You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal project en Lesgeefproject in Cambodja door Ineke Van der Biest

Ineke Van der Biest in Cambodja

Nog nooit was ik alleen op reis geweest. Nog nooit was ik naar Azië geweest. En nog nooit heb ik zo’n fantastische ervaring gehad! Al een week voor mijn vertrek was ik aan het stressen. Hoe zou het daar zijn? Wat moet ik allemaal meenemen? Hoe zijn de andere vrijwilligers? Al mijn zorgen voor niets. Ik kon het niet beter hebben! Ik droomde er altijd van om verre reizen te maken, cultuur te bezoeken en mensen te helpen. Deze reis was de perfecte combinatie.

Als je naar Cambodja gaat, kan je kiezen waar je verblijft: Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, of in Siem Reap. Ik ben over Doha naar Phnom Penh gevlogen en ben dan met de bus naar Siem Reap gegaan. Ik had mijn vlucht geboekt via Projects Abroad en alles was zeer goed geregeld. Overal wachtte iemand me op: aan de vlieghaven, aan de bushalte, … Na drie lange dagen kwam ik eindelijk aan in de villa waar ik voor één maand zou samenleven met andere vrijwilligers. Eerst hoopte in een gastgezin te zitten, maar ik ben blij dat ik in een villa met alle comfort terecht kwam. Na je project ben je altijd uitgeput en kan je airco wel gebruiken! Ook leer je heel veel mensen kennen van over de hele wereld. Zo sliep ik met meisjes van Australië, Canada en Frankrijk in mijn kamer. De sfeer in de villa was echt top. Iedereen was zeer sociaal en in één maand creëer je bijzondere vriendschappen.

Ineke Van der Biest in Cambodja

De eerste week is best aanpassen. Je bent moe van je vlucht, het uurverschil met België, een ander klimaat, je eet elke dag rijst, … Het was daar vochtig en warm, en soms stond ik nog maar vijf minuten buiten of ik zweette me al kapot. Airco en regen kunnen dan echt wonderen doen! En als je een paar typische losse broeken koopt op de Old Market kan je er wel weer tegen. Er was zeer veel variatie in de voeding die onze kok maakte. Rijst staat dagelijks op het menu maar je kan altijd westers gaan eten in de stad. Na een paar dagen voel je je helemaal thuis. Er zijn heel wat nieuwe leefgewoontes maar de lokale staff helpt je wegwijs. De eerste dag aangekomen krijg je een introductieles en een korte Khmerles. De mensen van Projects Abroad staan altijd voor je klaar.

Ik had gekozen voor het sociale project maar heb het kunnen combineren met het lesgeefproject en daar ben ik echt blij om. De eerste dagen waren zeer zwaar maar je voelt je zo nuttig op het einde van je dag als je vertrekt met al die lachende gezichtjes en handjes die je uitzwaaien. Als verwelkoming had ik twee springtouwen mee voor de kinderen. Ze waren zo blij!

Ineke Van der Biest in Cambodja

De kinderen waar ik mee werkte zijn 4 tot 16 jaar oud en waren in twee groepen gesplitst op basis van hun niveau Engels. Het les geven vroeg wel wat voorbereiding. De kinderen kregen twee uur les in de voormiddag en twee uur les in de namiddag. Ik werkte samen met nog een ander meisje van Projects Abroad. Meestal sta je met meerdere vrijwilligers maar het was een groot avontuur met twee. We hadden wel nog wat hulp kunnen gebruiken.

Ineke Van der Biest in Cambodja

In de week help je mee aan je project en ’s avonds en in de weekends ben je vrij om het land te verkennen. Er worden door Projects Abroad zelf ook sociale activiteiten georganiseerd, zoals bezoekjes aan de lokale bevolking, insecten gaan eten, een fotoshoot met typische kledij en nog zoveel meer. Daarnaast heb ik met andere vrijwilligers de beroemde tempels van Angkor Wat bezocht, deelgenomen aan een quiz, souveniers gekocht op de Old Market en de Night Market, massages gekregen, gechilled aan een zwembad, de floating villages gezien, kooklessen en ceramieklessen gevolgd, enzovoort.

En het laatste weekend voor mijn vertrek ben ik naar Phnom Penh geweest. Ook daar is er veel te zien: de Killing Fields, het Royal Palace, … Bovendien heb ik de mogelijkheid gekregen om daar een voormiddag mee te lopen met een jongen die een Gezondheidszorgproject deed. Het was zeer interessant om te zien hoe het er in een ziekenhuis aan toe gaat. De cultuur in Cambodja is zeer rijk. Zeker de moeite waard om te bezoeken en je bent nooit alleen; er is altijd wel iemand die met je mee wil!

Ineke Van der Biest in Cambodja

Ik zou echt uren kunnen vertellen over mijn ervaring. Zelf heb ik ook een blog (http://inekevanderbiest.blogspot.be/) bijgehouden voor vrienden en familie zodat ze op de hoogte bleven. In alle restaurants, bars en hotels is er gratis wifi en natuurlijk zijn er ook internetcafés.

Ik heb veel geleerd tijdens mijn reis. Naast helpen op mijn project en historische sites bewonderen, ga je ook opzoek naar jezelf in een onbekend land. Cambodja heeft een sterke indruk op me gemaakt en zonder twijfel iets veranderd in mezelf. Als iemand me gaat vragen hoe Cambodja was, dan weet ik niet wat ik moet antwoorden. Ik kan het niet samenvatten in één woord of zin. Het was een ervaring om nooit te vergeten. Nu ik weet wat reizen is, wil ik de wereld zien. De eerste stap is altijd de moeilijkste, maar je gaat er nooit spijt van krijgen!

Cambodja is geweldig!

Groetjes,
Ineke

Ineke Van der Biest

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲