You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal project in Ecuador door de familie Luttik

Sociaal project in Ecuador door de familie Luttik

“Zou het niet geweldig zijn om met z’n vieren twee maanden weg te gaan, Nederland achter ons te laten en even met hele andere dingen bezig te zijn? Geen stress, andere gewoonten en gebruiken, niks moet en alles kan?” Met deze wens in ons hoofd ontstond in september 2012 het idee om onze vakantiedroom te verbinden aan vrijwilligerswerk. Maar kun je als gezin vrijwilligerswerk doen?

Wat vooraf ging

Op internet gingen we op zoek naar informatie over vrijwilligerswerk voor gezinnen. Zo kwamen we terecht op de site van Projects Abroad. We bezochten samen met onze kinderen (twee dochters van 12 en 14 jaar) een infodag om onze mogelijkheden verder te verkennen. We werden steeds enthousiaster. Een sociaal project samen als gezin doen, dat zou toch fantastisch zijn… We hadden een voorkeur voor Zuid-Amerika en ook dat was geen probleem. We besloten ervoor te gaan. Het invullen van het inschrijfformulier van Projects Abroad was het eerste feit. Het avontuur ging van start!

De eerste voorbereidingen

Enkele maanden van te voren startten we metSociaal project in Ecuador door de familie Luttik Spaanse les. Elke week kregen we – als gezin – privéles. Eenmaal in Ecuador bleek dit een goede zet. We konden ons in ieder geval een beetje verstaanbaar maken en begrepen de hoofdlijnen als mensen iets vroegen of vertelden. Onze tip – en wat ons betreft bijna een must: probeer vooraf zo goed mogelijk de taal van het land onder de knie te krijgen.

Het avontuur begint

Woensdag 3 juli was het zover. Vanaf Amsterdam vlogen we rechtstreeks naar Quito. Hier hebben we overnacht om de volgende dag naar het Galapagos Eiland San Cristobal te vliegen. Het voelde gek en superleuk tegelijkertijd. We voelden ons erg bevoorrecht om vier weken te mogen ‘werken’ op San Cristobal. Op het vliegveld werden we hartelijk Sociaal project in Ecuador door de familie Luttikontvangen door de local staff van Projects Abroad: Daniela en Paula. Zij brachten ons gelijk naar ons gastgezin.

De eerste kennismaking met ons gastgezin was super: hartelijk en gastvrij. ‘Mi casa es tu casa’ was hun motto en zo voelde het ook, vanaf het eerste begin. Na de kennismaking met de gehele familie (opa, oma, vader, moeder, dochter, hulp) werden we rondgeleid door hun huis. Wij kregen twee kamers, elk met een kleine badkamer. Iedere dag konden we rekenen op drie maaltijden en hulp wanneer nodig. Dezelfde middag nog werden we door Daniela opgehaald voor een kennismaking met Puerto Baquerizo Moreno, ‘ons stadje’. Daarnaast kregen we meer informatie over ons project.

Naar school

Sociaal project in Ecuador door de familie Luttik

We hadden ons aangemeld voor een sociaal project, wat betekende dat we de onderwijzers en leerlingen van de Pedro Pablo Andrade school zouden gaan helpen. De kinderen waren tussen de 4 en 6 jaar oud. Onze kinderen vonden het prettig om samen met een van ons te werken en daarom besloten we om twee aan twee een klas voor onze rekening te nemen: David en Ima samen, en Manou en Tanne. Ook in de klas werden we hartelijk ontvangen. De juf stelde ons voor en vertelde dat we uit Nederland kwamen – het land van de molens en tulpen – en dat we vier weken gingen helpen in de klas.

Sociaal project in Ecuador door de familie Luttik

Elke werkdag van 7.00 uur tot 12.00 uur waren we op school. Eerst zochten we samen met de kinderen ons plekje in de klas. Dan begon de juf met de les, en wij ondersteunden haar met uitdelen van de boeken, schriften, knutselspullen, etc. De kinderen konden we helpen met het maken van de opdrachtjes, het zoeken van de juiste bladzijde, het strikken van de schoenen, het schoonmaken van hun tafeltje na het 10-uurtje, etc. Het allermooiste was het spelen, stoeien en knuffelen met de kids, met name tijdens de pauze. We hadden dan een uur de tijd om allerlei spelletjes te doen, te schommelen, te lachen, etc. Ook hielpen we met de Engelse les, bedachten we knutselactiviteiten en hebben een paar keer gedanst met de kinderen.

Het was jammer dat ons Spaans erg beperkt was. Hierdoor konden we voor ons gevoel minder activiteiten organiseren dan we wilden. Maar het werk was er niet minder leuk om. Het was super om te zien hoe blij de kinderen met ons waren (en wij met hen). We merkten dat met een klein beetje hulp en veel aandacht sommige kinderen hun werkje (veel) beter deden. Daarmee maakten we soms echt een verschil, ook al zat het in de kleine dingen. Het was fijn om te ervaren dat we de juf een beetje konden ontlasten. In de klas zaten ook kinderen met gedrags- en leerproblemen. Door een of meer kinderen ‘onder onze hoede te nemen’ kon de juf doorgaan met haar les en had ze (meer) tijd voor andere kinderen.

Andere projecten

Sociaal project in Ecuador door de familie Luttik

Sociaal project in Ecuador door de familie LuttikIn ons gastgezin woonde ook een Amerikaanse vrijwilligster. Zij gaf via Projects Abroad Engels en dansles en kon wel wat ondersteuning gebruiken. Na de eerste volle week ging Tanne haar daarom helpen met dansen en Ima met Engelse les. Onze dochters vonden dat erg leuk. Daarnaast deden we een paar middagen per week – van 14.00 tot 16.00 uur - mee aan het Natuurbehoudproject. Dit hield in dat we bij mooi weer leguanen gingen tellen. Als het bewolkt was, gingen we samen met andere vrijwilligers aan de slag in het park. Projects Abroad had dit verwaarloosde stukje groen – midden in het dorp – geadopteerd. We hielpen mee alle afval uit het park te verwijderen, plantten boompjes en struikjes en werkten mee aan het vernieuwen van het kunst(schilder)werk op een muur in het park. Dit project was een erg leuke aanvulling op ons sociale project in de ochtend.

Vrije tijd

In de weekenden en ’s middags waren we vrij. Door de week genoten we van de mooie strandjes op San Cristobal en de terrasjes aan de boulevard. In de weekenden verkenden en ontdekten we de andere eilanden.

Sociaal project in Ecuador door de familie Luttik

De natuur op de Galapagos is overweldigend. In het begin is het wennen dat je op de meest vreemde plekken zeehonden tegenkomt, zoals op een bankje of op de boulevard. Ook op het strand zie je veel leguanen en zeehonden. In onze vrije tijd hebben we veel mooie plekjes bezocht. Een kleine selectie: snorkelen bij Kicker Rock, het Tortuga Breeding center, Puerto Chino beach, Loberia beach, een wandeltocht naar en over de vulkanen op Isabela, snorkelen bij Las Tintoreras, een bezoek aan Tortuga Beach en Las Grietas op Santa Cruz.

Voor herhaling vatbaar

De vier weken vlogen voorbij. Na de eerste weken voelden we ons helemaal ingeburgerd en thuis bij ons gastgezin. Het afscheid viel ons zwaar. Zowel van de kinderen als van ons gastgezin. Door beiden zijn we uitgezwaaid. Van de kinderen kregen we cadeautjes en de moeders hadden een ‘buffetje’ gemaakt. We verrasten de kinderen met een grabbelton en iets lekkers. Voor ons gastgezin hadden we een afscheidsetentje georganiseerd. Het was erg fijn om iets kleins terug te kunnen doen voor hun gastvrijheid en de geweldige tijd op San Cristobal. Hieraan heeft ook zeker de local staff van Projects Abroad hun steentje bijgedragen. Zij stonden altijd voor ons klaar, hielpen ons met het regelen van de excursies of bezoekjes aan de andere eilanden. Het was een fijn gevoel om zo’n hulplijn in de buurt te hebben.

Na de vier weken op de Galapagos gingen we nog bijna vier weken reizen door Ecuador en Peru. Dit maakten het afscheid op het vliegveld voor ons misschien iets minder zwaar. Maar toen het dochtertje van het gastgezin ging huilen, hielden wij het ook niet droog. Het knuffelen maakte het er niet beter op. Lopend naar ons vliegtuig overviel ons een leeg gevoel. Iets waar we zo naar hadden uitgekeken was ‘opeens’ voorbij. Nog een keertje zwaaien…

Met een prachtige ervaring rijker en veel bijzondere herinneringen begonnen we aan deel 2 van ons avontuur: op reis door Ecuador en Peru.

Groetjes,
Manou, David, Tanne & Ima

Familie Luttik

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲