You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociaal project in Sri Lanka door Jolinka Feenstra

Mijn droom is werkelijkheid geworden..

Samantha LiefsSamen met drie klasgenoten heb ik besloten om vrijwilligerswerk te doen in het buitenland, dit gecombineerd met ons afstuderen. Dit wilden we graag doen in een ontwikkelingsland waar we ons nuttig konden maken. Vol enthousiasme hebben we gekeken naar de landen die ons aantrokken. In overleg met Projects Abroad is er gekozen voor Sukitha Children’s Orphanage in Sri Lanka! Dit is een weeshuis voor meiden en vrouwen met een verstandelijke en soms lichamelijke beperking.

Ik vond het geweldig dat ik dit eindelijk kon gaan doen, het was echt een droom van mij om voor langere tijd naar het buitenland te vertrekken om daar vrijwilligerswerk te gaan doen. Alle voorbereidingen kostten aardig wat tijd, maar we deden het met z’n vieren en dat maakte het ontzettend leuk. Om in Sri Lanka een blijvend iets achter te kunnen laten, besloten we om acties te houden zodat we een geldbedrag mee konden nemen om daar spullen of materialen voor te kopen. Na vele acties en giften van familie, vrienden, kennissen en vele andere mensen hebben we een groot bedrag op kunnen halen.

Samantha LiefsEn toen was het dan eindelijk zover: afscheid nemen van je familie en vrienden, om voor drie maanden te gaan werken in een geweldig mooi land! Ik vond het spannend, maar vooral vond ik het heel erg leuk en had ik er onwijs veel zin in om dit met zn vieren te kunnen doen! In Sri Lanka werden wij heel goed opgevangen door de medewerkers van Projects Abroad. We werden goed rondgeleid en alles werd duidelijk verteld. Dit vond ik erg prettig, want je komt terecht in een totaal andere wereld. Tijdens ons verblijf in Sri Lanka hebben we in een gastgezin gewoond met ouders en één broer. Wonen in een gezin met een totaal andere cultuur kan soms best lastig zijn, je weet niet wat ze van je verwachten, wat voor hun normaal is of juist niet normaal. Ik vond het dan ook heel prettig dat ik dit met mijn klasgenoten(en inmiddels vriendinnen) kon doen. Het wonen in het gastgezin is voor mij erg leerzaam geweest. Omdat ik drie maanden met de mensen in één huis woonde, leerde ik heel goed de cultuur van Sri Lanka kennen.

Omdat ik en mijn klasgenoten het vrijwilligerswerk combineerden met ons afstudeeronderzoek voor onze studie, werkten wij drie dagen in de week in het weeshuis. Het werken in het weeshuis was in het begin wel confronterend. Ik werd geconfronteerd met de gehandicaptenzorg in Sri Lanka, die niet te vergelijken is met de gehandicaptenzorg in Nederland. Omdat wij de taal niet spreken, deden we veel met handen en voeten. Ik vond het geweldig om de vrouwen aandacht en liefde te geven. Ze waren zo ontzettend dankbaar met alles wat wij voor en met ze deden! Prachtig om te zien!!

Samantha LiefsIn het weeshuis lieten we de vrouwen vaak tekenen, dit vonden ze helemaal geweldig. Ook deden we vaak handklap spelletjes, maakten we muziek, zongen we liedje en speelden we spelletjes met ballen of ballonnen. De vrouwen vonden het geweldig!! Het werken in het weeshuis gaf mij echt super veel voldoening, maar ik besefte tegelijkertijd ook dat dit zo tijdelijk was voor de vrouwen. Als er geen vrijwilligers zijn, krijgen ze niet de aandacht en liefde die ze horen te krijgen! Daarom is het ook zo ontzettend belangrijk dat er regelmatig vrijwilligers komen om op het project te helpen. Elke ochtend werden wij luidkeels begroet en omhelst door de vrouwen en dan besefte ik weer hoeveel wij als vrijwilligers voor deze vrouwen kunnen betekenen.

Het bedrag wat wij in Nederland hebben opgehaald door middel van acties en giften hebben wij besteed aan een activiteitenruimte voor de vrouwen. Er was op het weeshuis een ruimte waar weinig mee gedaan werd en die erg donker en vies was. Dit hebben wij opgeknapt en daar hebben wij meubels voor gekocht zodat de vrouwen hier konden verblijven. Het resultaat was geweldig en de vrouwen en medewerkers waren enorm blij!! Ook hebben wij voor elke vrouw en elke medewerker een nieuw matras kunnen kopen. De matrassen waren vreselijk vies en zaten vol met diertjes! Het was geweldig om de blije gezichten van de vrouwen te zien. Dit vergeet ik nooit meer! Ik heb mij tijdens mijn verblijf in Sri Lanka vaak beseft hoe rijk we zijn in Nederland en hoe ‘goed’ het hier in Nederland geregeld is met de gehandicaptenzorg.

Voor ons afstudeeronderzoek heb ik samen met een klasgenoot onderzoek gedaan naar de rol van de vrijwilliger op het project. Het was interessant om een onderzoek te doen in het buitenland. Door de verschillen in taal, cultuur, normen en waarden is het soms moeilijk en lastig, maar ook extra leerzaam. Als ik terugkijk op ons onderzoek wil ik elke vrijwilliger aanbevelen om je goed voor te bereiden op het land, je veel te verdiepen in de cultuur en de mensen. Een goede voorbereiding is tenslotte het halve werk.

Samantha LiefsNatuurlijk hebben wij tijdens ons verblijf in Sri Lanka ook genoten van het geweldige land en de geweldig lieve inwoners. We hebben daar vrienden gemaakt waar we regelmatig mee afspraken, zij hebben ons veel verteld over de cultuur en hoe mensen in Sri Lanka met elkaar omgaan. Ook het reizen met de bus, trein, tuc tuc vond ik echt geweldig. Er is zo veel te zien! Tijdens onze weekenden en onze laatste twee weken hebben wij rondgereisd door Sri Lanka. Dit is echt de moeite waard, want wat is het een ontzettend mooi land! Ik heb genoten van de mooie cultuur, de mooie landschappen, de mooie mensen, het lekkere eten en nog veel meer!

De tijd in Sri Lanka is voorbijgevlogen, maar wat heb ik ervan genoten!! Het was super om me in te kunnen zetten voor mensen die het minder goed hebben dan wij in Nederland en hen liefde te kunnen geven. Daarbij heb ik ontzettend veel geleerd van de mensen die ik heb ontmoet tijdens mijn verblijf in Sri Lanka en heb ik veel respect gekregen voor hoe mensen, omgaan met de situatie waarin zij leven.

Ik mis Sri Lanka nog iedere dag, denk elke dag nog terug aan de geweldige tijd die ik daar mocht hebben. Ik ben blij dat ik deze mogelijkheid heb gekregen en raad het dan ook iedereen aan!

Sri Lanka heeft mijn hart veroverd, dus ik ga zeker geld sparen om snel weer terug te gaan naar het geweldige land en de geweldige mensen!

Groetjes, Jolinka

Jolinka Feenstra

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲