You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Joseph Piercy - Internationale Ontwikkeling, Internationale ontwikkelingsproject, Mexico

Joseph Piercy’s ervaring op het Internationale ontwikkeling project in Mexico

Tijdens mijn kindertijd had ik altijd al een fascinatie voor Latijns-Amerika, met name Mexico. Mijn doelen voor deze reis waren om een waardevolle ervaring in de taal en in de internationale ontwikkeling te krijgen. Ook wilde ik mezelf onderdompelen in een compleet andere cultuur. Voor de reis begon was ik erg enthousiast, maar ook erg nerveus, want het zou de eerste keer zijn dat ik zonder bekenden op een plek 5000 mijlen van huis zou wonen.

Eerste indrukken van Guadalajara

Internationale Ontwikkeling in Mexico

Na een lange 14 uur durende vlucht vanaf London Heathrow, met tussenstop op verschillende Amerikaanse luchthavens, kwam ik eindelijk aan op het vliegveld Miguel Hidalgo in Guadalajara. Het was zo’n opluchting toen ik het lachende, vriendelijke gezicht van mijn Projects Abroad begeleider zag. Ik werd in het donker naar het huis van mijn gastgezin gebracht dus ik zag niets van de omgeving om mij heen. Na een korte nacht werd ik wakker op een mooie dag (zoals de meeste dagen in Mexico). Mijn gastouders zijn de aardigste mensen die ik ooit heb ontmoet, ze zijn erg gastvrij en ze willen mij altijd eten geven en dingen leren over hun cultuur.

Mijn eerste indruk van de stad is: overweldigend. Ik was nog nooit buiten Europa geweest dus de omgeving, geuren en gebouwen waren allemaal nieuw voor mij. Ik kreeg een rondleiding door de stad en werd geïntrigeerd door de prachtige Kathedralen en het historische centrum. Eén van de grootste verschillen voor mij waren de bussen. Met weinig officiële bus stations en geen tijdschema’s was het moeilijk om hieraan te wennen maar met vallen en opstaan leerde ik op mijn eigen manier hoe het systeem werkte.

Vrijwilligerswerk in Mexico

Internationale Ontwikkeling in Mexico

Ik kan wel een heel hoofdstuk schrijven over het eten in Mexico. Omdat ik wel eens tex-mex gegeten heb in Engeland, verwachte ik soortgelijk eten in Mexico. Ik had het helemaal verkeerd, het eten daar was het meest mooie en exotische dat ik ooit gegeten had. De verse producten waren fantastisch, elke ochtend at ik exotisch fruit waar ik eerder nog nooit van gehoord had. De maaltijden werden altijd door mijn Mexicaanse familie met liefde gemaakt waardoor ik bijna altijd thuis at.

De sociale kant van mijn tijd in Guadalajara was geweldig; Ik heb mensen ontmoet van over de hele wereld waaronder Duitsland, Denemarken, de VS, Canada, Noorwegen, Zwitserland, Italië en Australië! Het was erg interessant om zoveel internationale mensen te ontmoeten en daarmee naar lokale bars en restaurants te gaan in het levendige Chapultapec. Ik ben naar verschillende musea, galerijen en zelfs muziek festivals gegaan met mijn nieuwe vrienden. De stad biedt zoveel cultuur om te ontdekken met zijn musea, kunstgalerijen en natuurlijk zijn salsa en mariachi muziek.

Eén van de grootste verschillen die ik in Mexico zag waren de glimlachen op de gezichten van de mensen, misschien kwam het door het weer of misschien kwam het door hun geweldige manier van leven, wie weet! Het maakte zeker een verschil met de sombere gezichten in het koude Engeland! Hun hele manier van leven was nieuw en interessant voor mij en ik heb er enorm van genoten, het is waar wat ze zeggen dat je een cultuurshock ervaart, maar ik werd verliefd op de cultuur.

Aan de andere kant zag ik ook veel armoede en lijden. Dit is vaak niet het beeld dat je krijgt als je aan Mexico denkt, maar zelfs met hun groeiende economie zijn er nog steeds zware sociale problemen die zeer zichtbaar zijn. Het zien van hun lijden maakte me gedreven om te helpen op welke manier ik maar kon. Bij een van de Projects Abroad ‘dirty days’ kreeg ik de kans om te helpen bij het verven van een weeshuis en heb ik een paar kamers van de kinderen geverfd. Dit was een groot succes en de kinderen hadden echt waardering voor het werk dat we hadden gedaan. Hier kregen de vrijwilligers en ik een goed gevoel door.

Internationale ontwikkeling in Mexico

Internationale Ontwikkeling in Mexico

Mijn project was bij de NGO ‘Guadalajara en bici’. Ik had de stad aardig goed leren kennen en zag dat er een groot probleem met het openbaar vervoer en fiets veiligheid was. GDL en bici is een organisatie dat campagnes opzet voor een beter, veiliger en gezonder manier van vervoer, en dat is natuurlijk fietsen. Met een populatie van 4 miljoen inwoners, heeft Guadalajara veel problemen met het beheer van auto’s en verkeer. Door middel van campagnes, fondsenwerving en onderwijs wilt GDL en bici fietsen in de stad aanmoedigen en stimuleren.

Ik werkte met een andere vrijwilliger uit Denemarken die mij begeleidde bij de dingen die ik moest doen. Samen met andere Mexicaanse GDL vrijwilligers heb ik geholpen met het design van de website, dit was een leuke ervaring maar bleek soms ook lastig te zijn. Ik heb ook een subsidie voorstel geschreven waarbij ik zocht naar een financiering die bij hun van toepassing kon zijn. Dit bleek erg interessant te zijn en heeft me echt meer over de internationale ontwikkeling geleerd. De fiets workshop en de hostel waar ik werkte was een hele interessante en leuke plek.

Laatste opmerkingen

Internationale Ontwikkeling in Mexico

Tijdens mijn tijd in Mexico heb ik veel belangrijke levenslessen geleerd. De eerste keer op mezelf wonen op een plek waar ik de taal nog moest leren, heeft deze reis erg waardevol gemaakt. Ik heb verschillende dingen geleerd waaronder; taal-, webdesign-, communicatie- en onderzoek vaardigheden. Ik heb ook veel over de internationale ontwikkeling geleerd, iets waar ik later mijn carrière van wil maken.

Ook heb ik veel mensen ontmoet en heb ik veel van de cultuur van het land ontdekt, wat ik een prachtige ervaring vond.

Joseph Piercy

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲