You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Medisch project in Ghana door Irene Francke

Ik heb, samen met een vriendin, vrijwilligerswerk gedaan in Accra, Ghana. Zij is journalistiek studente en heeft bij het radiostation gewerkt. Ik ben laatstejaars HBO-Verpleegkunde student en heb mijn vrijwilligerswerk gedaan in het ziekenhuis.

De eerste dag was er één vol met nieuwe indrukken. We werden door een staff medewerker meegenomen door heel Accra. Ze heeft ons alle belangrijke punten laten zien, aangezien ze in Ghana niet met straatnamen werken. Je wijst jezelf gewoon de weg door alle landmerken te onthouden, best makkelijk eigenlijk. Bij de lunch voor het eerst het Ghanese eten geproefd, red-red en banku, heerlijk!

In Ghana ben je, als blanke, een obruni. Dit wordt dan ook de hele tijd naar je geroepen door de Ghanezen. Het is een leuke ervaring, maar soms denk je wel: ‘Ja, ik weet dat ik blank ben!’. Wat ik mooi aan de cultuur van Ghana vind, zijn de tro-tro’s. Je wacht langs de kant van de weg, je geeft met je hand aan welke je nodig hebt, je propt jezelf in de overvolle tro-tro, je geeft je geld door om te betalen en dan heb je een niet zo comfortabel ritje.

Placement

In het ziekenhuis heb ik op vier verschillende afdelingen meegelopen: Female Ward, Out Patient Dept, Children en Maternity. Op het moment dat ik in het ziekenhuis was, waren ze aan het verbouwen. Hierdoor was het aantal patiënten niet zo hoog en daardoor kon het soms rustig zijn op de afdeling.

Wat voor mij belangrijke dingen waren in het ziekenhuis:

  • De keren dat ik hielp bij wondverzorging en daarbij 2x bijna flauw viel. Dit kwam door de warmte en de lucht.
  • De dag dat ik de geboorte van een baby zag!
  • De dag dat ik op de operatiekamer mocht kijken: het hechten van de baarmoeder en het verwijderen van een enorm (30x20cm) abces gezien.
  • De dag dat ze het goed vonden dat ik die injectie mocht geven.
  • De dagen op de kinderafdeling.

De dinsdagen en donderdagen waren heel belangrijk voor mij, want dan gingen we op outreach. We gingen naar scholen of kinderhuizen om de kinderen te controleren op wondjes. De kinderen vonden het helemaal geweldig als de ‘Obruni’s’ kwamen.

Vrijwilligers

Irene Francke in Ghana

Met mijn huisgenootjes heb ik een onwijs sterke band opgebouwd, omdat je allemaal hetzelfde meemaakt. Daarnaast heb je ook veel contact met de andere vrijwilligers door je werkplek. De meeste middagen of avonden was er wel iets te doen. We gingen gezellig lunchen, naar het zwembad of naar de markt en de winkelstraat. We gingen met z’n allen uiteten en naar strandfeesten. Of we bleven lekker thuis en keken met z’n allen een filmpje. Op dinsdagavond organiseerde Projects Abroad een quizavond en op donderdagavond gingen we met z’n allen naar the Irish Pub, wat altijd erg gezellig was.

Het contact met alle vrijwilligers heeft mij onwijs geholpen over mijn heimwee. Het was altijd super gezellig!

Weekenden

In het weekend heb je natuurlijk alle tijd om te reizen, met een grote of kleine groep. Ik ben naar Ada Foah, Cape-Coast en Tafi Atome Monkey Sanctuary & Wli Waterfalls geweest.

Ada Foah is een strand, wat een paradijsje! We sliepen in hutjes op het strand en zijn naar het Rum-Island gegaan. Hier maakten de bewoners zelf rum en dat moesten we dan proeven. Ik heb hier heerlijk genoten van de zon en het strand!

In Cape Coast heb ik geslapen in het Kakum National Park. We sliepen in een boomhut, die ze daar hadden gebouwd. Wat een ervaring om gewoon middenin het regenwoud te slapen. ’s Ochtends vroeg hebben we de Canopy Walk gedaan, wat een uitzicht!

Het laatste weekend gingen we naar Tafi Atome Monkey Sanctuary & Wli Waterfalls. We hebben een weaving village bezocht, in Tafi Atome ’s avonds gedanst met de bewoners, zondagochtend de apen gevoerd en de watervallen gezien. De reis er naar toe was lang, maar het zeker waard!

Mijn vrijwilligerswerk in Ghana was één van de beste ervaringen in mijn leven!

Irene Francke

Irene Francke

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲