You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Gezondheidszorg in de Filippijnen door Gabriel Santos

In Londen is het best een uitdaging om een stage te vinden in de gezondheidzorg welke studenten van mijn leeftijd, ik ben 17 jaar oud, toelaten om waardevolle ervaring op te doen. Projects Abroad interesseerde mij gelijk met hun mogelijkheden. Dus besloot ik dat ik mijn vakantie nuttig wilde besteden in het land waar mijn ouders vandaan komen. Het waren de Filipijnen waar ik de volledige zes weken van mijn zomervakantie heb doorgebracht. Hiervan heb ik vier weken in Cebu gewoond en gewerkt en de andere twee weken heb ik doorgebracht met familie in de hoofdstad Manila.

Mijn geneeskunde project

Mijn eerste plaats was bij een van de drie ziekenhuizen in Talisay. RHU verstrekt basisgezondheidszorg zoals, vaccineren, helpen bij geboortes, overleg en basis check-ups. In deze centra is de kwaliteit van gezondheidszorg niet hetzelfde als deze in Londen is en de materialen zijn erg eenvoudig. Het was hier dat ik, op mijn allereerste dag, getuige was van een vrouw die moeite had om te bevallen. Zij werd vervolgens verwezen naar een nabijgelegen ziekenhuis. De artsen en verpleegkundige waren zeer bereid om de procedures en medische aandoeningen aan mij uit te leggen. In de drie weken die ik hier doorbracht bouwde ik een vriendschap op met de artsen en verpleegkundige. Hierdoor kon ik meer leren over hun werk. Ik heb ook praktijkervaring op gedaan zoals, het leggen van een verband, vaccineren, prenatale check-ups en bloeddruk meten.

Gabriel Santos

Het medische project bevat Outreach programma’s in afgelegen gebieden waar er geen toegang is tot gezondheidscentra om mensen te helpen. De twee programma’s waarbij ik heb geholpen vonden plaats op openbare scholen (hoog in de bergen) waar kinderen in de rij stonden op het podium om gevaccineerd te worden.

Mijn tweede project was in een ziekenhuis waar de kwaliteit en omvang van de gezondheidszorg meer gevarieerd was. Ik heb vooral met de artsen meegelopen, omdat ik bepaalde kwalificaties niet had die nodig zijn om zelfstandig handelingen te mogen uitvoeren. Ondanks dat ik niet zelf met patiënten heb gewerkt was ik wel getuige van bijzondere ingrepen zoals, een aantal besnijdenissen, kleine chirurgische ingrepen en zelfs een succesvolle bevalling! Al met al ben ik blootgesteld aan een nieuwe omgeving en kreeg ik een waardevolle ervaring die nuttig zal zijn in mijn aanvraag voor de universiteit.

Het gastgezin

Ik herinner mij vooral de hartverwarmende glimlach van mijn gastgezin bij het binnen gaan van het huis. De familie zorgde goed voor mij en hun gastvrijheid was fantastisch. Ondanks het gebrek aan luxe, wat de rijkere zich wel kunnen veroorloven zoals, airconditioning en een warme douche, voelde het elke keer als ‘thuis’ als ik binnen was. Mijn gastouders behandelden me alsof ik hun eigen kind was en hun kinderen waren erg leuk om mee om te gaan. We werden steeds closer met elkaar, we aten samen, keken gezamenlijk tv in de woonkamer en ze namen mij vaak mee om de cultuur van de Cebuanos te ervaren. Ik woonde regelmatig de zondagsmis bij, die heel anders is dan de westerse vormen. Om van A naar B te komen werd mij geleerd om met het openbaar vervoer te gaan, wat ik erg leuk vond, in vergelijking met de metro die we hebben ik Londen. De Projects Abroad medewerkers leerde mij hoe ik de “tricicol” moest gebruiken, dit is een motorfiets waar aan de zijkant een wagen aan vast zit en wel tot vier passagiers kan vervoeren. De medewerkers waren erg behulpzaam, meegaand, makkelijk om mee te communiceren, spraken uitstekend Engels en hadden voortdurend een oprechte lach!

Vrije tijd in de Filipijnen

Met het warme klimaat en de zon boven ons hoofd, hebben de andere twee vrijwilligers en ik een reis naar het eiland Bohol georganiseerd. We hadden oorspronkelijk gepland om het eiland alleen te bezoeken in het weekend, maar vanwege de ruige zeeën werd onze veerboot voor te terugweg geannuleerd, wat resulteerde in een verlenging van ons verblijf op Bohol met één extra nacht!

Gabriel Santos

Ik heb zo genoten daar en ik heb onwijs veel plezier gehad! We toerden rond het eiland, richting de Chocolate Hills, zagen een trasier (kleinste primaat ter wereld) en het vlinder heiligdom. Het meest bijzondere was toen we langs een zip line en kabelbaan naar beneden gleden, waardoor we verbazingwekkende bezienswaardigheden zagen. En wat is een vakantie zonder strand? Op de tweede dag hebben we ontspannen langs de Dumaluan kust waar het witte zand en het heldere water de schoonheid van de Filippijnen liet zien.

Terug in Tailsay, was het belangrijk dat ik mijn vrije tijd goed bestede, en niet op de bank ging hangen. Ik vond een nabij gelegen sportschool waar ik de calorieën kon verbranden die ik binnen had gekregen van al het lekkere eten dat ik op had! De mensen hier waren net zo vriendelijk als de rest. Ik heb gemakkelijk vrienden gemaakt met de mensen bij RHU, het ziekenhuis en zelf op Bohol – vrienden waar ik contact mee kan blijven houden via Facebook! Ik zal nooit de goede tijden vergeten die ik met hen heb door gebracht.

Bedankt Projects Abroad

Gabriel Santos

De dag voordat ik weg ging uit Cebu, om mijn familie te bezoeken in Manilla, namen twee vrijwilligers en ik deel aan het voedingsprogramma dat werd georganiseerd door de Projects abroad. Hier speelden we met de wees kinderen een paar spelletjes die we bedacht hadden en deelden wat snoepjes uit na het spelen. Belangrijker was dat we kommen vulden met rijstepap en deze uitdeelde aan de weeskinderen en waar ik het meest van genoot was om te zien hoe blij ze waren om het kommetje te krijgen. Het maakt mij blij door te weten dat we de gemeenschap hebben geholpen en het herinnerd mij eraan dat ondervoeding een grote zorg is in provincies als deze.

Op deze reis heb ik veel geleerd over de Filipijnse cultuur en ik heb geleerd om te waarderen wat we voor lief nemen. Nog belangrijker is dat ik meer over mezelf heb geleerd, wat ik moet verbeteren en wat goed is van mezelf. De onafhankelijkheid heeft mij volwassenheid en zelfvertrouwen gestimuleerd. Maar het allerbelangrijkst is dat ik enorm veel kennis en ervaring heb opgedaan tijdens mijn tijd bij het project

Ik waardeer echt wat Projects Abroad voor mij heeft gedaan. Ik kan het dan ook aan iedereen aanbevelen! Zoals de Amerikaanse generaal MacAthur zei toen hij aan de kust van Cebu landde; “Ik zal terugkomen!”

Gabriel Santos

Gabriel Santos

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲