You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Sociale zorg in Tanzania door Kim Meijers

Kim Meijers - Sociale zorg in Tanzania

Ik wilde altijd al vrijwilligerswerk doen. Ik wilde wat betekenen voor de mensen. Mijn oog viel al snel op Afrika; aangezien Afrika bestaat uit veel arme landen. Maar toen moest ik nog de stap zetten om überhaupt vrijwilligerswerk te gaan doen en een organisatie uit te kiezen. Ik liet deze droom maar aan de kant zitten. Ik had het immers maar druk met school en ik wist niet zo goed hoe ik aan deze droom moest beginnen. Totdat het 2015 werd. De zus van mijn beste vriendin ging met Projects Abroad naar Tanzania. Toen ze terug kwam was ik natuurlijk benieuwd naar haar ervaringen. Ik bekeek de foto’s van haar trip op haar Facebook. Op dat moment kreeg ik kriebels: wat zou ik dit toch erg graag willen doen. Ik besloot om mij te oriënteren op de Projects Abroad site. Ik bekeek welke projecten ze hadden, en uit welke landen er gekozen kon worden.

"Welk land zou ik kiezen?"

Doordat ik mij oriënteerde op de site, ging er nog meer kriebelen in mijn buik. Ik werd zo enthousiast, dat ik al wat gerichter ging kijken. Natuurlijk wilde ik een sociaal project doen, aangezien ik Pedagogiek studeer. Welk land zou ik kiezen? Natuurlijk iets in Afrika, dat heb ik altijd al tegen mijzelf gezegd. Maar welk land in Afrika? Mijn keuze viel ook snel op Tanzania. De foto’s van de zus van mijn beste vriendin trokken mij erg aan, maar ook de beschrijving van Tanzania op het internet. De beschrijving van de jongerenreis, ik was immers nog maar 17, trok mij erg aan. Mijn keus viel dus snel op een jongerenreis in Tanzania.

"Ik besloot om met de zus van mijn beste vriendin in gesprek te gaan."

Het bleek dat vrijwilligers met een jongerenreis, die zij ook had gedaan, minder veel bezig waren met kinderen. Ze gingen natuurlijk wel met kinderen leuke dingen doen, maar ze deden ook veel aan het opknappen van gebouwen. Ik wilde echt alleen iets met kinderen doen, aangezien mijn opleiding. Ik was heel erg onzeker in het maken van deze keuze: het is leuk om met een grotere groep te gaan, maar ik wil ook niet alleen zijn!

"Hierop besloot ik om naar een open dag te gaan van Projects Abroad."

Op deze dag ben ik veel wijzer geworden en ging er weer erg veel bij mij kriebelen! Ook heb ik mailcontact gehad met de medewerkers van Projects Abroad, die mij erg geholpen hebben met de keuze die ik uiteindelijk heb gemaakt: 4 weken een sociaal project in Tanzania.

"Deze keuze heb ik 1,5 jaar voordat ik ging gemaakt."

Erg vroeg, maar ik had dus genoeg tijd om mij voor te bereiden. Achteraf ben ik daar erg blij mij! Ik vond het wel erg spannend: ik ging voor het eerst buiten Europa, voor het eerst alleen en voor het eerst vliegen! Nou, dat is al heel wat. Als je je inschrijft voor een project krijg je een volunteer advisor. Hij/zij helpt je met de voorbereidingen voor je reis. Aangezien ik dus erg veel dingen niet wist, i.v.m. vliegen, visa etc. heb ik al mijn vragen bij haar neergelegd. Zij heeft mij erg fijn en erg duidelijk weten te helpen! Ook krijg je een account op een site van Projects Abroad. Dit is een persoonlijke site waarop allerlei informatie over jouw land beschreven staan. Deze is dus ook erg handig als je vragen hebt!

"Uiteindelijk was het zo ver, 17 juli"

Ik vertrok vanaf Amsterdam Schiphol. Ik wist totaal niet waar ik beland was en waar ik naartoe moest. Maar gelukkig door te vragen is het allemaal goed gekomen. Ook het vliegen vond ik erg spannend, maar ik vond het erg leuk. Ik had een tussenstop in Nairobi. Ook daar heb ik de weg gevraagd, en alles kwam goed. Uiteindelijk kwam ik aan op Kilimanjaro in Tanzania. Ik werd opgehaald door een medewerker van Projects Abroad. Je bent dus niet alleen! Meteen als je voorbij de douane etc. bent, staan ze al voor je klaar. Ik werd meegenomen naar mijn gastgezin. Ik zat gelukkig niet alleen in mijn gastgezin. Er waren nog enkele andere vrijwilligers. De dag erna zou ik mijn introductiedag hebben. Ik zou worden opgehaald door een medewerker van Projects Abroad. Hij/zij laat jou de stad zien, jou project, en hoe je het best met openbaar vervoer kunt reizen. Dit heeft mij erg geholpen. Je weet dan namelijk al meteen waar belangrijke dingen zitten, en hoe je jezelf het beste kunt verplaatsen.

"Mijn dagen waren erg verschillend"

Ik was werkzaam op het project Cradle of love baby home. In dit weeshuis zaten kinderen tussen de 0 en 5 jaar. Mijn dag bestond uit: het geven van eten aan de kinderen, met de kinderen spelen, ontwikkeling stimuleren (als in: kinderen die bijvoorbeeld motorisch moeilijkheden hebben, of cognitief. Aangezien dit een onderdeel is van mijn opleiding, kreeg ik de kans om mij hier in te verdiepen) en het verbeteren van de hygiëne. Mijn dagen waren erg verschillend; je begon rond 9 uur, en rond 12:30 ging ik meestal terug naar mijn gastgezin voor de lunch. Je kon daarop beslissen om ’s middags nog te komen werken. Meestal kwam ik dan nog terug tussen 15:00 en 17:00. Je kon ook langer of korter blijven; dit was allemaal geen probleem. Mijn werkdagen waren ook van maandag t/m vrijdag. De weekenden, en de tijd na het werken had je voor jezelf.

"De weekenden had ik volgepland met leuke dingen"

Je moet natuurlijk wel iets zien van het land en ik had alleen in de weekenden tijd hiervoor. Ik ben op een tweedaagse safari geweest, hotsprings, waterfalls, snake parc en masaai market. Het was wel vermoeiend, maar ik heb er intens van genoten. Met als hoogtepunt de safari natuurlijk! Dit was prachtig. Ik zou dit zo graag nog een keer willen doen.

"Ook was er elke donderdag een social dinner."

Bijna alle vrijwilligers kwamen dan samen voor te dineren. Dit was altijd erg gezellig! Hierdoor leerde je iedereen kennen, en je kon ook voor als je dat wilde samen bespreken of er wat gedaan zou worden in het weekend en of je dan zou kunnen deelnemen. Ook medewerkers van Projects Abroad zijn erbij, wat het ook gezellig maakt. De medewerkers van Projects Abroad in Tanzania zijn echt geweldig! Ze staan altijd voor je klaar en ze zijn super gezellig.

"Wat ik voor de rest nog wil meegeven: volg zeker de voorbereidingsdag van Stichting Muses!"

Ik heb tijdens mijn tijd in Tanzania zoveel meegemaakt, dat het lastig is om alles te beschrijven in dit stuk tekst. Je mag altijd contact met mij opnemen voor specifieke vragen, ik denk dat dat voor mij, maar ook voor jou makkelijker maakt (. Wat ik voor de rest nog wil meegeven: volg zeker de voorbereidingsdag van Stichting Muses! Deze wordt gratis aangeboden vanuit Projects Abroad als je je aanmeldt. Je komt over van alles en nog wat te weten over dingen die zeker van belang zijn tijdens jouw vrijwilligerswerk.

Kim Meijers

Dit ervaringsverhaal kan verwijzingen bevatten naar het werken in of samenwerken met weeshuizen. Lees hier meer over het huidige beleid van Projects Abroad ten aanzien van vrijwilligerswerk in weeshuizen en de overgang naar gemeenschapsgerichte opvang voor kinderen.

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲