You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Lesgeef project in Bolivia door Kelly Oste

Kelly OsteDeze zomer was het dan eindelijk zover. Ik realiseerde mijn reeds jaren lang gekoesterde droom om in een minder begoed land vrijwilligerswerk te gaan doen. Keuze van bestemming was Bolivia, gezien dit het armste land is in Zuid-Amerika. Het zetten van mijn eerste stappen in de Spaanse taal was hierbij een mooi meegenomen voordeel.

Na een treinreis naar Parijs en na drie vluchten met tussenbestemmingen in Madrid en Santa Cruz, kwam ik na zevenentwintig uur reistijd toe in Cochabamba, Bolivia. Mijn gastfamilie heeft me hartelijk ontvangen. Het gastgezin bestond uit Lily, de moeder, en haar twee dochters Claudia en Alison. Het was zondag. Op maandagochtend werd ik opgehaald door Roció van Projects Abroad, die me de weg toonde naar het kantoor van de organisatie. Ik werd wegwijs gemaakt in de organisatie en in de stad. Ook de veiligheidsregels werden duidelijk toegelicht.

Kelly Oste

Pas op donderdag kon ik starten met het vrijwilligerswerk. Mijn project bestond uit lesgeven. Ik gaf Engelse les aan de studenten van de Universiteit San Simon van Cochabamba. Drie groepen van starters tot gevorderden per dag. Met de nodige voorbereidingstijd kwamen we tot boeiende en variërende lessen. Onderwerpen zoals Harry Potter, kleding, doktersbezoek, bijgeloof, lichaamstaal, België, slavernij in Amerika en racisme kwamen aan bod. Dialoog, een rollenspel, muziek ... het leidde tot een gevarieerde wijze om over de verschillende thema's te communiceren. Voor de startergroep maakte ik gebruik van studieboeken Engels voor starters. Deze studenten hadden voorheen nooit een woord Engels gesproken. Het stap voor stap aanleren van de Engelse taal was dan ook heel belangrijk. De lessen hadden een vrolijke noot en de studenten leverden de nodige inspanningen om bij te leren. Het was een mooie ervaring ! Na de laatste les hadden de studenten voor kaartjes gezorgd en zelfs voor cadeautjes. De tweede groep heeft in de klas een klein feestje georganiseerd als dank. We hebben allen onze ervaring van deze tijd samen met een warm hart uitgedrukt. Het gevoel van dankbaarheid om dit te mogen delen was bij ieder aanwezig, en zeker ook bij mezelf! Tenslotte hebben we elkaar veel geluk en succes toegewenst voor de toekomst. De studenten hebben beloofd zich blijven te investeren in de Engelse taal. ;-)

Kelly Oste

Er waren vele vrijwilligers actief in Cochabamba voor Projects Abroad. Iedere vrijwilliger deed een ander project. Ik had in het bijzonder een speciale band met Céline (Frankrijk), Christian (Boston - USA), Erin (Canada), Houda (Marokko - studerend in Canada), Jess (Puerto Rico - wonend in Miami) en Santi (Colombia - wonend in Miami). Met ons groepje van zeven personen gingen we tijdens de weekenden op reis. We hebben de mooiste plekjes kunnen ontdekken.

Het eerste weekend hebben we twee excursies gedaan, namelijk Cerro Tunari, een berg van 5.200 meter hoogte, en Incallajta, een archeologische site van de Inca's. Het tweede weekend gingen we richting natuurpark ToroToro. Het derde weekend stond het tropisch regenwoud in de regio van Chapare op het programma. Het vierde weekend vond plaats na het beëindigen van het vrijwilligerswerk. Hierdoor kon ik een week lang door het land reizen. Met drie nachtelijke reizen in een bus, kon ik op deze korte tijd de mooiste plekken van Bolivia bezoeken, namelijk Salar de Uyni met haar immens grote zoutvlakte, Potosi, Sucre, La Paz en het Titicaca meer met het zoneiland 'Isla del Sol'.

Kelly Oste

De laatste dag heb ik in Cochabamba doorgebracht, zodat ik nog kon genieten van een mooi moment met mijn gastmoeder Lily, alsook met ons groepje vrijwilligers. Aan Lily heb ik een kleine bonsaï geschonken als eeuwige herinnering aan een korte intense ervaring. Met een immens gevoel van dankbaarheid tegenover zo'n mooi avontuur met mensen van allerlei verschillende culturen ben ik huiswaarts getrokken. Deze keer duurde de reis 33 uur. Dit vond ik prima. Na zo'n vijf intense weken was het heel aangenaam om in een rustig hoekje op de luchthaven van Santa Cruz mijn gedachten neer te schrijven en me verder te laten onderdompelen in de beleving bij deze zo rijke ervaring.

Tot de volgende keer?

Kelly Oste

Kelly Oste

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲