vertelde ze ons over het ‘1000 Cranes Project’. Het schijnt zo te zijn dat als iemand 1000 papieren kraanvogels maakt of krijgt, ze een wens mogen doen. Wij besloten om 1000 papieren kraanvogels te maken, deze regen we samen en gaven we aan de patiënten van het ‘Kethumathi Women’s Hospital’. Op deze manier wenste wij hun en de baby’s een goede gezondheid en een lang leven toe. Het was een geweldige project om alle 1000 te maken en samen te rijgen. Ik zal de blikken op de gezichten van de vrouwen toen we het ophingen nooit vergeten.

Ervaring in Sri Lanka

Ik vond Sri Lanka een geweldig land en de cultuur was prachtig. Elke dag was anders en spannend en ik zou de ervaringen voor geen goud willen missen. Ik kan niet wachten om nog eens terug te gaan om mijn gastgezin te bezoeken en alle dokters waar ik mee heb gewerkt.

Elisa Moore

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲