You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Emma Kakes over haar ervaring bij de Human Rights Office in Zuid-Afrika

Voor mijn opleiding, HBO-rechten, moest ik in het derde jaar stage lopen. Ik wilde erg graag in het buitenland stage lopen, maar ik vond het vrij lastig om een stage te vinden en een leuke stage leek al helemaal onmogelijk. Totdat ik de website van Projects Abroad tegenkwam, na me ingelezen te hebben in hun projecten besloot ik om de voorlichtingsavond bij te wonen. Nadat ik wat verhalen van oud-vrijwilligers hoorde, besloot ik dat ik dit ook heel graag wilde. Uiteindelijk koos ik ervoor om mijn stage bij PAHRO in Kaapstad te lopen.

Aan het eind van de zomer was het zover, mijn reis zou gaan beginnen. Toen ik ’s nachts aankwam op het vliegveld werd ik, samen met een andere vrijwilliger, opgewacht door Tanja en Denver, zij zouden ons naar het gastgezin brengen. Ik vond het erg spannend en had nog geen idee waar ik terecht zou komen, maar ik had geen beter plekje kunnen krijgen.

Eenmaal aangekomen in Heathfield stond Brenda me al op te wachten in de tuin. Onder het genot van een kopje thee vertelde zij me allerlei nuttige informatie, wat zeker goed van pas kwam. Toen ik naar mijn kamer ging moest ik huilen, want ik vond het allemaal zo spannend en ik voelde me zo ver weg van huis. Gelukkig werd ik de volgende ochtend door de zon begroet, leerde ik mijn huisgenootjes kennen en heb ik vanaf dat moment een geweldige tijd gehad.

Vanaf het begin af aan heb ik het erg goed kunnen vinden met mijn gastfamilie, we deden leuke dingen samen en zij voelden ook echt aan als mijn familie. Wanneer ik heimwee had of om een andere reden verdrietig was, waren zij er altijd om me te steunen. Verder kookte Brenda elke avond heerlijk voor ons! Ze kookte zo “Europees” mogelijk, zodat iedereen het eten altijd lustte en hield ook rekening met onze voorkeuren. Verder heeft ze een traditie waarbij iedereen op zijn laatste avond een maaltijd uit zijn land van herkomst maakt, zo heb ik hutspot gekookt.

Het Human Rights Office is verdeeld in twee afdelingen, “Legal Services” en “Social Justice”. Van elke vrijwilliger wordt verwacht om zijn werk te verdelen over beide afdelingen. Bij de afdeling Legal Services krijgt iedereen een stapel dossiers van oude vrijwilligers waar je verder aan gaat werken. Verder krijg je ook nieuwe cliënten en ben je aanwezig bij hun intake gesprekken om aantekeningen te maken. Er is een hoge mate van zelfstandigheid en er wordt verwacht dat je zelf je dossiers goed bijhoudt.

In het begin vond ik het werk vrij ingewikkeld, want ik had nog nooit zulk werk verricht, bovendien was alles in het Engels. Gelukkig wordt het werk makkelijker naarmate je meer ervaring krijgt. Het allermooiste aan mijn werk vond ik, dat de cliënten altijd ontzettend dankbaar waren. Soms had ik alleen maar een paar telefoontjes gepleegd of een brief geschreven, maar dat kon voor hen een wereld van verschil betekenen.

Bij de andere afdeling, Social Justice, ga je scholen, opvangtehuizen en jeugdgevangenissen bezoeken en hier lessen geven over “Life skills”. Daarbij kan gedacht worden aan voorlichting over HIV/Aids, maar ook over hoe men het beste een sollicitatiegesprek kan voeren. Vooral de jeugdgevangenissen bezoeken vond ik erg heftig.

Verder organiseert het Human Rights Office op dagen als “World Homeless Day” en “World Food Day” dat er eten uitgedeeld word aan de minder bedeelden. Het is een prachtige ervaring om voor deze mensen eten te bereiden en het vervolgens uit te delen, maar ik vond het erg moeilijk om nee te moeten verkopen wanneer het eten op was.

Voordat ik naar Zuid Afrika ging was ik altijd bang dat ik misschien geen vrienden zou maken, maar niks is minder waar! Projects Abroad organiseert allerlei leuke uitjes voor vrijwilligers en vaak gaan de “volunteer coördinators” ook mee stappen, wat erg leuk is aangezien zij alle goede plekjes kennen! Tijdens mijn verblijf heb ik erg veel vrienden gemaakt uit de hele wereld, waarvan sommigen zeker vrienden voor het leven zijn geworden. Een aantal van mijn vrienden uit het buitenland hebben me ook nog opgezocht in Nederland. Ik heb binnenkort zelfs een grote reünie met vrienden uit Kaapstad! Ik ga binnenkort zelf terug naar Kaapstad om daar te studeren, natuurlijk ga ik dan mijn gastgezin en vrienden opzoeken, ik kan niet wachten!

Kortom, ik kan iedereen aanraden om vrijwilligerswerk met Projects Abroad te doen of via deze organisatie stage te lopen. Het is een geweldige ervaring om nooit te vergeten!

Klik hier als je meer informatie wilt over het vrijwilligersproject in dit verhaal.

Emma Kakes

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲