You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal project in Costa Rica door Janina Zwerver

Pura vida in Costa Rica!

Ik ben voor 4 weken naar Liberia, in Costa Rica, geweest. Vrijwilligerswerk doen met kinderen in het buitenland is altijd al een droom van mij geweest en ik was dan ook superblij dat ik via mijn werk de kans kreeg om deze droom waar te maken!

In Liberia werd ik opgehaald door medewerkers van Projects Abroad en naar het gastgezin gebracht waar ik de komende maand zou gaan wonen. Het gastgezin bestond uit doña Flora en haar dochter Yirlani met haar zoon Jose Pablo, 3 generaties dus. Ik had gelukkig een eigen kamer, zodat ik af en toe even op mezelf kon zijn, want overdag waren er altijd nog veel andere familieleden, vrienden en kennissen in huis. Gezellige boel dus!

De school waar ik de hele maand heb gewerkt was voor speciaal onderwijs voor kinderen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen en verschillende gedragsstoornissen en syndromen. De kinderen in mijn klas tussen de 6 en 14 jaar hadden allemaal het Syndroom van Down. Veertien ondeugende, maar ontzettend lieve kinderen! Wat mij vooral opviel is dat de kinderen weinig (tot geen) speelgoed hebben om mee te spelen (maar zich altijd vermaken!), amper ruzie met elkaar hebben (en die 2 hebben volgens mij wel met elkaar te maken) en heel zelfstandig in het dagelijks leven zijn, ondanks de beperkingen. Ook op school was het duidelijk dat zelfstandigheid in lichamelijke verzorging, eten e.d. belangrijker wordt gevonden dan het leren van schoolse activiteiten, zoals rekenen en lezen. Elke dag krijgen de kinderen muziekles (altijd beginnen ze met het volkslied!), sportles en een lesje schrijven (voor de meesten is dat alleen streepjes zetten). Sommige kinderen worden tijdens de lessen opgehaald voor fysiotherapie of logopedie. Tussendoor zijn er 2 eetmomenten; fruit en een warme lunch. Alle kinderen gaan van tevoren netjes plassen, wassen hun handen, eten samen aan een tafel per klas en poetsen daarna zelf de tanden.

De kinderen hebben er veel plezier in om naar school te gaan. Gelukkig is de school in Costa Rica gratis, inclusief uniformen en het middageten. Dit is de reden waardoor alle kinderen naar school kunnen, maar waarschijnlijk ook waardoor veel ouders hun kinderen regelmatig een dagje thuis houden. Soms organiseert de school een vergadering en dan worden alle klassen de volgende dag gewoon dichtgegooid. Dat zouden we in Nederland niet hoeven proberen

Na een erg leuke en leerzame maand moest ik met een hoop kadootjes en pijn in mijn hart afscheid nemen van de kinderen.

Na het werk spraken we vaak met andere vrijwilligers af om bv. naar het zwembad te gaan en ook elke avond was er wel wat te doen. Zo gingen we elke woensdag naar de bioscoop, werd er af en toe een voetbalveld afgehuurd en gingen we vaak naar Palermo, een leuke plek om gezellig wat te drinken.

Tijdens de weekenden was ik met andere vrijwilligers al meer van het land gaan zien, maar na het vrijwilligerswerk heb ik nog 3 weken Costa Rica kunnen rondreizen. Plekken die ik zeker zou aanraden zijn Playa Samara, Puerto Viejo, Tortuguero, Manuel Antonio, de grens over met Nicaragua en naar de eilanden Bocas del Toro in Panama. Een mooi, groen land met vriendelijke gastvrije mensen die van het leven genieten. In Costa Rica zeggen ze dus ook: Pura Vida (geniet van het pure leven)!

Het was een mooi en leerzaam avontuur en ik raad dit iedereen aan!

Groetjes, Janina

Janina Zwerver

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲