You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Jelle Hensen, Internationale ontwikkelingsproject, Mexico

Stage in het buitenland, dat wilde ik wel! Op internet kwam ik op de site van Projects Abroad waar een heel scala van foto’s en verhalen te lezen was over wat degene die mij zijn voorgegaan allemaal al hadden meegemaakt. Van Afrika tot Azië er was zo enorm veel keus! Vrienden van mij waren al naar Curaçao, Australië of Amerika geweest maar ik wilde iets compleet anders. Het heeft me altijd al getrokken om naar een land te gaan waar de cultuur anders is en waar ik helemaal op kan gaan in de manier waarop de mensen daar leven. De keuze voor Mexico was daarom snel gemaakt. Voor dat ik het wist stond ik ingeschreven, was ik klaar om te gaan en zat ik in het vliegtuig. Eenmaal aangekomen op het vliegveld mocht ik meteen kennismaken met de enorm vriendelijke Mexicanen en werd ik overdonderd door de prachtige stad genaamd Guadalajara waar ik de komende 4,5 maand zou doorbrengen. Nog geen vijf minuten zat ik in de auto en de eettentjes en bandenverkopers verschenen al langs de weg. Gabriel, de Projects Abroad medewerker die mij ophaalde vanaf het vliegveld vertelde vol trots over Mexico en wat het land en deze stad te bieden heeft. Van leuke strand stadjes tot mooie pittoreske plaatsjes en de leukste disco’s, alles kwam voorbij. Hij zei: ‘’als je wilt gaan stappen dan is dit de leukste straat’’. De straat naam was Chapultapec. Daarna vertelde hij dat het allerbeste nog moest komen. Mijn huis was namelijk nog geen 2 minuten van deze straat verwijderd. Eenmaal aangekomen bij mijn gastgezin werd ik met open armen ontvangen. Zoraida (een studente uit Mazatlan) en Daniel (eveneens een student uit Mazatlan) zaten beneden aan de eettafel nog even van hun bord pozole te genieten voordat ze naar bed gingen. Het was namelijk al 1 uur ’s nachts. Na de eerste uitleg over het huis te hebben gekregen en douche te hebben genomen ging ik ook mijn bed opzoeken. De volgende dag had ik immers mijn introductiedag.

Jonathan, een van de vrijwilligers coördinatoren in de stad kwam mij om half 10 ophalen bij mijn huis. Hij vertelde me wat we die dag zouden gaan doen en wilde alle vragen beantwoorden die nog door mijn hoofd suisden. Het was 30 graden met een strak blauwe lucht, iets heel anders dan ik in Nederland gewend was! Eerst moesten we naar het kantoor om een aantal gegevens in te vullen en om mij aan de staff van Projects Abroad Mexico voor te stellen. Na een aantal formulieren te hebben ingevuld en als een echte toerist de kaart van de stad te hebben gekregen moest ik doormiddel van de kaart navigeren naar de plek waar ik de komende 4,5 maand zou gaan werken als vrijwilliger. Ihzak Magon, mijn baas, gaf me een rondleiding en liet me mijn werkplek zien en stelde me voor aan mijn collega’s. Iedereen was zeer geïnteresseerd en wilde alles van me weten. Dit zou ik ze allemaal morgen gaan vertellen aangezien ik eerst met Jonathan mijn eerste echte Mexicaanse gerecht zou gaan eten. Na een eerste kijk in het prachtige centrum van de stad werd ik naar huis gebracht waar ik meteen mijn eerste Mexicaanse verjaardag mocht meemaken. Mijn huisgenoot was jarig en dit werd op typisch Mexicaanse wijze gevierd met een mooie taart, veel zingen en gezelligheid.

De volgende dagen heb ik vooral kennisgemaakt met mijn werkplek en ben ik samen met mijn baas gaan kijken waar ik bij zou kunnen helpen. De organisatie wilde fietsen promoten door sociale evenementen op te zetten. Ik organiseer met mijn opleiding een hoop evenementen en ik heb een goede kijk op hoe je dit kan doen. Ze waren op dat moment bezig met het schrijven van een plan om kinderen op basisscholen te laten fietsen. Hier zou ik ze de komende maanden mee gaan helpen. Mexicanen werken echter wel enorm anders dan ik in Nederland geleerd had. In Nederland is theoretische onderbouwing vereist voordat iets in de praktijk wordt uitgevoerd. In Mexico merkte ik dat mensen meer vanuit hun eigen kennis uitgaan en vooral veel dingen uitproberen. Hier moest ik op het begin zeker even aan wennen maar dit werd al snel de vaste manier van werken. Ik probeerde echter wel ook mijn Nederlandse manier van denken te gebruiken om mijn collega’s iets aan te leren.

Buiten het werken aan de projecten was er altijd tijd en ruimte voor een praatje of voor een uitgebreide lunch met vrienden en familie. Iedereen werd uitgenodigd en de gezamenlijke lunch werd door iedereen gezien als het hoogtepunt van de dag. Dit was het ook echt. Het bedrijf dat naast ons zat werd ook altijd uitgenodigd om mee te lunchen en elke dag werd er wel iets anders lekkers klaargemaakt. Van echte Mexicaanse recepten tot Duitse schnitzels, alles kwam voorbij.

Wat betreft werkuren, dit verschilde per dag. Ik mocht ze eigenlijk zelf indelen als ik maar gewoon mijn werk deed. Dit was voor mij enorm fijn aangezien ik ook wel van een feestje houd en ochtenden niet mijn favoriete deel van de dag zijn.

Na een week ontmoette ik de eerste andere vrijwilligers van Projects Abroad. Dit was tijdens een salsa les waar we traditionele salsa kregen aangeleerd. De weken daarna zag ik de andere vrijwilligers bijna elke dag. Samen uit, naar de buitenbioscoop in parque metropolitano of lekker uit eten in een van vele leuke restaurantjes in de stad. Elke dag viel er wel iets nieuws te beleven. Naarmate we steeds meer connecties kregen ontmoeten we ook meer Mexicaanse studenten. Zo vormden we een grote vriendengroep waarmee we zelfs naar Puerto vallarta en Cancun zijn geweest. Beide zijn kust plaatsen aan de oost en west kust van Mexico. Van Cancun heb je vast wel eens gehoord of je hebt de stad kunnen zien in een van de vele Amerikaanse springbreak films. Hier kun je als je van feesten houdt jezelf helemaal laten gaan. Daarnaast is het een aanrader om gezellig een dagje naar Tlaquepaque te gaan, een dagje te gaan chillen in een van de hotsprings langs het meer van Chapala of een bezoek te brengen aan de tequila fabrieken in het gelijknamige stadje. Al met al zijn er echt ontelbare dingen te doen.

Het huis waar ik woonde werd na een tijdje ook echt mijn huis. Ik had een hele goede band met mijn ‘Mexicaanse mama’ en ook zeker met mijn huisgenoten. Buiten al de dagjes weg en de dingen waar je het huis voor uit moet was er ook altijd tijd voor gewoon een filmpje op de bank of een gezellige spelletjes avond.

Deze tijd in Mexico heeft me enorm veel geleerd over andere culturen en over mezelf. Ik ben enorm blij dat ik de keuze heb gemaakt om dit te doen en ik hoop dat dit niet de laatste keer is. Ik ga zeker terug naar Mexico want ik heb nog lang niet alles gezien en meegemaakt.

Of ik Mexico kan aanraden? Zeker weten het land, de stad en de mensen maakte deze ervaring onvergetelijk. Als je van reizen houdt en het niet erg vindt om uit je comfortzone te treden dan is dit de place-to-be.


Groetjes, Jelle Henssen

Tips:

  • Koop een sim only (voor €5 heb je onbeperkt WhatsApp/Facebook)
  • Doe je was bij lavanderia La Paz (ze komen het bij je thuisbrengen)
  • Eet bij de straat tentjes (goedkoop en lekker)
  • Zorg dat je al een beetje of goed Spaans spreekt
  • Sta open voor alles en laat je door niks afschrikken dan maak je het meeste mee
  • Probeer ook een band op te bouwen met Mexicaanse bewoners (zij zijn heel vriendelijk en staan zeer open voor toeristen)

Jelle Hensen

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲