You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Juliëtte, 2 maanden paarden therapie in Argentinië

Juliëtte, 2 maanden paarden therapie in Argentinië Juliëtte, 2 maanden paarden therapie in Argentinië Juliëtte, 2 maanden paarden therapie in Argentinië Juliëtte, 2 maanden paarden therapie in Argentinië Juliëtte, 2 maanden paarden therapie in Argentinië

Tegen iedereen (jong én wat minder jong!) die er ook maar over dénkt om mogelijk naar het buitenland te gaan zeg ik: DOEN! Niet twijfelen, want het is een verrijking en een ervaring voor de rest van je leven. Voor degenen die eerst nog even benieuwd zijn naar mijn ervaring, lees vooral verder.

In Nederland werkte ik als psycholoog en alles ging z'n gangetje. Dat laatste was eigenlijk precies het probleem, want ik miste iets! Vaak genoeg had ik gedacht over een reis naar het buitenland, maar het bleef lang bij denken in plaats van doen. Toen ik stopte met mijn baan was het voor mij duidelijk: ik ga iets totaal anders doen, en dit keer ook echt dóen! Via Google kwam ik terecht op de website van Projects Abroad en hun Equine Therapy (paardentherapie) project in Argentinië. Het leek mij geweldig om mijn liefde voor paarden te combineren met het werken met mensen. Hoewel ik doorgaans redelijk bedachtzaam ben, was ik binnen 1 minuut vastbesloten: dít ga ik doen!

Zo gezegd, zo gedaan. Na een reis van 25 uur werd ik op het vliegveld van Córdoba opgehaald en naar het huis van mijn Argentijnse 'host-mama' gebracht. In de auto werd ik meteen geconfronteerd met typerende Argentijnse begrippen: flexibiliteit en onvoorspelbaarheid. Hoewel het in Córdoba herfst begon te worden en mij verteld was dat het zo'n 15 graden zou zijn, werd ik warm onthaald door een hittegolf met een temperatuur van 30 graden. Een flexibele interpretatie van het weerbericht is dus aan te raden. Aangekomen bij mijn gastgezin volgde een even warm onthaal. Geheel in Argentijnse stijl werd ik omhelsd, rijkelijk gevoederd en bedolven onder een spraakwaterval. Ik voelde mij meteen welkom! Ook mijn meegenomen stroopwafels werden hartelijk verwelkomd. Hoewel de Argentijnen volgens mij de uitvinders zijn van alles wat zoet is, hebben ze de stroopwafels nog niet ontdekt.

Na een introductiedag door Córdoba begon ik met werken op de Equine Therapy. Elke doordeweekse dag namen we met alle vrijwilligers de bus hier naartoe. Ook de buschauffeur hanteerde de flexibele en onvoorspelbare werkwijze, dus we wisten nooit precies hoe laat hij zou komen. Toch kregen wij het voor elkaar om elke dag rond 15 uur op het werk te arriveren. We werkten vervolgens tot 19 uur. De eigenaresse van de Equine Therapy Placement, Veronica, is zonder meer een echte Argentijnse. Zij zegt waar het op staat (uitsluitend in het Spaans) en is enorm actiegericht. Jammer genoeg begrepen wij haar niet altijd meteen, waardoor zij weleens kon vervallen in het luidkeels uitkramen van commando's. Echter, door haar warme persoonlijkheid en haar positieve energie wisten wij allemaal dat zij het louter goed bedoelt! Zij is een fantastisch persoon die heel gedreven is in wat zij doet.

De Equine Therapy vond ik iets heel bijzonders, omdat de kinderen en volwassenen zichtbaar genoten van het paardrijden. Afhankelijk van de 'student' werden er bijvoorbeeld oefeningen gedaan op het paard en werd er gepraat tijdens het rijden. De grootste uitdaging was hierbij om dat in het Spaans te doen; over het algemeen de enige taal die de Argentijnen beheersen. Omdat ik nooit Spaanse les had gehad, had ik voorafgaand aan mijn reis thuis een cursus Spaans op cd gevolgd. Ook heb ik in Córdoba nog 14 uur Spaanse les gevolgd via Projects, wat erg nuttig en gezellig was! Echter het meeste Spaans heb ik gewoon geleerd door veel te praten en goed te luisteren. De Argentijnen kletsen je de oren van het hoofd, dus luistermateriaal in overvloed!

Naast het werken deed ik nog meer. Projects organiseerde regelmatig activiteiten voor de vrijwilligers onderling. Deze waren erg gezellig en een goede manier om meer mensen te leren kennen. Daarnaast vond ik het erg waardevol om zelf nog andere activiteiten te ondernemen. Zo daagde ik mijn ritmegevoel uit tijdens danslessen en ontdekte ik mijn creativiteit tijdens mijn wekelijkse schilderlessen in een atelier. Ik heb zelfs een keer een tai chi les gevolgd. Op deze manier raakte ik automatisch wat meer met de lokale bevolking in contact, wat erg leuk was. Ik heb de Argentijnen leren kennen als een hartelijk en open volk, waardoor ik mij snel thuis voelde! Natuurlijk waren er ook weleens moeilijke momenten waarop ik me eenzaam voelde, maar deze duurden altijd maar kort. Heimwee naar Nederland heb ik nooit gehad, eerder heb ik nu heimwee naar Argentinië.

Al met al heb ik een geweldige ervaring gehad met Projects Abroad in Argentinië! Het werken op de Equine Therapy gaf mij veel voldoening en er was ook geregeld tijd om zelf te rijden. Daarnaast genoot ik van het leven in Argentinië. Niet alleen had ik plezier in alles wat ik deed, ook merkte ik dat het een positieve invloed had op mijzelf als persoon. Deze ervaring heeft mij in ieder geval veel gebracht en ik denk dat dat voor iedere vrijwilliger geldt. Het mooie is dat iedereen zo'n ervaring beleeft en benut op zijn of haar eigen manier. Ik kan het iedereen aanraden!

Juliëtte

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲