You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Katja Sondorp - Rechten project in Ghana

Katja Sondorp  -  Rechten project in Ghana

Ik ben voor 2 maanden naar Ghana afgereisd om vrijwilligerswerk te gaan doen. Omdat ik gestopt was met mijn opleiding en in september ga beginnen met mijn studie Rechten, en ik niet zoveel zin had om fulltime te gaan werken, heb ik besloten om vrijwilligerswerk te gaan doen. In het begin vond ik het heel spannend en doordat ik ongeveer elke dag mailtjes kreeg van Projects Abroad kwam het steeds dichterbij en werd het ook steeds spannender en enger. Na alle voorbereidingen zoals: vaccinaties, visum, malariatabletten en vliegticket, kon het avontuur gaan beginnen. Eenmaal aangekomen in Accra werd ik opgewacht door Nyame. Meteen een heel verhaal over het feit dat als je teruggaat zeker weten wilt blijven en hij vertelde ook wat mijn naam in het Ghanees was. Elke dag heeft een andere naam. Mijn naam, ik ben geboren op een zaterdag, is Ama. Door deze verwelkoming werd ik gelijk al gerust gesteld, omdat hij zo aardig was.

Toen ik was gearriveerd in het huis, wat ontzettend groot bleek te zijn, heb ik kennis gemaakt mijn huisgenootje die met een raar zakje aan kwam lopen, waar water in zat. Ik had in het begin zoiets van: wat is dat en hoe drink je zoiets? In Ghana kan je het water niet uit de kraan drinken maar moet het eerst gefilterd worden. De zakjes met water zijn gefilterd en waren erg goedkoop waardoor het voor iedereen voordelig was. Maar na een tijdje werd het een gewoonte en nu mis ik het ontzettend. De gastvrouw was ontzettend aardig en gelijk heel open tegen mij. Dit is ook een groot verschil met Nederland. In Ghana is iedereen heel erg aardig en ze zijn altijd bereid om je te helpen.

Het eten bestaat uit rijst, kip, banku (zuur deeg), groundnut soup en plantain (een soort banaan) en nog veel meer gerechten natuurlijk.

De eerste week was heel erg wennen want ik miste mijn familie en vrienden, het was ontzettend warm en ik moest vroeg opstaan. Elke ochtend ging ik met een tro-tro naar het werk. Een tro-tro is een geprivatiseerd busje, je moet het je voorstellen als een hoveniers busje, dat ze hebben omgebouwd tot een busje. Je zit op oude banken met zo’n 15 mensen (of soms nog meer) en voor elke bestemming hebben ze een ander signaal. Ik vind de tro-tro’s echt ontzettend leuk omdat het compleet anders is dan in Nederland en ik kijk dan ook m’n ogen uit elke keer. Je betaalt voor zo’n rit dan ook niks.

Katja Sondorp  -  Rechten project in Ghana

Ik werkte bij PAHO (Projects Abroad Human rights Office) in Accra.

In het kantoor werken was ontzettend leerzaam en leuk. Voordat ik weg was had ik geen idee wat ik kon verwachten en dacht dan ook dat het moeilijk zou worden voor mij omdat Engels mijn tweede taal is en juridische termen niet heel gemakkelijk zijn maar dit viel gelukkig heel erg mee. Ik werkte elke dag van 8 tot 4 en in die uren deden we heel veel. De voornaamste doelen van het kantoor zijn om mensen bewust te maken van hun rechten en toezicht te houden op de mensenrechten. Zo heb ik op mijn 2e dag gelijk een presentatie gegeven over huiselijk geweld aan leraren (bewustwording). Ik heb aan heel veel verschillende projecten gewerkt zoals: “huiselijk geweld”, “de politie en jouw rechten”, “mensen met een handicap”, “onroerend goed recht”, rechtszaken gevolgd, ‘Mining’ project en “kinderhandel project”. Aan elk project werk je met 2 of 3 mensen en een supervisor.

De outreaches die we deden waren het leukste om te doen. Een outreach betekent dat je naar buiten gaat en onderzoek gaat doen. Met het project ‘huiselijk geweld’ gingen we naar scholen toe en gaven een presentatie en sketches er tussendoor aan kinderen tussen de 12 en 15 jaar. De kinderen vonden dit echt super leuk en waren erg enthousiast over de sketches. Na afloop schreven we een evaluatie over de outreach, dit is erg belangrijk voor toekomstige vrijwilligers.

Met het project “de politie en jouw rechten” wilden we een mobiele klachten kliniek op gaan zetten. Door met een busje rond te rijden en presentaties te geven wilden we klachten verzamelen over de politie. Doordat dit project redelijk nieuw was, duurde het een tijd voordat de mobiele klachten kliniek echt van start ging. We hebben de presentaties in een plaatselijk buurthuis gegeven, omdat dat een goede en bekende plek is voor mensen om hun klachten door te geven. We hebben uiteindelijk maar 4 klachten gekregen maar het was de allereerste keer dat we zoiets deden dus ik hoop dat in de toekomst het project echt gaat werken en dat we meer klachten zullen binnenkrijgen.

Het project “mensen met een handicap” was ontzettend leerzaam en interessant. We zijn onderzoek gaan doen naar de verschillende organisaties binnen een rehabilitatie centrum. We hebben interviews gehouden met de directeur van de doven, blinden en de federatie van het rehabilitatiecentrum. We zijn gaan rondlopen in het centrum. Na alle informatie te hebben verzameld, hebben we een rapport geschreven over de vondsten. De presentatie die we daarna gaven, aan verschillende organisaties en ook mensen uit het centrum, was een succes. De organisaties waren blij met de presentatie en we kregen dan ook veel reacties.

Katja Sondorp  -  Rechten project in Ghana

Onroerend goedrecht vond ik een van de meest interessante projecten. We gingen naar het platteland toe om verhalen aan te horen van vrouwen en mannen die problemen hadden met het onroerend goed. Omdat veel huwelijken niet volgens de wet zijn gesloten, gebeurt het helaas nogal vaak dat als de man overlijdt, de vrouw niks erft en dat de familieleden dan de vrouw en kinderen uit huis zet. Vrouwen moeten het dan zelf gaan uitzoeken maar omdat ze meestal nogal arm zijn komen ze op straat terecht. De groepsdiscussie was een bijzondere outreach. Dit kwam doordat het in taal Ga was en een van de supervisors die mee was dat vertaalde naar het Engels. Maar aan het einde barste er een heftige discussie die we niet konden volgen. De week daarop zijn we teruggegaan en hebben een presentatie gegeven over de verschillende huwelijken.

In mijn laatste week zijn we afgereisd naar Obuasi, een plaatsje op 5 uur rijden van Accra. Dit met het doel om een Mining project te doen. We zijn naar 2 dorpjes gegaan en hebben met eigen ogen gezien dat de rivier die gebruikt wordt voor de landbouw helemaal vervuild was, door de mijnactiviteiten. We hebben gepraat met de lokale bewoners en die waren woedend op het bedrijf want doordat het water vervuild is, is er geen irrigatiesysteem meer en mislukt de oogst keer op keer. Daarnaast hebben we een meeting gehad met het bedrijf zelf.

In de weekenden ging ik meestal reizen met de andere vrijwilligers. Zo ben ik naar een de grootste watervallen geweest in West-Afrika. Dit was een van de mooiste dingen die ik ooit heb gezien in mijn leven. Ik ben ook naar een aantal stranden geweest, zeker een aanrader! Wat ook een bijzondere ervaring was, was koninginnenacht bij de Nederlandse ambassade. Met Nederlands eten, wat erg fijn is na veel rijst en kip. Ook leer je zo ontzettend veel nieuwe mensen kennen uit de hele wereld, waarmee ik ook nu nog redelijk veel contact heb.

In het begin was het eng, spannend maar na 2 maanden dacht ik bij mezelf: waar zijn deze 2 maanden gebleven?

Het waren de beste 2 maanden van mijn leven en ik zal deze reis nooit vergeten! Ik ben een hele mooie ervaring rijker geworden.

Groetjes, Katja

Katja Sondorp

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲