You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Gezondheidszorg project in Tanzania door Ingrid Kouwijzer

Al sinds het begin van mijn studie geneeskunde weet ik dat ik revalidatie arts wil worden en dat het buitenland mij erg trekt. Ik ben eerder met Projects Abroad naar Nepal geweest om mee te lopen in een ziekenhuis. Die reis duurde toen 5 weken, achteraf veel te kort! Daarom besloot ik samen met een vriendin dat we het dit keer anders gingen doen. En zo vertrokken we samen voor 3 maanden naar Tanzania, waarvan 1.5 maand reizen en 1.5 maand vrijwilligerswerk.

Ingrid Kouwijzer

We begonnen onze reis in Nairobi, Kenia. Daar hebben we gedurende een week een safari gedaan in Kenia, eerst een aantal dagen in de Masai Mara, daarna doorgereden naar Lake Nakuru en Samburu National Park. We hebben de complete Big Five van dichtbij gezien. Echt geweldig. Een safari is iets wat je gedaan moet hebben als je naar Oost-Afrika gaat!

Na de safari hebben we een lokale bus genomen die ons naar Moshi, Tanzania bracht. Dit was een route van een dag over hobbelige, stoffige zandwegen. Comfortabel is anders, maar dit geeft wel een indruk van het echte Afrika! We hadden van tevoren in Nederland al een beklimming van de Kilimanjaro geboekt.

Zo vertrokken we vanuit Moshi met nog 3 Nederlanders om in 7 dagen via de Machame route (tentenkampen) de top van de Kilimanjaro te bereiken. Wat een ervaring! Echt een hele mooi, maar zware tocht. Vooral de laatste nacht naar de top was pittig. Gelukkig hadden we vanuit Nederland een goede uitrusting meegenomen. Dit is wel echt noodzakelijk, het kan namelijk gemakkelijk onder de -20 graden worden ’s nachts!

Ingrid Kouwijzer

Vanuit Moshi gingen we verder richting Arusha, naar het kantoor van Projects Abroad Tanzania. Daar kregen we uitleg over de organisatie en alles in en om Arusha. Daarna brachten ze ons naar het gastgezin en onze projecten. We verbleven in Monduli, een klein gemoedelijk dorpje op ongeveer een uur afstand van Arusha. Het gastgezin had een grote boerderij met maïs, bananen, kippen etc. Echt hele gastvrije mensen en we hebben heel veel met hen ondernomen. Omdat de kinderen van het gastgezin rond onze leeftijd waren (4 kinderen, tussen de 14 en 28) en goed Engels spraken, hebben we veel over de cultuurverschillen kunnen praten. Ze hebben ons ook allerlei dingen laten zien zoals de plaatselijke Masai market. ’s Avonds kookten we vaak samen en in het weekend deden we spelletjes of keken we tv (als er elektriciteit was).

Ingrid Kouwijzer

Mijn project was in een klein revalidatiecentrum in Monduli: Huduma ya walemavu. Hier lagen voornamelijk kinderen opgenomen met onder andere klompvoeten, skelet fluorose, cerebral palsy, brandwonden en amputaties. De dag begon altijd op dezelfde wijze: alle medewerkers, patiënten en familie zingen en dansen en bidden samen. Na deze opening liepen we de ronde over de afdeling en begon de fysiotherapie. Mijn taak was vooral meekijken en meehelpen met de fysiotherapeut en orthopedisch instrumentmaker en spelen met de kinderen. Omdat er ook een schooltje op het terrein stond, was er veel materiaal om met de kinderen spelletjes te doen. Bijna iedere maand ging een deel van de staff op outreach. Ik ben ook een keer mee geweest. Dan ga je met z’n allen in een jeep over hobbelige zandwegen naar een klein dorpje in the middle of nowhere. Ik ging mee naar een soort mytylschool waar ze lieten zien hoe geestelijk en lichamelijk gehandicapte kinderen les kregen in naaien, timmerwerk en landbouw. Daarnaast gingen we met de jeep met de kinderen voor controle in het ALMC ziekenhuis in Arusha. Daar werden dan de wonden nagekeken, medicijnen voorgeschreven en röntgenfoto’s gemaakt. Veel van de patiënten spraken alleen Masai (dus niet eens Swahili), dat maakte de communicatie wel lastig, maar aan de andere kant zorgde dit ook voor hilarische situaties. Gelukkig vertaalde de fysiotherapeut veel van het gesprek en mocht ik veel meehelpen, zoals het ingipsen van klompvoetjes en oefeningen doen met de kinderen. Het meest leuk was de “cerebral palsy week” waar moeders met kinderen met bewegingsstoornis in de hersenen kwamen om fysiotherapie te doen. Hier werd echt duidelijk wat je kunt bereiken met weinig middelen.

Ingrid Kouwijzer

Iedere donderdagavond werd er een “social” georganiseerd door Projects Abroad. Dan gingen we met alle vrijwilligers (rond de 40 mensen) ergens uit eten en daarna stappen. Altijd heel gezellig en zo leer je ook heel snel veel andere vrijwilligers uit allerlei landen kennen. Heel handig, zo kan je bijvoorbeeld met een groepje besluiten om een safari te doen. Wij hebben een weekendsafari gedaan naar Tarangire en Ngorongoro. Vooral Ngorongoro is echt heel mooi en zeker een aanrader. Naast de socials organiseerde Projects Abroad ook allerlei workshops en outreach activiteiten. Zo zijn we met een medical outreach naar een klein masai dorpje gegaan om daar de mensen medicatie en voorlichting te geven. Eén van de leukste dingen die ze organiseerden was het zogenaamde “Dirty Weekend”. Hierbij gingen we samen met alle vrijwilligers een ziekenhuisje in Arusha opknappen. Al met al heel veel lol gehad met iedereen!

Nadat de stage was afgelopen zijn we doorgereisd naar Zanzibar voor een weekje zon, zee en strand. Stone Town is een leuk idyllisch plaatsje, je kan er heerlijk snorkelen en duiken en er zijn prachtige stranden en resorts. En toen zat onze reis er al weer op. De 3 maanden vlogen echt voorbij. Heel veel nieuwe indrukken opgedaan en leuke mensen ontmoet. Een reis om nooit te vergeten!

Liefs, Ingrid

Ingrid Kouwijzer

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲