You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Ilse Driesse uit Wulpen werkt als verloskundige vrijwilliger in Kenia

Net afgestudeerd van het KHBO Brugge en met haar verloskunde diploma op zak, ging de 22 jaar oude Ilse Driesse op zoek naar een nieuwe ervaring om aan haar C.V. toe te voegen. Zo besloot Ilse om zich in te schrijven voor een 3 maanden durend medisch project in Kenia bij Projects Abroad. Ilse vertelt: “Ik heb voor Afrika gekozen omdat ze daar niet dezelfde technologie hebben als hier in Europa, het is een andere ervaring en ik ben tegelijkertijd in staat om de minderbedeelde te helpen als nieuwe mensen te ontmoeten en de cultuur te ervaren.”

Tijdens haar 3 maanden durende project in Kenia werd Ilse geplaatst bij een medisch centrum. Omdat Ilse haar diploma had behaald mocht zij meer doen dan onervaren vrijwilligers, zo vertelt ze: “Ik deed ongeveer hetzelfde werk als de andere medische vrijwilligers, maar was daarnaast toegestaan om zelfstandig vrouwen te helpen bevallen. Het was een erg kleine kliniek, enkel uitgerust met basis faciliteiten; vrijwilligers moesten dus leren improviseren. We kregen ook de gelegenheid om onze westerse manier van werken te introduceren, wat verbetering zou kunnen brengen in de kliniek.”

Het was zeker niet gemakkelijk om onder zulke omstandigheden te werken, maar Ilse was klaar voor de uitdaging. “Ik werd betrokken bij verschillende soorten werkzaamheden, zoals het onderzoeken en registreren van zwangere vrouwen, het uitvoeren of assisteren bij bevallingen, de ingewikkelde zaken naar het grote ziekenhuis doorverwijzen, het wegen van baby’s, administratief werk en zelfs het schoonmaken van de kliniek.”

Deze ervaring was voor Ilse de kans om te groeien en te leren. “Er waren geen artsen in de kliniek dus het kwam voor dat ik zelf binnen korte tijd moeilijke, maar weloverwogen beslissingen moest nemen. Dit zorgde er voor dat mijn zelfvertrouwen betreft de omgang met patiënten groeide. We werkten daarnaast met beperkte materialen wat ook een uitdaging is.” Ilse vertelt ook dat ze erg verbaasd was over het feit dat de Keniaanse vrouwen bevallen zonder hun echtgenoot en onder barre omstandigheden, waardoor ze zowel bewondering als sympathie voor hen voelde.

Als ze niet in de kliniek was, bracht Ilse tijd door met haar gastmoeder die de tijd nam om haar de verschillende manieren van leven en de Keniaanse cultuur uit te leggen. Ilse vertelt: "Ik hou van de mensen hier, ze zijn allemaal erg vriendelijk en altijd bereid om te helpen, ze begroeten je met een glimlach op straat." Ilse is ook verliefd geworden op de natuur. "Het is er groen en prachtig; de dierenparken, de bergen en de uitzichten zijn allemaal geweldig. Ook hou ik van Swahili, de lokale taal.”

Terugkijkend op de eerste dagen na aankomst in Kenia, is Ilse blij dat ze het vertrouwen heeft gekregen van haar leidinggevende en werd toegestaan om zelfstandig bevallingen uit te voeren. Na 3 maanden in Kenia keert Ilse terug naar huis met bijzonder waardevolle ervaringen . Voor toekomstige vrijwilligers heeft Ilse wat advies: “Ga er gewoon voor!”

Wij hopen dat vrijwilligers als Ilse anderen inspireren om Projects Abroad te helpen met het maken van een verschil en door dat te doen, zelf een onvergetelijke ervaring opdoen.

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit project? Lees dan verder op de projectpagina en ga ook de uitdaging aan!

Ilse Driesse

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲