You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Dier- en natuurbehoud project in Peru door Helena Kneppers

Helena Kneppers Nadat ik met mijn studie was gestopt, wilde ik reizen. Weg uit Nederland en een nieuw stukje van je wereld ontdekken. Ik vond het moeilijk om uit te kiezen waar ik heen zou gaan en wat ik zou willen doen. Gewoon reizen? Vrijwilligerswerk? Nadat ik het stukje over het dier- en natuurbehoud project in Peru had gelezen, was ik eigenlijk meteen verkocht.

Na een half jaar full-time werken, had ik het bedrag bij elkaar gesprokkeld en was ik klaar voor vertrek. Ik was nog nooit alleen op reis gegaan en vond de heenreis daarom ook wel heel spannend. Na een reis van 36 uur stapte ik dan eindelijk het vliegtuig uit, het idyllische vliegveld van Puerto Maldonado op. Op het vliegveld werd ik opgehaald door Elvira Rosemberg, wat natuurlijk wel fijn is, omdat je geen flauw idee hebt waar je bent en waar je heen moet.

Eenmaal op de boot richting Taricaya ontmoette ik de eerste vrijwilligers. We waren al een beetje laat, de zon begon al langzaam te zakken en we konden genieten van een enorm mooie zonsondergang. Aangekomen op Taricaya was het 6 uur in de avond en al pikdonker. Gelukkig was de stroom al aangezet en kon ik mijn spulletjes uitpakken in de bungalow waar ik de komende twee maanden zou vertoeven.

Helena KneppersDe eerste week was voor mij één grote gewenning. Je komt tussen een groep vrijwilligers die elkaar al een lange tijd kent. Langzaam kwamen er meer nieuwe vrijwilligers en kon ik mijn plekje in de groep steeds beter vinden. Ik had het niet van te voren verwacht, maar ik heb hier vrienden voor het leven gemaakt en ik ben ervan overtuigd dat elkaar ergens op de wereld weer gaan ontmoeten.

De dagen zagen er verschillend uit. Twee dagen in de week om 05.30 uur beginnen en drie dagen om 08.00 uur. Meestal had je zo’n 2 of 3 activiteiten op een dag. De activiteiten verschilden heel erg. Soms was het een staff-member helpen met zijn project (zoals reptielen vangen voor statistieken, vleermuizen vangen voor de uitbreiding van het aantal soorten, vlinders vangen voor de uitbreiding van het vlinderhuis of kamperen op het strand om schildpadeieren te zoeken), vogel observatie, het voeden van de dieren in het Animal Rescue Centre, het evalueren van een groep spider monkeys of klusjes rond heel het reservaat zoals de paden gangbaar maken, maar ook onderhoud van bungalows of de kooien van de dieren.

In onze vrije tijd gingen we meestal relaxen, siësta houden, een boekje lezen of naar Amazon Planet, een logde 15 minuten lopen van Taricaya om een gekoeld drankje te kopen of een biertje te drinken. In de weekenden was er de mogelijkheid om met de boot naar Puerto Maldonado te gaan. Het was een fijne pauze van Taricaya: schone bedden, helder water, geen muggen en eten wat je wilt.

Helena KneppersTijdens mijn 2 maanden in Peru heb ik één keer anderhalve week gereisd. Met een grote groep vrijwilligers zijn we naar Cusco gegaan. Daar zijn we naar Inti Raymi (zonfestival, grootste festival van Zuid-Amerika) gegaan en hebben we een kleine reis door de heilige vallei (waar onder andere Machu Picchu is) gemaakt. Na dat reisje was ik zo blij om weer in Taricaya te zijn, weer de jungle-geuren op te snuiven en de jungle-geluiden weer te horen. Toen besefte ik pas hoe thuis me ik er voelde en hoe goed ik de omgeving kende!

Toen mijn tijd erop zat en ik afscheid moest nemen van Taricaya kreeg ik toch wel een brok in mijn keel. Twee maanden is niet veel, maar ik had het idee dat ik er al jaren zat. Mijn laatste avond in Puerto Maldonado nog een feestje, maar de dag was toch echt aangebroken om ook afscheid te nemen van de vrijwilligers, mijn vrienden. En dat was nog wel het moeilijkst.

Zit je te twijfelen of dit iets voor jou is? Ga op je eerste gevoel af. Wil je stiekem het liefst naar dit project alleen is het iets te duur? Spaar dan nog iets langer en GA!!! Je zult er zeker geen spijt van hebben, maar in dit project moet je niet bang zijn om vies of zweterig te worden of om tarantella’s tegen te komen!

Heb je nog een vraag of twijfel je nog? Mail mij gerust! Mijn e-mailadres is helenakneppers@gmail.com

Helena Kneppers

Helena Kneppers

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲