You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Joris Remmery - Natuurbehoud & Milieu, Natuurbehoud project - Afrikaanse Bush, Zuid-Afrika

Natuurbehoud & Milieu project in Zuid-Afrika - Joris Remmery

In juli heb ik drie weken deelgenomen aan het vrijwilligersproject rond natuurbehoud in Botswana. Na de nodige voorbereidingen (vliegtuigreservaties, inentingen, verzekeringen) vertrok ik begin juli richting Botswana. Eenmaal daar aangekomen werd ik, samen met drie andere vrijwilligers, aan de luchthaven van Polokwane (Zuid-Afrika) opgehaald en naar het Motswiri Camp gebracht. Daar leerde ik al snel de andere vrijwilligers kennen. De groep bestond uit 8 vrijwilligers, allemaal tussen de 16 en 30 jaar oud en afkomstig van verschillende Europese landen. Het kamp bestond uit een overdekte zithoek en eetruimte met keuken, een zestal tenten en een twee badkamers met 3 douches en 3 toiletten. De eerste avond was het wat wennen aan het feit dat de accommodatie open en dus toegankelijk voor dieren is, maar vanaf de tweede dag voelde ik me er al helemaal thuis.

Het project

Natuurbehoud & Milieu project in Zuid-Afrika - Joris Remmery

De volgende dag deden we onze eerste activiteiten. Meestal werd er van maandag tot vrijdag een fysieke activiteit in de voormiddag (7u30-10u30) en een census activiteit in de namiddag (14u30-17u30) gepland. De fysieke activiteiten wisselden vaak af en bestonden uit onderhoud van de wegen, herstellen van omheiningen, onderhoud van drinkplaatsen, verwijderen van stropersvallen,…. Deze activiteiten kwamen vaak wekelijks terug, maar werden nooit als eentonig ervaren. De census activiteiten hielden in dat je met een gids rond rijdt en de nodige gegevens noteert wanneer je dieren, sporen of baobab bomen ziet. Afwisselend draaide de census rond vogels, zoogdieren of krokodillen.

Vrije tijd

Natuurbehoud & Milieu project in Zuid-Afrika - Joris Remmery

Naast de activiteiten was er ook genoeg tijd voor ontspanning. Tijdens de pauzes speelden we vaak darts, kaartspelen, volleybal of voetbal, maar net zo goed lagen we ’s middags te luieren in de zon of zaten we ’s avonds op te warmen rond het kampvuur. Daarnaast deden we soms ook een game drive op zoek naar olifanten, luipaarden of andere dieren. In de avond gingen we regelmatig naar de rotsheuvels (Kopjes genoemd) waar we in alle rust genoten van de zonsondergang.

In het weekend waren we vrij om eens goed uit te rusten. Zaterdag stond telkens een weekendactiviteit gepland. De periode dat ik er aanwezig was bezochten we een naburig dorp waar we zelf rieten armbanden maakten en bezochten we Limpopo Lipadi, een natuurpark aan de grens met Zuid-Afrika. Vooral deze laatste activiteit was geweldig: we zagen er neushoorns en olifanten in de voormiddag, en in de namiddag konden we na een braai (Zuid-Afrikaanse barbecue) afkoelen in het zwembad. Zondag werd er niets gepland; iedereen kon dan zijn kleren wassen en helpen met het bereiden van de zelfgemaakte pizza’s.

Een geweldige ervaring!

Natuurbehoud & Milieu project in Zuid-Afrika - Joris Remmery

De beste herinnering houd ik over aan de ‘sleep-out’ in de Kopje. Hierbij gingen we met de hele groep tussen de rotsen in openlucht slapen. Om het kampvuur brandende te houden deed iedereen per twee een shift van twee uur. ’s Avonds marshmallows eten aan het kampvuur, daarna goed ingeduffeld slapen onder de heldere sterrenhemel en s’ morgens de zon zien opkomen aan de horizon: een onvergetelijke ervaring!

Na drie weken vrijwilligerswerk houd ik enkel positieve herinneringen over aan het project. Eerst en vooral ontmoet je fantastische mensen uit andere landen. Daarnaast krijg je veel voldoening van het werk dat je doet. Wanneer je terug thuis komt zal je zeker milieubewuster gaan nadenken. Het is ook een unieke kans om de Afrikaanse bush van zo dichtbij te ontdekken: gedurende de drie weken dat ik er was zag ik een luipaard die een impala verorberde en daarnaast heb ik honderden zebra’s, olifanten en giraffen gezien; stuk voor stuk geweldige momenten.

Mijn tips voor andere vrijwilligers

Natuurbehoud & Milieu project in Zuid-Afrika - Joris Remmery

Enkele praktische zaken en tips:

  • Het weer hangt enorm af van de periode. In het droogseizoen is het ’s nachts vrij koud (5-10°C), en overdag varieert het weer van dag tot dag. De ene dag is het bewolkt en fris, maar de volgende dag kan het zonnig en 28°C zijn. Je hebt er dus geen extreme omstandigheden, in mijn ogen perfect voor het project! Een ander voordeel is dat je in het droogseizoen veel minder kans hebt om slangen en schorpioenen tegen te komen.
  • Er is geen internet of telefoonbereik in het kamp, maar je kan bij de staff een Botswaanse simkaart kopen met data zodat je SMS en Whatsapp kunt gebruiken.
  • Een goede slaapzak en zaklamp zijn een must!
  • Er wordt elektriciteit opgewekt met zonnepanelen dus overdag is er voldoende elektriciteit om batterijen op te laden.

Ik zou het iedereen aanraden, want het is een avontuur dat je nooit zal vergeten!

Joris Remmery

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲