You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Medisch project in Tanzania, door Eva van Steijvoort

Eliza RosenmöllerAl sinds een paar jaren droomde ik er van om voor een langere periode naar het buitenland te vertrekken om daar vrijwilligerswerk te gaan doen en mijn steentje bij te dragen in deze wereld. Toen ik aan de opleiding vroedkunde begon was ik meteen geprikkeld toen ik de verhalen te horen kreeg over de buitenlandse stages. Ik dacht meteen als het mijn beurt is, doe ik dat ook! Ongelooflijk maar waar is deze droom realiteit geworden. In het laatste jaar van de opleiding trok ik met twee vriendinnen voor drie maanden naar Dar Es Salaam, Tanzania om daar gedurende drie maanden stage te lopen op de verloskamer in het Mwananyamala Regional Hospitali. Tijdens deze drie maanden hebben we ontzettend veel bijgeleerd van de Tanzaniaanse vroedvrouwen. Eliza Rosenmöller In het begin ondergingen we een heuse cultuurshock. Sommige gebeurtenissen waren voor ons heel moeilijk te aanvaarden en te plaatsen maar stap per stap leerden we ook omgaan met de harde realiteit en leerden we ook creatief om te springen met het materiaal dat we voorradig hadden.

In het begin was het niet altijd even makkelijk om het vertrouwen van het lokale team vroedvrouwen te winnen maar eens ze doorhadden dat we een goede medische achtergrondkennis hadden was het het begin van een grote vriendschap met respect voor elkaars overtuigingen. Sommige vroedvrouwen werden echte vriendinnen en zullen voor altijd een speciale betekenis hebben.

Eliza RosenmöllerWe leerden tijdens deze buitenlandse stage heel zelfstandig werken. Soms was het een dag en nacht verschil vergeleken met de verloskamer in België. We kregen zeer grote verantwoordelijkheden wat we niet altijd even gewoon waren vanuit onze ervaringen thuis. Zo kon één van ons een bevalling doen van een drieling en konden we ook onze handelingen voor een stuitbevalling meerdere malen oefenen. Jammer genoeg zagen we ook heel wat pathologische bevallingen. We werden spijtig genoeg ook geconfronteerd met heel wat doodgeboorten. Ik zelf ben er van overtuigd dat dit alles op professioneel vlak een meerwaarde heeft gehad. We leerden heel goed hoe we met pathologie moeten omgaan en hoe we dit allemaal kunnen plaatsen.

Eliza RosenmöllerWe spendeerden heel wat uurtjes in het ziekenhuis. Soms voelde het zelfs aan alsof we er woonden maar tussendoor was er af en toe zeker ook tijd voor een beetje ontspanning en het genieten en ontdekken van het prachtige Tanzania. We leerden tijdens deze drie maanden dankzij Projects Abroad ook heel wat andere vrijwilligers kennen uit de hele wereld. Hieruit ontstonden ook hele mooie vriendschappen.

Eliza RosenmöllerIn de weekends was er zeker en vast tijd en ruimte om samen te komen en de ervaringen van de afgelopen week met elkaar te delen. Elke week waren er ook tal van socials waar je elkaar kon ontmoeten. Tijdens medical outreaches gingen we met de medische vrijwilligers naar weeshuizen of schooltjes om malaria-testen uit te voeren of om de kinderen na te kijken op huidinfecties, tandbederf. Tijdens een ‘dirty day’ kregen we de kans om ons steentje bij te dragen door klaslokaaltjes te schilderen in een schooltje.

Als kers op de taart gingen we met een groepje vrijwilligers een weekend naar Zanzibar. Na 2 uurtjes varen kwamen we aan in een stukje hemel op aarde. Zon, zee, strand, vrolijke mensen… Alles wat je nodig hebt om even de batterijen weer op te laden.

Eliza RosenmöllerMijn persoonlijke ervaring met Projects Abroad was TOP! Ik raad deze organisatie echt aan iedereen aan die op buitenlandse stage wil gaan. Vanaf het moment dat we ons inschreven bij de organisatie werden we hartstikke goed begeleid. Het is een ontzettend fijn gevoel te weten dat er een heel team mensen bezig is om de ideale stageperiode voor jou uit te werken. Zeker als je voor de eerste keer naar het buitenland trekt is deze begeleiding geen overbodige luxe. Ook ter plaatste werden we uitstekend begeleid. Vanaf het moment dat we aankwamen tot we vertrokken konden we rekenen op een goede support!

Het verblijven in een gastgezin was voor mezelf ook de ideale setting tijdens deze buitenlandse stage. Na een dagje werken in het ziekenhuis kwam ik ook echt THUIS bij een ontzettend warm, lief en hartelijk gezin. Ik heb er voorgoed een Afrikaanse mama, papa en zus bij gekregen!

Groetjes, Eva

Eva van Steijvoort

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲