You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk in Peru – Gezondheidszorgproject.

Jesper Jansweijer Nadat ik was uitgeloot voor de studie tandheelkunde, besloot ik om dat jaar toch zo nuttig mogelijk te besteden. Nu ben ik altijd al geïnteresseerd geweest in reizen en dus greep ik die mogelijkheid aan. Ik heb toen besloten om niet als toerist de wereld rond te gaan, maar om een andere cultuur helemaal in mij op te nemen. Dit kan het beste als je een bepaalde tijd echt in een andere cultuur woont en werkt. Het moment om vrijwilligerswerk te omarmen.

Op aanraden van een goede vriend van mij, die naar Ghana was geweest, kwam ik terecht bij Projects Abroad. Deze organisatie kon mij precies bieden waar ik naar op zoek was. Zo is het bij Projects Abroad mogelijk om allerlei verschillende soorten vrijwilligerswerk te doen in ontzettend veel verschillende landen. Aangezien ik geïnteresseerd was in tandheelkunde, was ik op zoek naar een plek waar ik als vrijwilliger dus vooral met tandheelkunde bezig kon zijn. Zodoende kwam ik terecht in Peru.

Bij mijn aankomst in hoofdstad Lima, met 8 miljoen mensen ook verreweg de grootste stad van Peru, kwam ik gelijk aan in tot nog toe onbekende taferelen. Natuurlijk zoek je van te voren het een en ander op over gebruiken en cultuur van de betreffende plek waar je naar toe gaat, maar niets kan je voorbereiden op het echte werk. Het enige wat je te doen staat is het over je heen laten komen en zoveel mogelijk genieten. In Peru werd mij die niet moeilijk gemaakt. Om niet helemaal overdonderd te worden aan de andere kant van de wereld, geeft Projects Abroad het adres van een goed hotel, waarbij het uiterst zinvol is om ook via dat hotel je taxi rit te regelen, zodat je je niet hoeft over te geven aan alle 300 andere taxi chauffeurs die graag jou rit willen verzorgen. Waarbij ‘verzorgen’ ineens een redelijk vaag begrip wordt en waarbij de chauffeurs vaak meer op de inhoud van je portemonnee uit zijn.

De dag erna kwam ik aan in Cusco, het toeristen centrum van Peru door de ligging bij Machu Picchu en ook mijn woonplaats voor de komende maanden. Cusco is met een half miljoen inwoners wat kleiner dan Lima en er heerst een heel andere cultuur. Bij aankomst werd ik opgewacht door een medewerker van Projects Abroad en voordat we naar mijn huis gingen, eerst even een korte rondleiding door de stad.

Mijn familie was gelijk ontzettend gastvrij en ik was gelijk heel welkom. In mijn huis was ook een andere, Australische, vrijwilliger. Er waren meer gastgezinnen waarbij twee vrijwilligers werden ingedeeld. Dit had als bijkomend voordeel dat degene die er al wat langer zat, jou een beetje onder zijn hoede kan nemen en een beetje kan laten zien wat er allemaal te doen is. Hoe dan ook kom je erg gemakkelijk in contact met andere vrijwilligers omdat op jouw werkplek ook meerdere vrijwilligers rondhangen.

Jesper Jansweijer De dag erna werd ik gelijk weer opgehaald door iemand van Projects Abroad die mij naar mijn werkplek zou brengen. Ze bracht mij naar een markt. Ik stond wel een beetje raar te kijken, omdat ik toch echt op had gegeven dat ik bij een tandarts terecht zou komen. Wat bleek; het gezondheidscentrum was op de derde verdieping. Logisch.

In het begin werden mij vooral papierwerk toegespeeld door mijn gebrek aan vloeiend Spaans en hun gebrek aan enig andere taal. Maar al snel werd ik erbij gehaald om bij bepaalde behandelingen te kijken, voorbereiden, assisteren en wat uiteindelijk leidde tot kleine behandelingetjes zelf uitvoeren.

Het personeel van Projects Abroad zelf is exceptioneel. Zelf had ik er niet zoveel mee te maken, maar ze komen alsnog geregeld kijken en vragen of alles goed gaat en mocht er iets fout gaan (Vragen/ ziekte/ problemen met werk/ andere problemen), staan ze altijd voor je klaar.

Werk was alleen ’s ochtends, vijf dagen per week. Wat dus behoorlijk wat vrije tijd opleverde. Aan opvulling hiervoor geen gebrek. Zelf had ik in de middag vaak Spaanse lessen, of je kon bij een instelling voor gehandicapte kinderen helpen, spelen, eten geven, in bed stoppen. Dit was uiteraard geheel vrijblijvend. Behalve dit soort bezigheden kon je natuurlijk de stad in met andere vrijwilligers. Daar was altijd wel wat te beleven; winkelen, lekker eten, voetbalwedstrijd of gewoon wat rondslenteren. Ook werd een keer per week door alle vrijwilligers een pubquiz georganiseerd. Verder kan je natuurlijk ook gewoon uitgaan (veel salsa dansen) en weekendjes weg naar andere omliggende dorpjes. Rond Cusco natuurlijk geen gebrek aan prachtige Inca ruines en gezellige dorpjes.

Ook kreeg je van Projects Abroad, afhankelijk van de tijd dat je ergens bent, vakantie. Dit is natuurlijk altijd welkom. Die tijd werd dan ook goed besteed. Ik gebruikte een groot deel ervan om met twee andere vrijwilligers de Inca Trail te doen; vier dagen wandelen door de bergen naar Machu Picchu met nagenoeg geen luxe, maar dat wordt hoe dan ook gecompenseerd door prachtige uitzichten, ruines en veel lol. Je ontmoet er mensen van over de hele wereld; Australië, Zweden, Brazilië, Argentinië en zelfs België.

Jesper Jansweijer Behalve de hele week wandelen, heb ik ook het meeste uit mijn andere vrije dagen gehaald, door wat verder weg te reizen. Uiteraard met de bus. Een goedkope en, bij de betere bedrijven, veilige manier van reizen. Ook op deze reizen naar het strand en andere steden werd ik uiteraard vergezeld door een bonte verzameling nationaliteiten, ofwel; andere vrijwilligers.

Uiteraard blijft alles wat er op zo’n reis gebeurd bij je voor de rest van je leven. Ik heb nog steeds veel vrienden over de hele wereld aan deze reis over gehouden. Ook denk ik vaak terug aan mijn tijd in Peru, met de wens daar weer te zijn.

Aankomend in een andere cultuur zijn er natuurlijk veel dingen waar je aan moet wennen; cultuur, taal, gewoontes, eten en ga zo maar door, maar als je daar een beetje voor open staat dan is het weer wennen aan Nederland een stuk lastiger.
Al met al dus een geweldige ervaring.

Prettige reis!

Jesper

Jesper Jansweijer

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲