You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal project in Tanzania door Evi Groenen

Een paar dagen uit het dagboek van Evi in Tanzania

Dag 1

Leonie PisoIk sta om 8 uur op. Ik hoef namelijk geen wekker te zetten, want ik word vanzelf wel wakker van de kippen. Ze hebben hier zo’n 300 kippen en 2 honden. Vanochtend stond ik even onder de douche en ik had geen water dus moest ik me wassen met emmers (koud) water, maar gelukkig had ik het warm dus vond het niet erg om koud water over me heen te krijgen. Ook was er geen stroom.  We kregen wit brood en thee, er was niks op het brood dus ik moet maar even naar een winkel gaan om daarvoor iets te kopen. Ze verkopen namelijk echt alles, van pindakaas tot gewone kaas. Toen we gegeten hadden, zijn we met de dala dala (een lokaal busje) naar een markt gegaan in usa river, dat is ook het plaatsje waar mijn gastgezin woont. Daar heeft mijn gastvader ook een winkeltje met pennen, papier, schoolboeken en noem maaar op.

Vervolgens zijn we naar danish gegaan, daar zijn we een kijkje gaan nemen bij de cradle of love baby home, daar ga ik werken. Het zag er heel goed uit, en die kindjes komen gelijk naar je toe, dus ik tilde een meisje op (Tesse heet ze) en toen ik haar weer neer wilde zetten begon ze te huilen, jemig zo zielig! Nadat we daar geweest waren, gingen we naar Liganga daar was een andere markt. We hebben daar Kanga’s gekocht, heerlijk voor op het strand. Verder hebben we heerlijk mango’s en komkommers gegeten. We zouden om één uur gaan lunchen, maar zoals ze in Afrika zeggen is het TFT (Tanzanian Flexible Time) dus aten we om half 2, ze komen nooit op tijd in Tanzania, wat ik heel relax vind. We hebben ugali op en chapati een soort pannenkoek, pavlof rijst en een soort Chineese kool. Ook kregen we kip, maar dat heb ik maar niet gegeten. We hadden dus een uitgebreide lunch.

Dag 2

Leonie PisoIk werd om kwart over 8 wakker, ging me wassen en toen gingen we ontbijten. Er was een nieuw meisje, Duits, Toni heet ze, heel aardig dus we gingen met z’n drieën kletsen en daarna naar Arusha, natuurlijk met de dala dala. Toen we aangekomen waren, hebben we meteen een simkaart en credits gehaald. Het is heel apart, ik wil bijn alles in het Engels typen en ik denk in het Engels, omdat ik alleen maar in het Engels of Duits praat hier! O ja, ik heb al wat woorden geleerd! Mambo – Hoe gaat het? Dan antwoord je: Pour – goed, Asante – dankje. Deze woorden worden nogal vaak gebruikt dus antwoord je daarop!

Morgen wordt het best een spannende dag, ik ga met Reagan om 9 uur naar the post office, maar ja het is niet voor niets TFT tanzanian flexible time, dus dat zal wel later zijn.  Daarna gaat hij me alles laten zien in Arusha. Dan krijg ik een map en kan ik een workshop gaan volgen om Swahili te leren. Dat is een korte workshop, verder ga ik na de middag beginnen in The cradle of love baby home, ik ben heel erg benieuwd hoe ik het daar ga vinden, maar dat zullen we morgen zien. We zijn om 10 uur gaan slapen. De stroom was toch uit en het water deed het niet dus konden we beter in bed gaan kletsen!

Dag 9

Leonie PisoSjonge jonge wat gaat de tijd toch snel! Gisteren heerlijk film gekeken en gerelaxed bij het zwembad. Het was vandaag gelukkig niet zo’n hele warme dag, dat vind ik wel relaxed. Rustig chillen met de kids, ze te eten geven, naar bed brengen en dan nog even met ze spelen. Dat zijn eigenlijk de dagelijkse taken, heel vermoeiend maar hartstikke leuk!

Dag 20

Habari, we hadden nog een dagje vrij, we gingen relaxen en Desperate Housewives kijken nadat we alle slaap hadden ingehaald van onze safari. We zijn uiteindelijk toch nog in Arusha beland om een lekkere orange juice te drinken. Dus we gingen nog even gezellig met Juul naar het Africafé. Na lekker gekletst te hebben, en foto’s op de laptop gezet te hebben, zijn we met z’n drieën nog even wat winkeltjes in gegaan. Bo ging wat eerder weg, want die ging vast thuis wentelteefjes maken voor het dessert! Ik had dat nog nooit op, dus was heel erg benieuwd hoe het zou smaken. Juul en ik gingen nog even naar de Massai market, we hebben daar heerlijk rondgesnuffeld en nog wat dingentjes gehaald. Heerlijk zo die prijzen af dingen. Geweldig vak is dat toch! Ik vermaak me er wel mee! Toen wilde ik eigenlijk de dala dala weer naar huis nemen, maar toen zei ik; het lijkt me ook wel vet om op de motor taxi naar huis te gaan. Zo gezegd zo gedaan, ik ging op de motor naar huis. Dat was echt grappig. Gelukkig reed hij niet als een idioot.  Toen ik eenmaal thuis was, was Bo net klaar met het maken van haar wentelteefjes. Ze waren super lekker!

Dag 22

Leonie PisoGoedemorgen. Het is 8 uur en ik sta op, want ik ga weer werken. En ja, geloof het of niet, het miezerde vanochtend. Wat een wonder. Het was super benauwd, maar het regende. Wat een grap. Na eenmaal op mijn werk te zijn, was het al snel weer droog en scheen de zon alweer. De kids waren vandaag erg enthousiast en ze vonden het helemaal leuk om ballonnen spelletjes te doen. Dus heb ik maar wat ballonnen opgeblazen, figuurtjes voor ze gemaakt en noem maar op. Ik voelde me even de clown. Harstikke leuke middag gehad. Om 2 uur ging ik weer weg. Ik ging even daar het MS center. Daar kunnen vrijwilligers gratis op internet. Toen ik thuis kwam, was mijn gastmoeder al bezig met koken, en ja, we aten lekkere rijst met bruine bonen! Oh ik vind dat echt lekker haha! Na een gezellig dinner te hebben gehad, zijn we gaan relaxen op de bank. Tina, Muluri en ik gingen nog wat kunstjes doen. Ze vonden het helemaal leuk, hoe ik vliegtuigje bij ze deed en dat ze op mijn handen mochten staan, dat ik ze de lucht in tilde... Heel leuk! Toen kwam Allan binnen. Hij was werken, want er was de hele avond power. Toen hij binnenkwam, ging hij vertellen over Koedigu, dat is een Afrikaanse dansstijl echt heel grappig. Muliri ging dat even voordoen en ik ging hem nadoen. Ik bakte er natuurlijk niks van en zag eruit als een kip, maar hij kon het wel heel erg goed. Was heel gezellig, daarna stonden we met z’n allen in de woonkamer te dansen. Wat een avond! Dat is echt zo grappig, hier dansen ze gewoon altijd. Dus ik ging ook maar meedoen. We hebben een hele gezellige avond gehad. En toen ging ik maar slapen om 11 uur. Was toch wel moe, en ook van dat dansen.

Dag 26

Leonie PisoHet is 8 uur. Ik sta op om alvast mijn spullen in de koffer te doen en de kleren weg te geven die ik toch niet meer draag of ga dragen. Ze waren er heel blij mee. Ik ben mijn laatse paar kleren gaan wassen en daarna heb ik een paar foto’s van het huis gemaakt en ben ik naar de stad gegaan, Arusha. En heb daar even een paar boodschappen gehaald voor mijn terugreis. En daarna met Trine, Juul en Elise naar het Africafé geweest en hebben we wat gedronken en een taartje gegeten. Trine gaat morgen naar huis, dus hebben we even e-mailadressen uitgewisseld. Zij woont namelijk in Denemarken. Na een hele gezellige middag gehad te hebben, zijn we nog even voor het laatst naar de Massai market gegaan. Morgen alweer naar huis, de tijd is voorbij gevlogen!

Evi Groenen

Evi Groenen

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲