You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Esmee van den Berg – Jongerenreis, Gezondheidzorg, Geneeskunde Project in Tanzania

Esmee van den Berg

Afgelopen zomer heb ik deelgenomen aan een jongerenreis in het geneeskunde project in Tanzania. Wat mij van te voren erg aansprak, was de afwisseling binnen het project. De voorlichtingsdag in Utrecht en de verhalen van mensen in mijn omgeving, die in Tanzania zijn geweest, maakte mij alleen maar enthousiaster.

Op vrijdag 8 juli was het eindelijk tijd om naar Tanzania te vertrekken. Helaas waren mijn koffers niet tegelijk met mijzelf in Tanzania en stonden die nog ergens in het Midden-Oosten. Projects-Abroad heeft, toen ik aankwam, gelijk een aantal belangrijke spullen voor mij gekocht en mijn koffer binnen 3 dagen terug gehaald. Dit hebben ze voor mij erg goed opgelost.

De groep bestond uit 14 mensen van over de hele wereld. Er was gelijk een klik tussen en iedereen en dus heerste er gedurende de vier weken een goede sfeer. Daarbij was het gastgezin enorm gastvrij en regelden onze begeleider enorm veel voor ons. Dit was dus helemaal top. Het huis was groot en de douche was warm. Ondanks dat er maar 1 douche was voor 14 mensen, hebben wij er nooit problemen mee gehad.

Tijdens de eerste week hebben we vooral veel informatie gekregen over allerlei tropische ziektes en rondleidingen gekregen in verschillende ziekenhuizen. De andere drie weken konden wij meer dingen doen en helpen bij allerlei medische activiteiten. We hebben meegelopen in ziekenhuizen, voorlichtingen gegeven op scholen en medical outreaches gedaan. Ook hebben wij een EHBO-cursus gehad en leren hechten op een kip en leren prikken op een sinaasappel.

Het leukste vrijwilligerswerk was in mijn ogen de medical outreaches. Tijdens een medical outreach worden volwassenen en kinderen geholpen, die normaal geen geld hebben voor medische hulp. Tijdens zo’n outreach werd de groep in drieën gedeeld. De eerste groep hielp bij de registratie, woog de mensen en nam de temperatuur op. De tweede groep keek mee bij de dokter en de derde groep zocht de medicijnen uit en deelde deze uit. Alle mensen die geholpen werden, waren altijd erg dankbaar!

Ook vond ik de scholen waar wij zijn geweest erg leuk. Op de basisschool hebben we geholpen met lesgeven en daarna met de kinderen gespeeld. Het is zo bijzonder om te zien hoe opgewekt en gelukkig alle kinderen op de scholen zijn. Op een andere school hebben we voorlichting gegeven over hygiëne en puberteit. Hier hebben we op een interactieve manier lesgegeven. Erg leuk dat alle leerlingen reageren op je vragen en actief meedoen met de les.

Naast de medische activiteiten, was er ook ruimte voor wat culturele dingen. Zo zijn we op safari geweest, waar wij olifanten, leeuwen, zebra’s, buffels, giraffen en nog veel meer dieren hebben gezien. Ook zijn we naar een dorp van de Masaai, warmwaterbronnen en een koffie plantage geweest. Deze uitjes waren allemaal erg leuk en bijzonder.

Esmee van den Berg

Als we vrije tijd hadden, mochten we niet zonder begeleiding het huis verlaten. Gelukkig nam onze begeleider ons vaak mee om een stukje te gaan wandelen of iets uit de buurt te laten zien. Ook konden we regelmatig naar de supermarkt en de Italiaan om een ijsje te kopen. Eigenlijk was er van alles mogelijk, alleen moet je er rekening mee houden dat het wat tijd kost. Zo zouden we in de derde week een voetbal shirt krijgen, die we uiteindelijk de laatste dag pas echt kregen. Maar uiteindelijk regelen ze alles voor je en doet iedereen zijn uiterste best het voor iedereen zo leuk mogelijk te maken.

Naast de hulp die ik aan de mensen in Tanzania heb kunnen bieden, heb ik ook veel van hun geleerd. De cultuur is zo anders en de mensen zijn enorm vriendelijk en gastvrij. Daarnaast heb ik mij, doordat er altijd begeleiding mee was, geen moment onveilig gevoeld. Het enige minder leuke puntje was het afscheid nemen van iedereen. Omdat je als groep zo veel met elkaar opschiet, word je heel snel erg close. Ik heb een aantal goede vrienden gemaakt in de maand die ik in Tanzania ben geweest en spreek ze nog elke dag. Ik ben met een aantal van hen al aan het sparen om terug te gaan naar Tanzania! Tot nu toe was dit absoluut de gaafste ervaring in mijn leven!

Esmee van den Berg

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲