You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal vrijwilligersproject in Kenia – Fenna van Berkel

Sociaal vrijwilligersproject in Kenia – Fenna van Berkel

Na mijn havo te hebben afgerond, besloot ik om een tussenjaar te nemen. Ik was toen al is op een opendag van Projects Abroad geweest en dat leek me erg leuk! Ik heb lang getwijfeld over naar welk land ik wilde gaan, eerst Fiji, toen Jamaica maar uiteindelijk heb toch de beslissing voor Kenia gemaakt. Ik was al is eerder in Zuid-Afrika en Namibië geweest en wilde dus eigenlijk wel naar een ander continent, maar op een of andere manier trok Afrika mij nog steeds zo aan dat ik heb gekozen voor een sociaal project in Kenia. Voorafgaand heb ik heel veel tips en verhalen gehoord van mensen die ik ken die al in Kenia waren geweest en die waren ook fijn, maar uiteindelijk is het natuurlijk het leukste om het zelf allemaal uit te zoeken als je daar bent!

En zo vertrok ik op 1 februari naar Kenia! Na een ongeveer 7 uur durende vlucht landde ik dan eindelijk op Nairobi! Ik werd opgehaald op het vliegveld door iemand van het lokale personeel en die heeft mij naar de plaats gebracht, waar ik twee maanden in inde kinderopvang zou gaan werken. Sociaal vrijwilligersproject in Kenia – Fenna van Berkel De eerste dagen was het vooral wennen aan de nieuwe cultuur, de mensen en de temperatuur. Ik werkte in een centrum wat op tien minuutjes loopafstand was van mijn gastgezin. Er waren 4 baby’s van 4, 6 en twee van 7 maanden, een jongetje van bijna twee en twee jongens van 4 en 5 die gehandicapt waren en er woonde ook een jonge moeder in het huis met haar baby. Haar werd geleerd hoe ze voor haar kindje moest zorgen. Vanaf het moment dat ik daar binnenliep, voelde ik me gelijk thuis. Regina, de vrouw die de opvang heeft opgestart in april 2011 en zelf ook in hier woont met haar man, vertelde mij gelijk dat dit mijn thuis was, zij mijn tweede moeder was en ik mezelf vrij moest voelen om te doen wat ik wilde en dat ik vanaf dat moment bij de familie hoorde! Elke dag werkte ik daar van 8 tot 1 en hielp ik bij de dagelijkse dingen; aankleden, verschonen, voeden, aandacht geven, eten voorbereiden etc. Ook gingen we één keer per week naar het ziekenhuis waar de drie oudere jongens massagetherapie kregen.

Sociaal vrijwilligersproject in Kenia – Fenna van Berkel

Ik verbleef in een gastgezin vlakbij het centrum en die bestond eigenlijk alleen uit mijn gastmoeder en de huishulp. Mijn gastmoeder was een ontzettend lieve vrouw en ik voelde me erg op mijn gemak in het huis. Als ik naar het centrum wilde kon ik vanaf de weg bij mij huis een matatu nemen (een soort minibusje). Die kun je gewoon aan de weg aanhouden en je kunt eruit wanneer je wilt en het is heel goedkoop! Dat was ook wel de meest gebruikte manier van het openbaar vervoer overdag. Toen ik bij mijn gastmoeder aankwam was er sinds twee dagen al een ander meisje; Victoria uit Noorwegen, daar werkte ik overigens ook mee samen de hele maand februari. Gelukkig konden we het goed met elkaar vinden en het was gezellig om samen te wonen en te werken met een andere vrijwilliger. Eind februari kwam er nog een ander meisje bij; Mia uit Denemarken. Zij deed een medisch project. Ook met haar kon ik goed overweg en heb met haar bij onze gastmoeder gewoond tot het moment dat ik wegging.

Sociaal vrijwilligersproject in Kenia – Fenna van Berkel

De weekenden waren ook altijd erg leuk. Omdat Kenia een nieuwe bestemming was en ik een van de eerste vrijwilligers was, waren we met een klein groepje van ongeveer twaalf vrijwilligers. Hierdoor waren we echt een groep en zagen we elkaar regelmatig, niet alleen in de weekenden. Doordeweeks in de stad gingen we zwemmen of lekker wat drinken of eten. Ook hadden we eens per week een social dat door Projects Abroad werd georganiseerd; dan gingen we uit eten, poolen, zwemmen of iets anders. In de twee maanden dat ik in Kenia ben geweest ben ik elk weekend ergens anders heengeweest met andere vrijwilligers. Dit was ontzettend leuk en gezellig! De staff begeleidde ons hier ook in wanneer nodig; zo zat er iemand bij die ontzettend veel connecties had en zonder problemen alles tot in de puntjes kon regelen voor ons weekendje weg.

Ook zijn we een paar keer in het weekend uit geweest, via deze manier heb ik ook heel erg veel leuke mensen ontmoet en het uitgaansleven is heel erg leuk! Ik heb nog steeds contact met sommige mensen.

Aan het einde van mijn project had ik nog een kleine twee weekjes voordat ik naar huis ging en wilde graag een trip naar Mombasa maken (aan de kust). Vier andere meiden van Projects Abroad zagen dit ook wel zitten en zijn toen met Pasen een paar dagen met mij meegereisd, het was geweldig!

Ik heb zoveel gezien, geleerd en gedaan in Kenia, ik kan er wel een boek over volschrijven. Ik denk dat mijn mooiste ervaring toch het weeshuis was. Om te zien hoe dankbaar ze waren met de hulp die wij gaven. Ik ben ook echt van de kinderen en Regina gaan houden, dat is zo raar dat dat in twee maanden zo gaat, het afscheid was ook echt heel vervelend.. Zag er al een hele week tegenop. Hopelijk kan ik nog eens teruggaan.

Wat ik nog als tips kan meegeven; verdiep je een beetje in de plek waar je heengaat, de rough guide Kenia is een heel goede gids en ik heb deze heel erg veel gebruikt. Probeer veel contact te maken met de Keniaanse bevolking, want dit levert gegarandeerd hele leuke en grappige ontmoetingen op! De Keniaanse bevolking is er wel eentje om je een beetje aan aan te passen, zo zeggen ze overal hakuna matata (no worries) of pole pole (langzaam langzaam), nouja, dat zegt genoeg toch!?

Verder is het het leukst om het allemaal zelf mee te maken en te ondervinden, ik kan alleen maar zeggen: geniet ervan, want de tijd vliegt voorbij! Ik heb genoten en denk elke dag terug aan Kenia en nu ik dit verhaal aan het schrijven wil ik ook heel graag weer terug! Enjoy!

Groetjes Fenna

Fenna van Berkel

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲