You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

HIV-project in Ghana door Elvira den Hartog

Hoi allemaal,

Medisch project in Ghana door Elvira den Hartog

‘Eventjes’ iets schrijven over mijn ervaringen in Accra (Ghana) met Projects Abroad… Best lastig, waar moet ik beginnen? Het was een groot, veelzijdig avontuur, die me veel mooie ervaringen heeft opgeleverd!

Misschien moet ik maar gewoon beginnen bij het begin: de aankomst. Daar sta je dan, ’s avonds rond een uur of elf op een onbekend vliegveld met alleen maar onbekende mensen om je heen. Buiten is het donker, je tas weegt zwaar, je bent moe. En dan op zoek naar de persoon van Projects Abroad die je op zou komen halen… Gelukkig snel gevonden! Een erg aardige jongeman, die me meteen een welkom en vertrouwd gevoel geeft. Alles supergoed geregeld, snel een taxi in, op weg naar mijn thuis voor de komende twee maanden. De warmte komt ook op dit tijdstip flink op je af, maar met het taxiraampje open is het genieten van de rit. Buiten is het donker, maar er is nog leven genoeg op straat. Zou het ooit een moment stil zijn in Accra?

Na een rit kriskras door Accra werd ik afgezet bij mijn gastgezin. Een erg vriendelijke en gastvrije dame leerde me als eerste hoe je water drinkt uit een plastic zakje. Geen onbelangrijke vaardigheid, drie liter water heb je hier per dag wel nodig! Gelukkig zweten de Ghanezen zelf ook, dat ligt niet alleen aan mij… Daarna snel m’n bed in, de volgende dag stond de introductie op de planning.

Het was de eerste dagen wel even wennen wat betreft de nachtrust. Echt afkoelen doet het niet in Accra. Er zijn veel geluiden op straat, en de dag begint voor de meeste Ghanezen tussen vijf en zes uur ’s ochtends. Uitslapen is er dus echt niet bij, dat is echt onmogelijk als de hele omgeving wakker is. Maar daar staat tegenover dat het ’s avonds ook weer vroeg rustig is. Ghanezen leven voornamelijk op straat, dus passen zich aan de tijden van zonsop/ondergang aan.

Medisch project in Ghana door Elvira den Hartog

De introductie was erg leuk! Je wordt ondergedompeld in het hectische Accra, en leert ‘how to survive’ in deze immense stad: hoe neem je de (juiste) tro? Hoe trotseer je de mensenmassa? Wat en waar kun je het beste eten? Waar vind je de belangrijkste plekken in de stad?

Vele, vele indrukken later kom je uitgeput terug bij je gastgezin. Een (letterlijk en figuurlijk) warme plek, waar ruimte is voor ontspanning en gesprek met de locale bevolking. Over mijn gastgezin heb ik echt niets te klagen: we kregen lekker, gevarieerd en voldoende (vaak te veel) te eten, we hadden veel privacy, maar er was ook ruimte voor gesprekken met de gezinsleden. De tweepersoonskamers waren ruim, en per twee vrijwilligers was er een douche en toilet. Even wennen: er is hier geen warme kraan! Maar bij de Ghanese temperaturen is een koude douche echt geen straf!

Medisch project in Ghana door Elvira den Hartog

Dan nog iets over mijn werk in Ghana. Ik nam deel aan het HIV-project: drie dagen per week werken in het Korle-Bu Teaching Hospital en twee dagen per week op outreach naar scholen en weeshuizen. In het ziekenhuis kwam ik op verschillende afdelingen. Dat maakte het leuk en interessant! Ik werkte op de poli voor HIV-patiënten, een paar dagen op de verblijfsafdeling, in het laboratorium, een aantal keer op de kinderpoli en tot slot op de poli voor zwangere vrouwen. Dat maakte het plaatje van de zorg voor HIV-patiënten binnen dit ziekenhuis compleet! Ik heb er erg veel geleerd!

De Ghanezen zijn erg dankbaar dat je er bent, en vinden het leuk om je dingen te leren. Je moet er wel op aandringen dat je graag wilt helpen en iets wilt doen, anders laten ze je voornamelijk meekijken. Dat is in hun optiek juist gastvrij, je kunt van gasten toch niet verwachten dat ze hard moeten werken?

Tijdens de outreaches gingen we langs verschillende weeshuizen en scholen om de kinderen te verzorgen: wondjes verzorgen, hoofden controleren op ringwormen, vitamines uitdelen en natuurlijk even spelen met de kinderen. De kids waren altijd door het dolle heen als wij weer kwamen! Ook de leraren werden medisch een beetje nagekeken: bloedsuiker controleren, bloeddruk meten en ook bij hen eventuele wondjes verzorgen. Doordat we steeds naar andere locaties gingen, bleef ook dit veelzijdig en dankbaar werk!

Natuurlijk heb je ook vrije tijd! Genoeg te doen in Ghana! Mooie strandlocaties, dagjes weg de natuur in, lekker over een markt slenteren en je onder de locale bevolking begeven, steden bezoeken… De weekenden waren altijd snel vol gepland! ’s Middags na het werk en ’s avonds was er ook vaak ruimte voor ontspanning. Ieder dinsdagavond de ‘quizavond’ van Projects Abroad: een leuke manier om andere vrijwilligers te spreken van over de hele wereld met verschillende projecten.

Medisch project in Ghana door Elvira den Hartog

Het is lastig om al m’n ervaringen op papier weer te geven. Het is eigenlijk niet uit te leggen hoe het in Ghana was. Niet te vergelijken met ons leven hier in Nederland. Het is een ervaring die je zelf op moet doen! Wat mij betreft een ervaring waar je nooit spijt van kunt krijgen! Je leert een heel andere cultuur en manier van leven kennen, je kijk op het leven hier in Nederland wordt er positief door beïnvloed. Je komt in aanraking met mensen van over de hele wereld, ieder met z’n eigen achtergrond, gebruiken en ervaringen die erg interessant en leerzaam zijn! Je hebt gewoon een super gave en leerzame ervaring die je voor altijd bij je draagt!

Tot slot: ik maak niet graag reclame. Maar voor Projects Abroad kan ik het niet laten. Zij hebben alles zo supergoed geregeld! Er wordt heel regelmatig gevraagd of alles goed is op je project en in je gastgezin. Er is ruimte voor opbouwende kritiek en zo mogelijk worden dingen aangepast wanneer je dat graag wilt. Projects Abroad doet er alles aan om het voor jou een zo mooi mogelijke ‘experience’ te laten zijn. In een land waar men leeft van dag tot dag en waar alles ter plekke geregeld wordt, hebben zij het toch allemaal goed op orde!

Mocht je nog meer vragen hebben over mijn ervaring met Ghana, mail me gerust, je kunt mijn e-mailadres via Projects Abroad opvragen! Ik hoop je een goed beeld te hebben gegeven van het fantastische Ghana, en wie weet zit jij binnenkort in een tro met een zakje bananenchips! :-)

Groeten, Elvira

Elvira den Hartog

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲