You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal werk in Mongolië door Hilde Kuipers (PRO)

Na mijn studies Sociaal Werk wilde ik eerst meer praktijkervaring opdoen voordat ik echt werk zou beginnen zoeken. Daarom besloot ik om met Projects Abroad naar Mongolië te gaan, omdat dit het enige land was met een project waarvan ik meteen dacht: “Dit is het!” En het was de beste keuze die ik ooit gemaakt heb.

Hilde Bakker

In Mongolië heb ik uiteindelijk drie verschillende projecten gedaan. Eerst werkte ik bij Onol Arga, een NGO die zich bezighoudt met allerlei verslavingsproblemen. Daar schreef ik aan een paper over drugsverslaving, die erna zelfs naar het Mongools vertaald werd om in een boek te gaan gebruiken! Een andere paper die ik heb geschreven handelde over de verschillende aanpak van sociaal werk in Mongolië en Nederland. Hiervoor bezocht ik verschillende sociale organisaties en werkgroepen in Ulaanbaatar, om een goed beeld te krijgen van sociaal werk in Mongolië.

Mijn tweede project kwam hieruit voort, want ik mocht aan de universiteit gaan lesgeven over de bevindingen van mijn papers! Ik gaf drie colleges per week, vooral over drugs- en alcoholverslaving en hoe men er in Nederland mee omgaat. Dat was de mooiste en meest waardevolle ervaring voor me, aangezien ik nooit zou mogen doceren aan een Nederlandse universiteit.

Hilde Bakker

Verder werkte ik ook nog in een opvangcentrum voor mishandelde vrouwen en kinderen, dat deel uitmaakt van het National Centre Against Violence. Als sociaal werker kon ik de vrouwen en kinderen een beetje begeleiden. Door middel van creatieve therapie – zoals Engelse les, kooklessen en tekenlessen – leerden ze om weer vertrouwen te krijgen in henzelf en te praten over hun problemen. Al deze ervaringen waren heel bijzonder voor me, omdat ze mijn horizon hebben uitgebreid en ik alle herinneringen eraan mee naar huis neem en alle nieuwe dingen die ik geleerd heb in de toekomst zal gebruiken.

Naast het werk woonde ik in een erg aardig gastgezin. Ik had er mijn eigen kamer en elke morgen stond het ontbijt voor me klaar. Mijn gastzus vond het heel leuk om samen creatief bezig te zijn en we hebben dan ook heel wat coole kunstwerkjes gemaakt. De Mongoolse cultuur is natuurlijk best anders dan wat ik gewend was: twee of zelfs drie keer per dag warm eten, een erg drukke stad met gevaarlijk verkeer, een groot deel van de bevolking die als nomaden in gers wonen, enzovoort. Gelukkig slaagde ik erin om me heel snel aan te passen.

Hilde Bakker

Ik ben ook erg blij dat ik de kans had om een beetje van het land te kunnen zien; een kameelrit in de Gobiwoestijn, het Hovsgol meer met het rendiervolk, een bezoekje aan de oude hoofdstad Khakhorin, etc. Het landschap in Mongolië is fantastisch! Geen vervuiling, geen geasfalteerde wegen. Als je de kans krijgt om het Mongoolse platteland in te trekken: zeker doen!

Ik heb zo veel nieuwe dingen gedaan, fantastische kansen gekregen en een vreemde cultuur leren kennen. Het was een geweldige reis en ik hoop dat ik snel nog eens terug kan!

Groetjes,
Hilde

Hilde Kuipers

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲