You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Nederlandse vrijwilligster gebruikt expertise op een school voor kinderen met een beperking in Tanzania

Inge Holtman, 25 jaar, is opgegroeid met een oudere zus met het syndroom van Down. Dit heeft haar geïnspireerd om een carrière te zoeken in het werken met mensen met een verstandelijke beperking. “Mijn zus is zo geweldig en altijd positief”, vertelt Inge, “Dankzij haar kijk ik anders naar de wereld en mijn cliënten”.

Inge Holtman in Tanzania

Inge concentreerde haar studie op speciaal onderwijs, psychiatrie en verslaving. Sinds 2004 heeft ze gewerkt met mensen met een mentale handicap op verschillende niveaus en met mensen met psychiatrische problemen. Als teamleider op ‘s Heeren Loo Midden Nederland, een zorggroep die met mensen met een verstandelijke handicap werkt, verdeelt Inge haar tijd tussen werk met cliënten en kantoorwerk.

Ondanks de aanwezige ervaringen was Inge nieuwsgierig hoe een ontwikkelingsland gehandicapte mensen behandelt. “Ik wilde ervaren hoe de gezondheidszorg werkt in Afrika. Ik wilde daar erg graag werken met gehandicapten en mijn kennis en ervaring delen met de lokale professionals. Daarnaast wilde ik mezelf ook verder ontwikkelen en die ervaring delen met de collega’s thuis. Ik ben het type dat altijd iets nieuws wil leren en mezelf wil uitdagen. In de gezondheidszorg werken is mijn grootste passie, ik hou daar echt van.”

Inge Holtman in Tanzania

Inge meldde zich aan voor een zes weeks sociaal project in Tanzania met Projects Abroad en werd geplaatst in een school in Dar Es Salaam voor kinderen met een beperking. “Projects Abroad maakt hier een verschil omdat de kinderen slecht onderwijs krijgen. De school heeft vrijwilligers nodig om de kinderen de broodnodige aandacht te geven en ze nieuwe dingen te leren.”

Op de school werkte Inge vijf dagen per week op de school waar ze leraressen assisteerde en soms een klas leidde in lessen wiskunde, Engels en spelletjes. Inge legt wel de nadruk op het belang van initiatief: “Je kan hier zo veel uit halen als je zelf wil en als je niets doet, doen zij ook niets. Ik heb hier veel geleerd over de Afrikaanse cultuur en mijn meest belangrijke les was geduld.”

Inge Holtman in Tanzania

Haar meest waardevolle ervaring was het leren van gebarentaal aan een van de jonge jongens op de school. Hij had voorheen geen mogelijkheid om te communiceren als hij naar het toilet moest, met de gevolgen van dien. Dankzij Inge kan hij nu met gebarentaal de hulp van leraressen en vrijwilligers vragen.

“Ik heb een verschil kunnen maken omdat ik vooruitgang zag in de spraak- en basisvaardigheden bij de kinderen. Ik zal nooit meer vergeten hoe geweldig deze kinderen zijn en hoe blij ik me voelde toen ik ze iets nieuws kon leren. Ik zal deze ervaring voor de rest van mijn leven herinneren!”

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit project? Lees dan verder op de projectpagina en ga ook de uitdaging aan!

Inge Holtman

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲