You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Natuurbehoudproject in Cambodja door Henri Zandbergen

Weer thuis, maar wat was het een avontuur! Echt een herinnering die ik voor de rest van mijn leven met me mee draag.

Op 21 september is het dan eindelijk zover. Ik vertrek richting Schiphol om mijn trip naar Cambodja echt te gaan beginnen. De eerste vlucht gaat naar Bangkok en dan vlieg ik door naar Phnom Pen. Ik slaap mijn eerste nacht in het appartementje daar en dan reis ik verder richting Sihanoukville. Hierna een tocht van twee uur richting het o zo mooie eiland Korong Samloen…

In wat voor een leuke gezellige groep ben ik terecht gekomen! Ik slaap in een strandtent, een soort bungalow die ik deel met andere vrijwilligers. Die medevrijwilligers komen uit alle windstreken en ik voel me dan ook al meteen helemaal op mijn plek. En wat is het eiland mooi!

Henri Zandbergen

De eerste maandag ga ik meteen aan de studie want het Marine Conservation Program is vooral gericht op het behouden van de onderwaterwereld. Dus dat betekent: DUIKEN! Nog nooit echt gedaan, dus het eerste wat ik doe is het halen van mijn duikbrevet. Samen met een andere vrijwilliger krijg ik les van Zack, een van de medewerkers van Projects Abroad. En na een weekje is het al zo ver: we halen allebei ons duikbrevet en zijn vanaf nu PADI Advanced Divers! Nu kan het echte werk beginnen…

Henri Zandbergen

Eerst nog wel een paar Point Dives, wat betekent dat een ervaren duiker je uitlegt wat je allemaal moet bijhouden en opschrijven onder water. Erg leuk en na een aantal van deze duiken is het tijd voor een echte serve. Dit houdt in dat een team van vijf duikers een gebied van 500 m² afzet op de zeebodem en dan alles wat ze tegenkomen noteren. En het belangrijkste van het project is natuurlijk dat je de zeepaardjes vindt en alles over hen noteert.

Maar ik vul mijn dagen niet alleen met duiken. Ook het schoon houden van het strand en het koraal is een grote uitdaging op Korong Samloen. Er spoelt nogal eens wat afval aan op het strand en dat moet opgeruimd worden. Iets anders waar we druk mee bezig zijn geweest is het maken van een overdekte speelplaats voor de kinderen van het dorp. En last but not least, we gaven ook Engelse les aan de kinderen. Wat erg leuk is aan het dorpsschooltje is dat het helemaal gerund wordt door vrijwilligers. De 20 Engelstalige boeken die ik uit Nederland mee had gebracht werden er dan ook dankbaar onthaald.

Ook had ik in Nederland wat geld ingezameld om er in Cambodja wat goeds mee te kunnen doen. En dat is gelukt! Een gedeelte van het geld is naar de school gegaan om wat nieuwe schoolspullen aan te schaffen, met een ander deel is het dak boven de speelplaats bekostigd, en het laatste gedeelte werd gebruikt voor een V.H.S. (Vertical Hydroponic System): een goedkope en ruimtebesparende groentetuin die we dan ook meteen maar gemaakt hebben.

Henri Zandbergen

En natuurlijk ook nog een ander belangrijk ding wat ik op het eiland heb gedaan is: GENIETEN! In de weekends op stap, lekker een plezierduik maken of naar het vasteland trekken om daar op Serendipity Beach een cocktailtje te drinken. Maar wat vooral heeft bijgedragen aan mijn supertijd is dat we een fantastische groep hadden. Ik weet zeker dat ik er vrienden voor het leven bij heb.

Ik kan het dan ook iedereen aanraden om deze ervaring van je leven te beleven!

Groetjes,

Henri

Henri Zandbergen

Henri Zandbergen

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Agenda informatiedagen

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲