You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

2 Week Special Rechten project in Zuid-Afrika door Fréderique van Hout

Keuze voor Zuid-Afrika

Toen ik hoorde over de 2 Week Special reis naar Kaapstad heb ik niet lang getwijfeld: ik wilde Zuid-Afrika, mensen van Projects Abroad, Zuid-Afrikanen en misschien zelfs mezelf leren kennen! Mijn inschrijving was niet lang daarna een feit.

Aankomst en gastgezin

Enkele maanden later stond ik dan ook op Schiphol en na een vlucht van bijna 12 uur kon mijn avontuur dan eindelijk echt beginnen. Zoals afgesproken werd ik opgehaald en naar mijn gastgezin gebracht. Mijn gastmoeder was super lief en zorgde echt voor álles! Haar vier kinderen waren enorm schattig. En alsof dat nog niet genoeg mensen waren, waren er nog 13 andere vrijwilligers bij haar in huis, allemaal van de 2 Week Special groep. Dat was echt gezellig!

Eten

Tasneem, de gastmoeder, zorgde elke ochtend voor een heerlijk ontbijt, vaak zelfs met zelfgemaakte muffins, eitjes, worstjes of pannenkoeken!
Lunchen deden we vaak in een simpel restaurantje of we aten ons lunchpakket dat we die ochtend aan de ontbijttafel gemaakt hadden.
’s Avonds smulden we van de heerlijke gerechten van Tasneem. Dit was vaak rijst met een schotel van vlees, groenten en saus. Pikant was het vaak wel, dus veel rijst eten was de boodschap! Tasneem beschikte ook over vegetarische kookkunsten. Af en toen gingen we uiteten, bijvoorbeeld in een typisch Afrikaans restaurant: écht gezellig!

2 Week Special Rechten project in Zuid-Afrika

Hoe ziet een dag in Zuid-Afrika eruit?

Het programma van onze twee weken was erg gevarieerd. We werden elke dag na het ontbijt opgehaald met een busje. Eerst bezochten we het Projects Abroad Head Office en het Human Rights Office. We bezochten daarna ook de prachtige kanten van Kaapstad: de Tafelberg, Cape Point, Kaap die Goeie Hoop, Boulders Beach, … Maar we maakten ook kennis met de minder mooie kant van Zuid-Afrika: de geschiedenis en de gevolgen van de Apartheid. We bezochten hierover musea en spraken met mensen om hier een beter inzicht in te krijgen dat we nodig hadden voor onze presentaties aan het einde van de week. Daarnaast hebben we de extreme armoede ervaren die heerst in de townships, de krottenwijken rond de stad. Het heeft een enorme indruk op mij nagelaten. Ik had zo’n beelden al eens op tv gezien, maar om echt in zo’n krottenwijk te zijn was toch ineens heftig. Ik was enorm blij dat we daar onze handen uit de mouwen konden steken. We hebben onder meer met kinderen uit de crèches in de townships gespeeld, soep gemaakt en uitgedeeld aan de hele gemeenschap, een zandbak gebouwd voor de kindjes daar, …

Naast deze activiteiten was er ook tijd voor ontspanning. We zijn gaan bowlen, in het weekend zijn we op safari geweest, naar een typisch marktje gegaan en hebben gezellig getafeld. Al deze activiteiten waren enorm leuk en vooral met zo’n gevarieerde groep: Hong Kong, Australië, Engeland, Ierland, Frankrijk, Singapore, Thailand én Nederland werden allen vertegenwoordigd.

Presentatie

Om ook op langere termijn iets voor deze mensen te kunnen betekenen, moesten we gedurende ons verblijf in groepjes werken aan een presentatie die we aan het einde van onze reis moesten voordragen aan een groep van zo'n 70 mensen die zich niet bewust zijn van de schrijnende situatie. Ons groepje kreeg het onderwerp 'jeugd' met de focus op 'onderwijs'. We hebben het onderwijssysteem van Zuid-Afrika onder de loep genomen en hebben gezien dat theoretisch alles in orde is. Maar in de praktijk is dit verre van waar. We hebben mensen geïnterviewd in de krottenwijken, met directeurs van verschillende NGO's gepraat en hebben daaruit onze conclusies getrokken.

Voor vele bevolkingsgroepen (vooral de zwarten en gekleurden) is het huidige systeem niet voldoende. Kinderen moeten naar school onder zeer slechte omstandigheden of kunnen zelfs helemaal niet gaan. Drugs, alcohol, armoede, taal en HIV vormen hierbij vaak de obstakels. De overheid keert deze problemen de rug en NGO's staan er alleen voor om ervoor te zorgen dat benadeelde kinderen toch enigszins gelijke kansen kunnen verkrijgen door een programma aan te bieden dat de gaten in het huidige systeem moet opvullen.

Waarom moet je dit zeker ook doen?

Soms was het moeilijk om deze dingen onder ogen te komen. Je zou nog zo veel meer voor die mensen willen doen, je zou de kindjes bij wijze van spreken mee naar huis willen nemen. Het is gewoon niet eerlijk wat zij allemaal moeten doormaken. Maar ons was van te voren al verteld dat je als vrijwilliger niet moet ambiëren om heel de wereld te veranderen, je moest gewoon doen wat mogelijk is en dat kan vaak al veel betekenen voor die mensen.
Ik heb besloten om geld te gaan inzamelen voor een NGO wiens werk mij echt heeft geraakt, om zo toch nog wat te kunnen helpen op langere termijn. Het voelt goed om een beetje te kunnen helpen in de wereld, samen met andere mensen met dezelfde ambities.
Het is ook een behoorlijke stap voor jezelf om opeens in je eentje naar de andere kant van de wereld te reizen om daar aan iets totaal onbekends mee te werken, maar je leert er enorm veel van. En bovenal is het gewoon een ge-wel-dig-e ervaring! Ik heb het enorm naar mijn zin gehad in Kaapstad, ik heb vrienden gemaakt over heel de wereld en we hebben zo veel lol gehad terwijl we ook voor anderen iets konden betekenen. Niet meer twijfelen, gewoon doen, ik ben nu al jaloers op degenen die dit binnenkort ook gaan doen! ;)

Over Projects Abroad als organisatie

De mensen van Projects Abroad hebben altijd het beste met je voor en begeleiden je voor, tijdens en na je project. Ervoor krijg je alle informatie via mails en je eigen website en op elke vraag die je hebt wordt er geantwoord. Tijdens het project willen ze ook dat je je goed voelt, hiervoor lieten ze ons twee keer een tussentijdse evaluatie over je accommodatie, gezondheid, etc. invullen om eventuele problemen meteen aan te pakken. Onze begeleider in Zuid-Afrika deed ook alles om het naar onze zin te maken. Hij probeerde het programma zo te maken dat ieders wensen erin pasten. Op het einde moest je ook een evaluatieformulier invullen. Na het project zorgen ze ervoor dat je een officieel certificaat krijgt en voorzien ook referenties als je die nodig moest hebben. Ik was zéér tevreden over hun aanpak!

2 Week Special Rechten project in Zuid-Afrika

Frederique van Hout

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲