You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Hélène – Volwassenenreis, Sociaal & Samenlevingsproject, Peru

Hélène de Mesmaker

De eerste keer Peru is voor mij lang geleden in 1997, maar het land en de mensen waren zo geweldig en mooi dat ik altijd al terug wilde gaan.

Hélène de Mesmaker

Het nieuwe avontuur begon in augustus toen ik mij inschreef voor een volwassenreis die plaats vond in oktober in de Sacred Valley in Peru.

Nadat ik was opgehaald op het vliegveld ontmoette ik Sheena, zij had zich ingeschreven voor hetzelfde project en verbleef ook in hetzelfde gastgezin. Meteen hadden we het gevoel dat we elkaar al goed kenden, omdat we al hele tijd met elkaar mailcontact hadden gehad.

Hélène de Mesmaker

Daarna reden we naar ons gastgezin waar we een warm welkom kregen en waar we ons meteen onderdeel van het gezin voelde. Het huis was, naar mijn mening, een typisch Peruaans huisje in een typische Peruaanse straat. De vier familieleden waren tussen de 7 en 75 jaar jong. Na heel veel knuffels, maakten we een kleine wandeling om Calca heen, een prachtige klein dorpje omringt door de wonderen van Moeder Natuur.

Dag 2

Eerst gingen we naar het kantoor van Projects-Abroad waar we ondergedompeld werden in de verschillende aspecten van het Peruaanse leven en in het bijzonder werd ons verteld hoe het onderwijs in zijn werk gaat in Peru. Daarna gingen we materialen uitzoeken die we konden gebruiken in de scholen de aankomende dagen.

Dag 3 - 5

De ochtenden brachten we door in een school voor kindjes met een beperking in Calca waar een groep van 15 tot 22 kinderen en begeleiders aanwezig was. De leraren verrichten daar heel goed werk en ze proberen iedereen op hun eigen niveau iets te leren. Doordat ze de kinderen toestaan op hun eigen manier te leren, voelen ze zich op hun gemak en worden ze steeds leergieriger.

Hélène de Mesmaker

Samen met de groep gingen we kleuren, maakten we collages, gingen we verven en maakten we instrumenten van papier. Daarna maakten we de lunch voor ze klaar en gingen we samen zingen en probeerden we er voor ze te zijn. Voordat we vertrokken kregen we heel veel knuffels en lachende gezichten. We hebben van elk moment daar genoten. Toen we de volgende dag daar weer aankwamen was het alsof we er al voor een jaar waren, iedereen was zo enthousiast dat we er weer waren.

We ontmoette ook daar de derde vrijwilliger voor het project: Fiona. De middagen waren gevuld met verschillende activiteiten.

Eén middag bezochten we een Keramiek atelier waar we zelf iets mochten maken, maar het zag er veel makkelijker uit dan dat het is. Maar desondanks was het leuke ervaring.

Hélène de Mesmaker

De twee andere middagen gingen we naar scholen om gemeenschap werk te doen. Dit bestond vooral uit verschillende kasten in elkaar timmeren voor boeken en ander schoolmateriaal in op te bergen. We zijn geen professionals en waarschijnlijk duurde het een stuk langer, maar we hadden heel veel lol en we maakte ons werk af (met een beetje hulp).

Dag 6

Hélène de Mesmaker

We reden naar Cusco om daar een school te bezoeken voor kindjes met een beperking. De school was echt groot, ongeveer 300 leerlingen en erg modern. Ieder van ons ging naar een andere klas en het was heel leerzaam om deel te nemen in zo’n groep. De leraren waren echt goed en geduldig in de omgang met de kinderen. Ze probeerde ze zoveel mogelijk te leren.

Hélène de Mesmaker

Daarna gingen we lunchen in een typisch restaurant gevolgd door een tour door de stad. Op het einde van de dag bezochten we nog vier archeologische plekken.

Dag 7

Hélène de Mesmaker

Op zaterdag vertrokken we vroeg in de morgen om naar Ollantaytambo te rijden waar we de trein namen naar Aguas Calientes. Treinreizen in Peru is echt veel leuker dan hier in Europa. We kwamen laat in de middag aan en we genoten van een relaxt verblijf in warmwaterbronnen en daarop volgend een Peruaanse maaltijd met een biertje.

Dag 8

Hélène de Mesmaker

Hélène de Mesmaker

Voor dat de zon opkwam namen we de bus naar de Machu Picchu. Dit was een dag met nieuwe ontdekkingen en de energie voelden die het prachtige terrein van de Maya’s uitstraalt. Dit maakte ons stil en zorgde bij ons voor een zelfreflectie. Daarna namen we de bus en de trein terug naar ons Peruaanse thuis in Calca.

Dag 9-11

Elke morgen bezochten we een ander kinderdagverblijf waar we gebruik maakt van de materialen en de creativiteit van de kinderen, wat vaak eindigde in mooie creaties.

We speelden, zongen, ravotten, kleurden met de kinderen en we genoten van hun stemmen en lachende gezichtjes. Op één plek maakten we samen met de kinderen hele mooie verftekeningen van de natuur.

Sommige kinderdagverblijven waren gemakkelijk te bereiken met de auto, andere waren juist helemaal niet toegankelijk voor auto’s.

Eén middag bezochten we het INKARIY museum, wat echt een bezoekje waard is. In het Museum hebben ze een ruimte waar je alle informatie kunt vinden over de geschiedenis. In andere ruimte konden we een reconstructie van bepaalde momenten uit de geschiedenis bezichtigen, wat er heel echt uit zag. Het was alsof de figuranten uit de constructie tot leven konden komen.

Dag 12

Hélène de Mesmaker

Hélène de Mesmaker

Deze dag reden we naar Pisaq waar we konden helpen in een klas van 30 kinderen in een kinderdagverblijf. We moesten een beetje klimmen om de volgende school te bereiken, het was een mooie en moderne school. Het was zo geweldig om te zien dat de kinderen zo enthousiaste raakte om wat wij ze lieten zien. De kinderen werden hier steeds creatiever door. De kinderen genoten zichtbaar van de extra aandacht. ’s Middags bezochten we een markt met kleurige handgemaakte spulletjes.

Dag 13

Hélène de Mesmaker

Omdat dit onze laatste dag was maakten we een tour door de Sacred Valley en bezochten we de archeologische plekken in Urubamba en Ollantaytambo. Elke plek had zijn eigen bijzonderheden en maakt het speciaal en fantastisch om te ontdekken.

’s Middags gingen we verder met de tour door het dal en reden we langzaam aan omhoog en uiteindelijk waren we op de top van de berg. Hoewel er een heel stuk geen planten groeiden kwamen we uiteindelijk toch een dorpje genaamd Chinchero tegen. Daar wandelde we een beetje door de straatjes en op een gegeven moment stonden we voor een prachtige oude kerk, gebouwd in 1607 en 3860 meter hoog. De kerk stond midden in een archeologische omgeving.

De omgeving straalde heel veel rust uit en is een reflectie van de natuur. Terwijl we afdaalde kwamen we schapen, ezels en lama’s tegen op de weg, die de weg af en toe blokkeerde.

Dag 14

Hier eindigde ons verblijf in Peru.

Hélène de Mesmaker

We vlogen terug met een voldaan gevoel van al de mooie natuur die we hadden gezien. En onze kijk op het leven is echt veranderd door alle mooie kinderen en mensen die ons echt hebben geraakt. Wat hebben we een mooie tijd gehad.

Bedankt Projects-Abroad voor de geweldige ervaring, speciaal dank voor Jessica, Hugo en onze chauffeur. En natuurlijk bedankt voor het hele team die dit heeft georganiseerd.

Dank aan ons geweldige gastgezin. We waren echt een grote familie, die elke maaltijd met elkaar deelde, de gesprekken waren soms lastig met de verschillende talen. Onze oma was altijd aanwezig en druk in de weer, onze gastmoeder ging af en toe ’s avonds wandelen, lieve kleine Nicholas die het heerlijk vond om met de ballonnen te spelen en zijn moeder die ons erg heeft geholpen met het vertalen.

Hélène de Mesmaker

Sheena en Fiona bedankt. Jullie waren fijne reisgezellen.

Bedankt Peru je hebt echt een plek in ons hart.

Bedankt kleine engeltjes in het kinderdagverblijf en de wat grotere engeltjes, gewoon voor het zijn wie jullie zijn: echt & puur.

Hélène

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲