You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Nederlandse studente neemt enthousiast initiatief als vrijwilliger op een gezondheidszorgproject in Nepal

Ildiko van Engelenburg (23) studeert hbo-verpleegkunde met de differentiatie jeugdgezondheidszorg aan de hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Hiernaast is zij afgestudeerd pedagogisch medewerker. Ze besloot om met Projects Abroad vrijwilligerswerk te gaan doen in Nepal. Zo zou ze haar medische vaardigheden kunnen verbeteren en kennis opdoen over het gezondheidszorgsysteem in een ander land.

Ildiko van Engelenburg

Ildiko vertelt over wat haar het eerste opviel toen ze arriveerde in het Asha Bal Bikash Sewa Centre for Disabled Children: “Sommige kinderen reageerden zelfs niet als er iemand tegen hen praatte. Ze zaten gewoon heel de dag in de verte te staren.” Ildiko besloot dan ook meteen om daar iets aan te doen.

En dus startte ze een groot shopping-offensief in Bharatpur, een stad op zo’n vijf uur rijden van Kathmandu, waar ze hele lading basismateriaal kocht waarmee ze de techniek van het “snoezelen” kon introduceren in het centrum. “Deze therapie helpt om de menselijke zintuigen te prikkelen”, legt Ildiko uit. “Door te observeren hoe de kinderen reageren op deze prikkels kan je hen helpen zichzelf te ontwikkelen, waardoor ook hun levenskwaliteit verbetert.”

De vijfjarige Trishna is sterk vooruitgegaan sinds de snoezeltherapie opgestart werd. Toen Ildiko haar voor het eerst ontmoette, kon Trishna niets anders doen dan vanuit haar stoel in de verte staren – niet in staat tot praten of iets anders. Zelfs op spelletjes reageerde ze niet. Maar toen nam Ildiko haar mee naar een donkere kamer vol met gekleurde lampjes. “Trishna’s reactie was ongelooflijk”, vertelt Ildiko. “Ze begon meteen te glimlachen en maakte voor het eerst babygeluidjes. Ik was zo blij toen ik dat zag! Daarna werkte ik nog erg vaak met Trishna en het is ook erg belangrijk voor haar om de therapie voort te zetten.”

Verder stelde Ildiko ook worksheets op, waarin ze de snoezeltherapie in detail uitlegt zodat toekomstige vrijwilligers hiermee door kunnen gaan. “Ook de lokale medewerkers in het centrum waren erg enthousiast en ze wilden allemaal graag leren over snoezeltechnieken. Daar ben ik erg blij om.”

Naast het werk met gehandicapte kinderen hielp Ildiko ook in het Chitwan Medical College Hospital. Als verpleegkundige daar behandelde ze patiënten met pneumonia en tuberculose, en leerde ze werken met gebrekkig materiaal in moeilijke omstandigheden. “Voor Nepalese standaarden is het ziekenhuis in goede staat, maar voor mij was het een hele aanpassing”, lacht Ildiko.

Gedurende deze hele ervaring woonde Ildiko bij een Nepalese familie, waar ze een kamer deelde met een klasgenoot uit Nederland. “Mijn gastmoeder was zo nieuwsgierig dat ze altijd vragen stelde over mijn leven in Nederland. En ik leerde dan weer heel veel over Nepal en de lokale bevolking, gewoonten en tradities. Het was fantastisch om zo’n culturele uitwisseling mee te maken!”

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit project? Lees dan verder op de projectpagina en ga ook de uitdaging aan!

Ildiko van Engelenburg

Ildiko van Engelenburg

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲