You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal vrijwilligerswerk in Sri Lanka

Door Gea-Marit Dekker

Zo, daar ga je dan! Na nog een laatste zwaai op Schiphol, met de nodige zenuwen op naar het nog onbekende Sri Lanka. Om hier vervolgens drie maanden te wonen en te werken.

Het gevoel dat ik er de komende tijd alleen voor zou staan verdween vrijwel direct toen ik in Colombo aankwam. Iedereen wilde helpen en door Projects Abroad was alles goed geregeld. De volgende ochtend kreeg ik samen met een andere vrijwilligster een rondleiding door de omgeving en werden we naar ons gastgezin gebracht. Een geweldig gezin met twee jonge kinderen midden in de jungle van Sri Lanka. Sommige ochtenden werden we wakker door de apen die op ons dak sprongen en soms moesten we met bezems familie kakkerlak uit de keuken jagen. Mijn hostbroertje en zusje en hun neefjes en nichtjes wilden altijd spelletjes spelen en soms kon ik helpen met Engels huiswerk.

‘s Ochtends liep ik altijd over een klein weggetje door de jungle naar een klein schooltje. Vijfendertig kinderen van vier tot zes jaar gaan hier elke dag naar school. Samen met nog een andere vrijwilligster maakten we knutselwerkjes met de kinderen. Ze vonden het geweldig om met de lijm te kliederen en met scharen figuurtjes te knippen. Normaal werkten ze alleen maar uit schriftjes en de enige knutselwerkjes maakten wij met de kids. Ik werd iedere ochtend dat ik op school aankwam letterlijk weer met open armen ontvangen. De kinderen kwamen op me afgestormd, wilden opgetild en geknuffeld worden. Ze kregen het altijd weer voor elkaar om op mijn schoot te kruipen en soms zaten ze met drie of vier tegelijk op mijn schoot. Ze schaterden het uit als je ze kietelt en “handjeklap” was een populair spelletje.

Door Gea-Marit Dekker

Om twaalf uur was de school afgelopen en uitgezwaaid door alle kinderen liep ik weer terug naar huis. Mijn hostmoeder had dan al een lunch voor me klaar staan. Ze was een geweldige kok en maakte iedere dag weer de lekkerste curies met rijst klaar.

In de middagen werkte ik samen met drie andere vrijwilligers in een jongensweeshuis. Veertig jongens van vijf tot achttien jaar wonen hier vrijwel zelfstandig en wij konden ze vermaken door met ze te tekenen of spelletjes te spelen

In de weekenden was het tijd om meer van het prachtige eiland te zien. Samen met andere vrijwilligers nam ik ieder weekend de bus of de trein en maakten we uitstapjes door het hele land. Alleen het openbaar vervoer in Sri Lanka was al een hele belevenis! Ook al zijn de bussen overvol, er kunnen altijd nog meer mensen bij. Nou ja, eigenlijk kan het niet maar het gebeurt wel! De bussen scheuren al toeterend als gekken door het chaotische verkeer. Tuktuks, bussen, auto's, fietsers, straathonden, koeien; echt alles door elkaar heen! De treinen waren iets comfortabeler, maar ook hier was het bijna altijd veel te vol. Mannen met grote manden op hun hoofd lopen heen en weer om hun etenswaren te verkopen en mensen hangen uit de deuropening om ook nog mee te kunnen. Sommige weekenden heerlijk luieren op de mooiste stranden, soms een actiever weekend; dan maakten we een lange wandeling door het regenwoud of door de groene theeplantages. Het beklimmen van de heilige berg Adam’s Peak was voor mij een onvergetelijke ervaring.

In al die maanden ben ik maar één weekend thuis gebleven. Dit weekend heb ik met hulp van veel vrijwilligers die in de buurt woonden het schoolgebouw waar ik werkte geschilderd. Wat eerst een grijs, grauw en vies gebouw was, hebben we in vier dagen van hard werken omgetoverd tot een fleurig gebouw met mooie schilderingen op de muren. Het was erg leuk en gezellig en het geeft een fijn gevoel dat je echt iets nuttigs kan doen.

Op een van de laatste ochtenden hadden we een kleine surpriseparty voor de kinderen georganiseerd met slingers, ballonnen, koekjes en ranja. Ik vergeet nooit de verraste snoetjes van de kinderen en hun ouders die onze handen kwamen schudden om ons te bedanken. Het geeft een fijn gevoel dat echt iets heb kunnen achter laten in Sri Lanka. Dat ik niet alleen met de kinderen heb gespeeld tijdens mijn verblijf, maar dat er door het verven van de school iets blijvends is achtergebleven.

Al met al zijn mijn drie maanden in Sri Lanka echt een fantastische tijd geweest! Ik heb heel veel mensen ontmoet en ieder weekend maakten we samen uitstapjes. Sri Lanka is een ontzettend mooi land met heel veel verschillende landschappen. Met kerst is mijn familie gekomen en hebben we twee weken door het land getrokken. Op sommige plekken was ik al geweest, maar het was erg leuk het land waar ik zo lang gewoond had aan mijn familie te kunnen laten zien. Mijn tijd daar is echt omgevlogen en voordat ik het wist zat ik in het vliegtuig naar Mongolië voor een nieuw vrijwilligersproject…!

Groetjes, Gea-marit

Door Gea-Marit Dekker

Gea-Marit Dekker

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲