You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Werken bij Viet Duc Hospital in Vietnam – Vrijwilliger Julia van Steenhoven

Ik begon op de afdeling pediatrie in het Viet Duc Hospital. Ik woonde de dagelijkse meetings bij met de verpleegkundige en doctoren. Op mijn eerste dag merkte ik al op dat er een taalbarrière was. Er waren een paar artsen die Engels spraken, maar de verpleegkundige geen van allen, en er was mij verteld om mee te lopen met de verpleegkundige. De patiënten statussen waren ook in het Vietnamees, dus ik wist de reden niet waarom een patiënt in het ziekenhuis lag en er was ook niemand die het mij kon vertellen.

Gelukkig ontmoette ik een paar artsen in opleiding welke sommige dagen ook werkzaam waren op deze afdeling. Zij konden mij meer vertellen over de ziekte en symptomen van de patiënten.

Een aantal dagen later sprak ik met de vrouwelijke chirurg op deze afdeling, dokter Hoa en de mannelijke chirurg doktor Quan. Vanaf toen namen zij mij iedere dag mee naar de operatie kamer, zo kon ik veel operaties bijwonen. Na 1 week kregen mijn dagen meer structuur, 3 keer in de week startte ik vroeg in de ochtend om met de doctoren mee te lopen bij hun bezoek aan de patiënten, voordat we begonnen aan de dagelijkse meeting. Na de meeting ging ik naar de operatie kamer tot ongeveer 12 uur. Om 13.30 uur ging ik terug naar de afdeling om consulten bij te wonen of de verpleegkundige te helpen bij het geven van injecties.

Op deze afdeling waren er niet veel taken die ik kon doen en meeste van de tijd observeerde ik artsen en verpleegkundige. Gedurende de consulten deed ik patiënten onderzoek en soms gaf ik IV injecties doormiddel van een infuus. Op deze afdeling was het moeilijk om bloed af te nemen, omdat de kinderen erg klein zijn en dat vereist ervaring.

Na 2,5 week ben ik naar de GI afdeling gegaan. De doctoren waren allemaal vriendelijk, en ook hier ging ik mee op patiënten bezoek, was aanwezig bij de meeting en daarna ging ik naar de operatie kamer. Ik heb veel verschillende operaties gezien en alle doctoren waren bereid om veel aan mij uit te leggen. Ik heb 2 weken op deze afdeling meegelopen en daarnaast heb ik ook gewerkt op de afdelingen neurologie, orthopedie, plastisch chirurgie en op de cardilogie afdeling.

Ik heb ook een aantal dagen gespendeerd op de spoedeisende hulp, dit was erg interessant. Ik was hier vooral bezig met het verzorgen van wonden en het verschonen van verbanden.

Julia van Steenhoven

Julia van Steenhoven

Het belangrijkste verschil tussen ziekenhuizen in Vietnam en in Nederland is dat familieleden de volledige verzorging op zich nemen. Zij wassen de patiënten, leggen ze in verschillende posities om doorlig plekken te voorkomen en zij gaven ze eten. Soms geeft dit problemen, omdat de familieleden de taken niet altijd naar behoren doen. Ik heb een klein meisje gezien met een grote zweer op haar rug, omdat haar familie haar positie te weinig veranderden.

Daarnaast denk ik dat de symptomen van de patiënten verschillen van die in Nederland. Dit is vooral omdat de patiënten in Vietnam pas erg laat met hun symptomen naar het ziekenhuis gaan. Het is daardoor vaak veel erger. Sommige procedures zijn ook anders dan die in Nederland, zoals IV injecties en het inbrengen van een sonde. Ook het geven van pijnstillers doen ze veel minder en pas veel later dan in Nederland.

Als laatste, de privacy is in Nederland een erg belangrijk aspect binnen de gezondheidszorg en dit lijkt minder belangrijk te zien in Vietnam.

Voor toekomstige vrijwilligers raad ik aan om een goede vertrouwensband op te bouwen met de artsen en verpleegkundige, omdat zij je veel laten zien en het je graag uitleggen. Daarnaast raad ik aan om te vragen om een supervisor of contact persoon om jou en hun verwachtingen en wensen te bespreken voordat je start met je project. Laatste tip, als je vragen hebt of je wilt graag iets doen, wees niet verlegen maar vraag het. Over het algemeen is iedereen vriendelijk en wilt je graag dingen bij leren.

Julia van Steenhoven

Julia van Steenhoven

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲