You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Lesgeven in Samoa geschreven door Kathryn Hopkinson

Mijn naam is Kathryn en na mijn studies heb ik eerst nog een jaar gewerkt voordat ik besloot om mijn spullen te pakken en vrijwilligerswerk te gaan doen. Het was erg spannend wetende dat ik de eerste Projects Abroad vrijwilliger zou zijn in Samoa. Dit maakte mijn aankomst ook extra speciaal, maar vooral ook extra spannend.

Ik had Samoa eigenlijk heel toevallig gekozen. Mijn oudste broer was met Projects Abroad naar Cambodja geweest en toen hij hoorde dat ik graag wilde reizen, heeft hij me aangemoedigd om de stap te zetten. Ik wilde zo veel mogelijk zien dus leek het me logisch om Fiji en Samoa te combineren. Niet veel mensen kennen Samoa dus leek het me erg avontuurlijk om deze onbekende plek te ontdekken.

Aankomst in Samoa

Ik kwam heel vroeg in de ochtend aan na een emotioneel afscheid met Fiji, het land waar ik mijn eerste maanden als vrijwilliger had doorgebracht. Van mijn aankomst kan ik niet veel meer herinneren want ik was ontzettend lang onderweg waardoor die ochtend vrij vaag is. Wat ik me wel duidelijk herinner, en wat me ook altijd zal bijblijven, was het ongelooflijke warme welkom.

Het land Samoa

Toen ik goed en wel geïnstalleerd was bij mijn gastgezin kon ik zien hoe prachtig en levendig Samoa was. Bijzonder om te weten, als je naar Samoa wilt gaan, is hun liefde voor eten. Eten is niet gewoon een maaltijd voor de bevolking op Samoa, maar het maakt een belangrijk deel uit van hun cultuur. Ik werd verwelkomd in het voorouderlijk huis van mijn gastfamilie met een groot feestmaal. Er waren niet enkel een moeder, broers en zussen aanwezig, maar ook een grootmoeder, tantes, ooms, nichten, neven en enkele familievrienden. Gelovig of niet, ik raad iedereen aan om met je gastfamilie mee naar de kerk te gaan (als zij dit doen). Want dit is de plaats waar je de echte betekenis van familie en familie tradities kan bewonderen.

Kathryn Hopkinson  -  Lesgeven in Samoa

Mijn lesgeefproject

Het project waar ik vrijwilligerswerk deed, was voor mij echt een uitdaging. Ondanks dat ik nog nooit les had gegeven, leerde ik snel bij en werd ik er steeds beter in. Wat ik enorm bewonder in de kinderen in Samoa is hun zelfvertrouwen. Dit maakte lesgeven heel uniek. De meeste tijd leerde ik de kinderen liedjes en gaf toneelles. De optredens die de leerlingen voorbrachten zullen me altijd bijblijven. Hieraan heb ik prachtige herinneringen overgehouden. Naast toneelles en liedjes gaf ik ook les in andere onderwerpen zoals kunst, Engels, wiskunde en lezen.

Kathryn Hopkinson  -  Lesgeven in Samoa

Gedurende een week kwam ik in alle klassen van de school te staan, van de kleuterklas tot de dertienjarige. In elke klas werd ik telkens met veel enthousiasme onthaald omdat ze super blij waren dat ik zelfs maar voor een uurtje langs kwam. Een van mijn beste lessen was toen ik een gigantische zelfgemaakte klok mee naar school had gebracht waar de kinderen zelf de wijzers konden verschuiven. Het was voor hen geweldig om eens op een andere manier iets bij te leren. We zaten toen allemaal op de mat rond de klok en iedereen mocht om de beurt aan de klok draaien. Ondanks dat ik heel weinig tijd had om ze veel bij te leren, wist ik dat ik toch een verschil had gemaakt toen een leerling naar me toe kwam om te zeggen dat het lunchtijd was op de klok.

Reizen

Reizen in Samoa kan ik aan alle vrijwilligers zeker aanraden. Wat absoluut een must is, is een bezoekje aan het andere eiland Savaii. In Savaii kan je het onaangeroerde Samoa ervaren zoals vaak wordt getoond in vakantiemagazines.

Wanneer ik nu even tot rust moet komen, denk ik terug aan het ontwaken onder de palmbomen met een prachtig zicht op de zee en het strand. Het hele eiland Savaii heb ik op een dag rondgereisd en dat was echt een unieke toeristische ervaring. Je kent pas het echte avontuur wanneer een tandloze Samoaan je een gat in de grond laat zien, de ingang van een dwergengrot, en je vraagt of je eerst naar binnen wil gaan.
Er zijn ook fantastische lavavelden en spuitgaten te bewonderen, iets dat ik in mijn leven nog nooit had gezien.

Kathryn Hopkinson  -  Lesgeven in Samoa Kathryn Hopkinson  -  Lesgeven in Samoa

Terugblik

Ik heb zo veel geleerd van deze prachtige ervaring. Ik heb niet enkel de mooie herinneringen van het lesgeven en het verschil dat ik heb gemaakt voor de kinderen, maar ook de persoonlijke herinneringen van mijn tijd in het buitenland. Tirza was een andere vrijwilliger waarmee ik veel samen deed. Zo luierden we op het strand in de zon, aten we samen en feestten we tijdens onze vrije tijd. Dit alles terwijl we zelf meer en meer Samoaans werden zonder het te beseffen.

Voor ik vertrok met Projects Abroad stond ik op een punt in mijn leven waarop ik niet goed wist welke weg ik op moest. Mijn avontuur in Fiji en Samoa was een manier om hiervan te ontsnappen en ook een manier om dingen te herbekijken, maar het werd uiteindelijk zo veel meer dan dat. Het was de beste ervaring van mijn leven die me volledig heeft veranderd. Samoa is een plek waar traditie de moderne wereld ontmoet. De nadruk ligt er voornamelijk op familie en hun herkomst maar ze streven toch ook naar de toekomst. Het belangrijkste van al, ze koken als de besten!

Kathryn Hopkinson

Kathryn Hopkinson

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲