You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Joke Vandenbergh – Jongerenreis Sociaal & Samenleving in Peru

Mijn keuze

Joke Vandenbergh – Jongerenreis Sociaal & Samenleving in Peru

Ik heb gekozen voor het Sociaal & Samenlevingsproject omdat ik iets wou doen waar ik veel verschillende soorten mensen mee zou helpen. Dit was hier zeker het geval. Enerzijds hebben we kinderen in verschillende scholen geholpen met oefeningen maken, ook hebben we met ze geknutseld, gespeeld en een beetje Engels aangeleerd. Daarnaast zijn we ook langs geweest bij een rusthuis voor dementerenden. Dat is weer iets helemaal anders, maar minstens even leuk en leerrijk om te doen. We hebben ook wat muurschilderingen gemaakt in de stad en dat kleurt de dag voor elke inwoner.

Dagindeling

Joke Vandenbergh – Jongerenreis Sociaal & Samenleving in Peru

Je staat op rond 7 uur en neemt rustig de tijd om met de andere vrijwilligers te ontbijten. In de voormiddag doe je een activiteit met de inwoners van de stad, bijvoorbeeld kinderen of ouderen in het rusthuis. Je krijgt ongeveer 2 uur middagpauze waarbij je gaat eten in je gastgezin. In de namiddag doe je klusjeswerk, bijvoorbeeld muurschildering maken, stoelen en banken in elkaar zetten en nog veel meer. Je sluit je dag af met een activiteit georganiseerd door Projects Abroad, bijvoorbeeld je gaat naar een marktje, krijgt Spaanse les, gaat naar de zumba… Ook je avondeten wordt verzorgd door het gastgezin.

Weekendactiviteiten

Joke Vandenbergh – Jongerenreis Sociaal & Samenleving in Peru

Natuurlijk zie je ook iets van het land. In het weekend ben je vrij en staan er uitstappen gepland. Ook door de week zijn er nog een aantal uitstappen waarbij je naar de mooiste plekjes van de streek gaat. De talloze lamaboerderijen waar je ziet hoe ze de zachtste kledingstukken maken, zoutvlaktes, de mooie landschappen en archeolgische sites, waaronder Machu Picchu! Ik kreeg maar niet genoeg van het uitzicht en zou meteen weer willen vertrekken.

Taken

Joke Vandenbergh – Jongerenreis Sociaal & Samenleving in Peru

Zoals bovenaan vermeld is het takenpakket zeer veelzijdig: je maakt oefeningen met de kinderen, leert ze Engels, eet met ze, speelt spelletjes met ze. Maar je gaat ook helpen in een rusthuis. Waar je de bejaarden verzorgt, met ze babbelt, de was doet, voor ze kookt,… Ook steek je je handige handen uit de mouwen om muurschilderingen te maken, banken en stoelen in elkaar te zetten en nog zoveel meer. De taken zijn vaak verschillend en zijn afhankelijk van de vraag van de scholen en de omgeving.

Accommodatie

Joke Vandenbergh – Jongerenreis Sociaal & Samenleving in Peru

Je verblijft met verschillende andere vrijwilligers in een gastgezin. Je beschikt wel over een eigen slaapkamer. Soms beschikt je gastgezin ook over een eigen badkamer. Anders deel je de badkamer met andere vrijwilligers, grotendeels deel je deze niet met de familie. Let wel op: het is vrij uitzonderlijk dat een huis of gebouw over verwarming beschikt. Als je dus gaat in juli/augustus is het daar ‘winter’, waardoor ’s nachts de temperatuur sterk daalt. De kou zit ook echt binnenshuis, dus bereid je daar goed op voor. Overdag kan het wel T-shirt weer zijn, bereid je dus voor op alles.

Je leert in het gezin communiceren ook al praat je elkaars taal niet. Je ziet ook hoe het dagelijkse leven daar loopt. Je leert anders naar bepaalde dingen te kijken.

Vrije tijd

Je krijgt voldoende vrije tijd. Ook op de daguitstappen mag je zelf even rondkijken. Natuurlijk ben je nog steeds in groep en mag je niet alles zelf beslissen.

En verder

De mensen daar zijn gelukkig met kleine dingen, wees dit zelf ook. Zet je open voor nieuwigheden en andere culturen. Je leert veel bij van de anderen, dus zorg ervoor dat ze ook iets van jou leren. Je helpt niet alleen anderen, je krijgt er heel veel voor in de plaats. Je krijgt zoveel liefde en vriendschap van de mensen die je helpt, je voelt echt dat ze het appreciëren. Wat voor mij nog een pluspunt is aan dit avontuur, zijn de mooie vriendschappen die je er aan overhoudt. Je gaat er zeker en vast geen spijt van hebben!

Joke Vandenbergh

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲