You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Ellen Roelandts - Sociale zorg, Sociaal & Samenlevingsproject, Sri Lanka

Zaterdagochtend in Zaventem was het eindelijk zover: Mijn avontuur naar Sri Lanka kon beginnen! Ik had best veel zenuwen omdat ik voor de eerste keer helemaal alleen vertrok naar Azië. Ik was nog nooit buiten Europa geweest.

Ellen Roelandts

‘Ik voelde me meteen heel welkom in mijn gastgezin en het huis was prachtig.’

De vlucht was lang, maar eenmaal aangekomen in Sri Lanka werd ik opgewacht door iemand van Projects Abroad. Ik werd heel goed begeleid wat me echt gerust stelde. Ik werd met nog andere vrijwilligers in de taxi naar mijn gastgezin gebracht. De sfeer in de taxi zat al meteen goed en wat me opviel was de prachtige natuur en het chaotische verkeer.

Ik voelde me meteen heel welkom in mijn gastgezin en het huis was prachtig. Ik werd naar mijn kamer begeleid zodat ik wat kon rusten na mijn lange trip. Een paar uurtjes later was het tijd voor de lunch. Ik was voorlopig nog maar de enige vrijwilliger in het gezin, de rest zou pas rond de avond arriveren. Het gastgezin heeft mij echt verwend, het voelde heel vreemd om een hele tafel eten alleen voor mezelf te hebben. Het eten is wat wennen in het begin, het is vooral veel rijst met curry. Maar ook soms pannenkoeken en veel fruit. We hebben zelfs een keer pasta gekregen. Ik heb van elke maaltijd genoten!

Ellen Roelandts

Het klikte meteen met de andere vrijwilligers. Ik zat met 6 andere meisjes in het gastgezin en in totaal waren we met 35. Ik ben vooral heel close geworden met 3 meisjes uit mijn gastgezin. Je brengt 24/7 met elkaar door en na een tijdje werden ze als zusjes voor mij.

‘Je voelde echt dat ze het leuk vonden dat we er waren en dat geeft een heel speciaal gevoel.’

Elke dag werden we rond 8u15 door een bus opgehaald om naar onze schooltjes te gaan. In het begin waren de kindjes best verlegen maar na een paar dagen waren ze zo actief dat we geen seconde rust hadden.  Ik ging elke dag met plezier naar het schooltje om dan zo’n 50 lachende kinderen te zien, vol energie. Je voelde echt dat ze het leuk vonden dat we er waren en dat geeft een heel speciaal gevoel. We hebben vooral veel getekend, geschilderd, spelletjes gespeeld,… Het was geweldig!

Daarna werden we terug naar het gastgezin gebracht voor de lunch en dan hadden we een uurtje vrije tijd. In mijn gastgezin zat er een jongen van onze leeftijd en daar hebben we veel dingen mee gedaan zoals een berg beklommen achter het huis, met de kaarten gespeeld, een film gekeken,… Het was altijd super gezellig.

In de namiddag hing het er van af wat we deden. De eerste week hebben we de muur van een schooltje geschilderd en de tweede week hebben we Engelse les gegeven aan kinderen of volwassenen. We werden hier heel vrij in gelaten, we mochten zelf beslissen wat we schilderden en over wat we gingen lesgeven. Dat vond ik echt super, zo leerden we verantwoordelijkheid dragen.

We hebben ook allerlei leuke activiteiten gedaan, zoals een cinema avond, gaan zwemmen en gaan shoppen in ons stadje, Mathugama. Dit is een stadje waar niet veel Europeanen komen dus iedereen kijkt naar je en wil met je praten. Dat vond ik heel speciaal. We hebben ook tempels bezocht. In het weekend zijn we naar Kandy gegaan wat echt heel leuk was. We hebben o.a het olifantenweeshuis bezocht, een thee fabriek, de ´Curio markt´,… We hebben geslapen in een leuk hotel waar we met warm water konden douchen!

‘Ik heb zo veel meegemaakt in die 2 weken en ik ben positief veranderd.’

Het afscheid was heel zwaar. Je schept een band met de kinderen, met de andere vrijwilligers en je gastgezin en dan moet je al weer terug vertrekken. Ik heb van elk moment genoten en de 2 weken waren veel te kort. Toch waren dit de 2 beste weken van mijn leven. Ik heb zo veel meegemaakt in die 2 weken en ik ben positief veranderd.

Nu ik terug thuis ben mis ik alles van Sri Lanka. De prachtige natuur, het gastgezin, de geweldige vrienden die ik gemaakt heb, het eten, de thee, het klimaat en zo kan ik nog lang doorgaan. Ik ben zo dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken, het was een geweldige ervaring die ik nooit zal vergeten. Enorm bedankt Projects Abroad voor deze kans en de fantastische begeleiding!

Ellen Roelandts

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲