You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Jacqueline Nieuwesteeg – Natuurbehoud & Milieu project in Ecuador

Jacqueline Nieuwesteeg - Natuurbehoud & Milieu project in Ecuador

Mijn ervaringen met Projects Abroad in Ecuador/Galapagos

Mijn zwager en ik waren van 29 oktober t/m 3 december op de Galapagos eilanden. Wij werkten van 1 t/m 28 november (4 weken) op het eiland San Cristobal. Op de Galapagos kun je kiezen voor conservation (natuurbehoud & milieu) of education (Engelse les geven) .

Keuze voor het project

Wij wilden beiden werken in een natuurbehoud project. Ik kom uit het onderwijs, heb tot mijn pensioen in het onderwijs gewerkt en wilde een nieuwe uitdaging. Mijn zwager is een boomkweker met veel kennis van planten. Ik ben 70 jaar (mijn zwager 73) en vroegen vooraf natuurlijk of onze leeftijd een bezwaar zou zijn. Dat was het niet, alleen moesten wij zelf zorgen voor een verzekering. Tot 65 jaar wordt de verzekering verzorgd door Projects Abroad. Ter compensatie kregen wij 2 extra dagen .

Dagindeling project/weekbesteding + taken in het project

Per week kregen wij een schema met daarin onze werkzaamheden. 3x per week stonden wij om 5 uur op om op diverse stranden de zeeleeuwen en vogels te monitoren. ’s Middags gebeurde dat opnieuw. We werden met een busje opgehaald en gedropt bij een strand, na ongeveer een uur haalde het busje ons weer op om ons terug te brengen. Daarna ontbijt. En om 07.30 uur werden we dagelijks weer opgehaald om te werken in de conservation. Dat werk bestond uit het omhakken van de Atoyplant, voedsel voor de schildpadden. Deze planten met hun grote bladeren werden naar de diverse plaatsen gebracht waar het werd neergelegd als extra voedsel voor de grote en kleine schildpadden. Ook verschoonden wij de waterplaatsen voor de schildpadden. Verder werd er bijna dagelijks gewied met machetes.

Jacqueline Nieuwesteeg - Natuurbehoud & Milieu project in Ecuador

De Lantana, een plant die woekert en de schildpadden de doorgang belet werd met machetes omgehakt. Regelmatig werkten we ook in de grote tuin waar jonge aanplant werd opgekweekt.

Tussen 12.00 uur en 15.00 was er geen werk. Daarna weer van 15.00 uur tot 17.00 uur (monitoren of plant/wied-werk). Zaterdag en zondag waren vrij.

Kanttekening: Omdat ik na een week mijn voet verzwikte, dus wat moeite had met lopen werd in overleg besloten, dat ik niet alle werkzaamheden in het natuurbehoud & milieu project kon doen. De soms lange en zware loopafstanden kon ik niet meer opbrengen. Het monitoren in de ochtend werd voor mij geschrapt en in de middag werd ik ingezet in het geven van Engelse les aan kinderen van ongeveer 8 tot 12 jaar (Van 14.00 tot 16.00 uur).

Beste ervaringen tijdens dit project

Het werken in de natuur, het samenwerken met de andere vrijwilligers, de omgang met de dieren, de fysieke uitdaging, heb ik als heel positief ervaren. Ook een lang verblijf op een eiland, zodat je je thuis gaat voelen tussen de locals is heel bijzonder.

Accommodatie/ bijzondere ervaringen bij het gastgezin

Aanvankelijk woonden wij in het groepsverblijf in El Progeso, wat hoger gelegen en daardoor vochtiger en kouder. Kleding werd niet droog en we woonden wat geïsoleerd. Zeker in de avonden was het daar saai en soms koud. Na 14 dagen werden wij, op ons verzoek geplaatst in een gastgezin in de (enige) havenplaats.

Jacqueline Nieuwesteeg - Natuurbehoud & Milieu project in Ecuador

Daardoor misten wij onze medevrijwilligers van het natuurbehoud project, maar de leefomstandigheden waren voor ons prettiger. Over het algemeen zijn de accommodaties basic, maar schoon en het eten is redelijk tot goed. De twee vrouwen die ons gastgezin runden (er was nog één vrijwilligster) waren zeer betrokken, probeerden ons Spaans te leren en deden hun uiterste best om ons goed te verzorgen. Tegen betaling deden ze onze was. Het afscheid was emotioneel.

Vrije tijd

Wij hadden het geluk dat onze start begon, na twee dagen op het eiland, met twee vrije dagen (nationale feestdagen voorafgaand aan het weekend). Aan het eind van ons verblijf hadden nog 4 extra dagen na onze werkperiode. Daardoor hadden wij de gelegenheid om twee andere eilanden, Santa Cruz en Isabela te bezoeken. Op San Cristobal (ons ‘werkeiland’) hebben wij de weekenden gebruikt om het eiland te verkennen met boottochten, snorkeluitjes, en het bezoeken van de strandjes. De gezellige terrasbezoekjes met een biertje en gesprekken met andere vrijwilligers vonden wij, zeker toen we in ons gastgezin woonden, super.

Aanbeveling voor andere vrijwilligers

Hoewel ik aangegeven had dat ik, 70 jaar, gezond maar fysiek niet zo sterk ben, werd daar aanvankelijk geen rekening mee gehouden. Ik deed hetzelfde (zware) werk als de jongere mensen. Ik voelde me wat bezwaard toen ik moest toegeven dat ik dat niet aankon. Dat werd direct gerespecteerd, maar dat geef ik de ‘oudere’ vrijwilliger mee: onderschat het werk niet. Fysiek vraagt het echt veel van je.

Jacqueline Nieuwesteeg - Natuurbehoud & Milieu project in Ecuador

Vier weken is echt nodig om te kunnen genieten van dit prachtige gebied. Een paar extra dagen eraan vastplakken vergroot de mogelijkheid om andere eilanden te bezoeken. Dat kost je wat extra, maar als je er eenmaal bent, benut dan die mogelijkheid!

Als je bij het Natuurbehoud & Milieu project gaat werken is El Progreso de aangewezen plek om te verblijven, maar een gastgezin, biedt je meer mogelijkheid om de lokale cultuur te leren kennen.

Leer vooraf Spaans! Ik had via het computerprogramma Duolingo, een aardige woordkennis, maar niet voldoende om goed te communiceren. De meeste locals spreken geen Engels.

Jacqueline Nieuwesteeg

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲