You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Ervaringsverhaal Esmee Van der Pers – Mensrechtenproject Zuid-Afrika (4 weken)

Keuze voor het project

Esmee Van der Pers

Ik heb voor het recht- en mensenrecht project in Zuid Afrika gekozen omdat uiteindelijk de werkzaamheden van dit project me toch het meest aanspraken. Hier is (naar wat ik kan lezen op de website) meer juridisch werk dan bij andere projecten, maar toch ook echt het mensenrechten aspect. Ook leek Zuid Afrika me een heel mooi land om naar toe te gaan en zo heb ik uiteindelijk voor dit project gekozen.

De reis, aankomst en introductie

Eind juni was het dan eindelijk zo ver, ik vertrok voor een maand naar Zuid Afrika om hier aan het recht- en mensenrechten project deel te nemen. Ik vond het super spannend maar had er wel heel veel zin in. Ik vertrok op vrijdagavond waardoor ik er zaterdag vroeg in de middag was. Met een beetje vertraging doordat mijn koffer pas bij de volgende vlucht uit Johannesburg zat, kwam ik om 5 uur dan eindelijk aan bij mijn gastgezin waar ik meteen werd rondgeleid door het huis en de dichtstbijzijnde supermarkt.

Het huis was geen luxe maar het was prima om te verblijven. Mijn gastouders waren zo lief dat ik mij echt thuis voelde, ondanks dat het zo ver weg was. Ze waren beide nog jong dus soms leken ze meer mijn grote zus/broer dan vader/moeder. Ook het eten was altijd lekker. Meestal aten we rijst met een soort stoofpotje of kip, maar soms ook andere gerechten.

Esmee Van der Pers

Een uur nadat ik aankwam ontmoette ik mijn eerste huisgenootje die mij uitnodigde voor een etentje en we konden het meteen heel goed met elkaar vinden. Ook de huisgenootjes die ik later ontmoette of later kwamen, waren allemaal heel leuk.

Op maandag had ik de echte introductie van Projects Abroad. Ik werd opgehaald door een medewerker van Projects Abroad en met de minibus gingen we naar het kantoor. Hier kregen we zowel de algemene introductie van Projects Abroad als de introductie op het Mensrechtenkantoor. Het was heel fijn dat alles zo goed werd uitgelegd en ook dat je meteen andere mensen ontmoette.

Het project

Op dinsdag begon dan het echte werk. Die dag kreeg ik meteen een centrum voor rechtsbijstand toegewezen (er zijn er verschillende gedurende de week) samen met ongeveer 20 dossiers van bestaande cases. Die moest ik proberen te lezen, terwijl het 4 uur ’s middags was en we de dag erna om 10 uur ’s ochtends vertrokken naar het centrum voor rechtsbijstand. Gelukkig maakte het niet veel uit want de cliënten zijn zo dankbaar voor alles wat je doet en vinden het niet erg als je nog geen tijd hebt gehad om aan de zaak te werken. Tijdens de rechtsbijstandsopdrachten ga je met een busje naar een zogeheten Township en houd je consultaties met zowel je bestaande cliënten als nieuwe cliënten.

De zaken zijn heel uiteenlopend, van mensen die willen scheiden tot mensen die zijn opgelicht en mensen die onterecht ontslagen zijn. Maar allemaal zijn ze interessant op hun eigen manier en de cliënten zijn heel dankbaar. Het is soms wel heel erg om de armoede te zien en het onrecht, vooral als er niet veel is dat je eraan kunt doen.

De werkzaamheden bestaan onder andere uit het doen van onderzoek, het plegen van telefoontjes, het schrijven van brieven, het houden van consultaties, het bedenken van argumenten etc. Het is heel divers maar allemaal zeer interessant voor een rechtenstudent die wat meer van de praktijk wil zien.

Ik heb voornamelijk mijn tijd besteed aan de Juridische Dienstverlening, en alleen in mijn laatste week veel Sociale Gelijkheid gedaan. Maar ook sociale gelijkheid is heel interessant om mee te maken, vooral het centrum voor jeugddelinquenten vond ik indrukwekkend.

Vrije tijd en persoonlijke ervaringen

Esmee Van der Pers

Na half 5 tijdens de week, na half 1 op vrijdag en in het weekend heb je vrije tijd waarin je Kaapstad kunt ontdekken. Hier heb ik dan ook zeker gebruik van gemaakt! Een aantal dingen die ik gedaan heb zijn: op safari gaan, de Peninsula tour (met pinguïns en zeehonden!), surfen, een begeleidde wandeling door de stad, een wijnproeverij en de Tafel Berg. En natuurlijk ook veel gaan uiteten en stappen met de andere vrijwilligers!

Het leuke aan dit vrijwilligerswerk is ook dat je zoveel mensen ontmoet. Vrijwilligers uit alle landen, het gastgezin, de medewerkers van Projects Abroad. Het zijn deze mensen die de ervaring nog beter maken.

Esmee Van der Pers

Ik vond persoonlijk de cultuurshock heel erg meevallen. Natuurlijk is Zuid-Afrika heel anders dan Nederland en je moet zeker meer op je hoede zijn. Maar alle mensen zijn zo aardig en vriendelijk dat je dit soms bijna vergeet. De mensen, het eten, de cultuur en de geschiedenis: ik heb van alles genoten. Ook heeft deze ervaring mij geleerd dat je moet waarderen wat je hebt, omdat er veel mensen zijn die het veel slechter hebben.

Ik kan iedereen aanraden om dit project te doen, vooral als je rechten studeert of mensenrechten interessant vindt. Wat ik wel zou aanbevelen is om minstens 4 weken te blijven. Ik ben zelf ook 4 weken gebleven maar ik zou graag nog 2 weken langer hebben gehad. Maar hoe dan ook: gewoon doen, want het is echt super!

Esmee Van der Pers

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲