You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Fieke’s vrijwilligerswerk in Nepal

Het is alweer anderhalve maand geleden dat ik aankwam op Kathmandu Airport. Na mijn bachelor van geneeskunde gehaald te hebben, heb ik een zes maanden vrij genomen om vrijwilligerswerk te doen in Nepal en daarna door te reizen naar India.

Vrijwilligerswerk in Nepal

Nepal is een prachtig en heel divers land. In het zuiden van het land zijn de jungles, in het midden de laaglanden en in het Noorden natuurlijk de Himalaya. Meestal zijn de gefotoshopte beelden op ansichtkaarten beter dan de werkelijkheid, maar hier geldt het tegenovergestelde. Als je de stad uit bent kun je genieten van prachtige uitzichten. Mountainbiken en je reis doorbrengen boven op een bus zijn echte aanraders. Op straat zie je mensen met allerlei verschillende culturele achtergronden. De vrouwen zijn gehuld in de vrolijk gekleurde traditionele sari’s of kurtha, maar ook de skinny jeans is hier populair. Het verkeer is echt chaos en de toeter wordt meer gebruikt dan het gaspedaal.

Ik werk hier in het ziekenhuis in Patan en op de eerste hulp zien we dan ook regelmatig verkeersongelukken. Het is een privé ziekenhuis. Het komt er op neer dat de patiënt of een familielid eerst naar de ziekenhuisapotheek gaat om hechtingdraad, verband en steriele handschoenen te kopen voordat er wordt gehecht. Bezoekerstijden bestaan niet. Meestal is er veel familie bij de patiënt en vaak slapen ze ook in het ziekenhuis. De familie neemt veel zorgtaken over van de zusters en verzorgd het eten. Je ziet hier andere ziektebeelden dan in Nederland. Tijdens de monsoon (regenseizoen) in de zomer zijn er veel gevallen van malaria. Gedurende het hele jaren presenteren veel patiënten zich met buiktyfus. Ook hebben veel mensen last van maagpijn en zuurbranden, dit schijnt geassocieerd te zijn met het pittige eten.

En het pittige eten is dagelijkse kost hier. Dal bath is zowel ontbijt als diner. Dit is een gerecht van rijst met een linzensoepje en curry (gekruide groenten). We eten hier dezelfde groenten als in Nederland, maar ze worden zo anders bereid dat de smaak onherkenbaar is. Als je tussendoor zin hebt in iets westers zijn er genoeg restaurant, bakkerijen en grote supermarkten waar ze alles hebben.

Mijn gastgezin bestaat uit een echtpaar met een dochter van elf en een zoon van zes-en-een-half. Op dit moment verblijven er nog twee meisjes. Over het algemeen gaan alle vrijwilligers hier op vrijdag naar Thamel (de toeristenwijk van Kathmandu). Vaak gaan we op weekend- of dagtrips naar national parks, andere steden soms zijn er outdooractiviteiten als mountainbiken, raften en klimmen, maar er kan ook gerelaxed worden op een yoga/meditatieweekend. Dit weekend heb ik voor het eerst met mijn gastgezin doorgebracht. Een bijzonder weekend met momo’s, roxy en dansen.

Dit was mijn laatste week in het ziekenhuis. Vrijdag vlieg ik naar Lukla om de trek te maken naar Everest Basecamp. Daarna zal ik mijn vrijwilligerswerk vervolgen in een ander ziekenhuis. Dit is een overheidsziekenhuis en ik ben benieuwd hoe het er daar aan toe gaat!

Fieke

Fieke van Hoorn

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲

Warning: Unknown: open(/var/lib/php/session/sess_9t0fiskqe50fhgd9s1g447buj7, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php/session) in Unknown on line 0