You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Vrijwilligerswerk in Thailand op het Dier en natuurbehoud project door Kim

Kim van HeugtenGraag wilde ik nog voor het schrijven van mijn afstudeerscriptie van mijn master eerst een reis te maken. De bestemming was voor mij nog onduidelijk, wel wist ik dat ik graag mijn duikervaring wilde uitbreiden. Na een zoektocht op internet kwam ik al gauw uit op Projects Abroad. De projecten die zij aanbieden spraken (en spreken me nog steeds!) enorm aan. De knoop was eind januari snel doorgehakt en eind maart kon ik al naar Thailand toe. Het was verbazingwekkend hoe snel alles geregeld was!

Eindelijk was het zo ver, enkele dagen daarvoor had ik mijn laatste tentamens gemaakt en de reis kon beginnen! Die verliep zeer voorspoedig en ik kreeg een warm onthaal op het vliegveld in Krabi. Mijn project zelf was in Ao Nang. Bij mijn aankomst regende het echter ontzettend hard. De eerste 4 dagen van mijn verblijf in Thailand is deze regen ook niet opgehouden. Gelukkig hebben we met alle vrijwilligers en organisatie er de moed in gehouden. Vanwege de wilde zee konden we niet duiken en hebben we een Thaise kookcursus gevolgd. Toen de regen minderde hebben we de main road in Ao Nang schoongemaakt. Er was ontzettend veel zand vanuit de bergen op het asfalt terechtgekomen, met scheppen hebben we dit zand op de laadkleppen van pick-ups gegooid en het even buiten de stad geloosd. Dit alles gebeurt maar eens in de 2 jaar dus uiteindelijk ben ik wel blij dat ik dit mee heb mogen maken, je kent de omgeving nu ook op een andere manier.

Kim van HeugtenEen week later was het weer goed genoeg om te gaan duiken. Ik was erg benieuwd naar het onderwaterleven in Thailand, de kleuren van het koraal en de vissen. Naarmate de tijd verstreek werd het zicht onder water steeds beter. In het begin was het water namelijk nogal troebel vanwege de vele regenval. In Ao Nang heb ik mijn duikervaring uitgebreid met een Advanced Course en Rescue Diver Course. Deze cursussen werden begeleid door een zeer goede duikschool met vriendelijk personeel. Het project maakt bij de duikdagen ook altijd gebruik van hun boten en materiaal, prima geregeld!

Na mijn cursussen mocht ik mee gaan ‘werken’ onder water. Voor mij voelde dit niet echt als werk, omdat ik erg veel plezier beleef aan het duiken. Onder water ruimden we het afval op. Dit liep uiteen van glazen flessen en visdraad tot aan grote visnetten toe. Een keer zijn we met 12 vrijwilligers tegelijkertijd naar beneden gegaan en hebben we 70 minuten lang een enorm visnet losgeknipt van het koraal om het vervolgens mee naar boven te nemen. Het is onvoorstelbaar wat je af en toe tegenkomt en daarom geeft het je ook een heel goed gevoel als je deze troep van de zeebodem hebt verwijderd. Op de duikdagen werd de groep vaak ingedeeld in twee groepen, de ene groep ging afval verzamelen en de andere groep deed reef survey.

Verder heb ik eenmaal een mangrove dag meegemaakt, dat was wel zwaar en warm in de zon, maar ik vond het erg leuk om eens tussen al die bomen te staan die je zo vaak ziet. We hebben daar riet verwijderd en bomen gepland. Daarnaast heb ik ook een dag mee geholpen met beach clean up, je gaat dan met de hele groep naar een lokaal strand en verwijderd en sorteert daar het afval. Op een dag haal je makkelijk 300-400 kilo afval op en dat geeft je wel een goed gevoel. Ook hebben we een keer een viewpoint clean up gegaan, een enorme klimtocht welke een goede conditie vergt maar waarbij je wel met een heel mooi uitzicht wordt beloond! Ook wederom hier is het onvoorstelbaar hoeveel rommel de Thai zelf achterlaten.

Kim van HeugtenIn de avonden gingen we vrijwel altijd met de hele groep eten, bij de restaurants waarvan we foodcoupons hadden, maar ook bij andere restaurants in Ao Nang zelf. Daarna gingen we of naar de het appartement om een dvd’tje te kijken, of we gingen wat drinken/poolen/stappen in Ao Nang. Af en toe heb je een dag vrij en dan kun je zelf plannen wat je gaat doen. Zo ben ik een keer met twee meiden naar het nationaal park met de James Bond Islands geweest, hebben we een andere keer met de hele groep een 7 Island & Snorkeltrip gemaakt en heb ik een klein tripje naar de Phi Phi eilanden gemaakt. Ook zeker een aanrader om dat eiland eens van de andere kant te zien (je gaat er regelmatig duiken) en het nachtleven op het strand mee te maken!

Daarnaast heb ik ook Songkran meegemaakt, het Thaise Nieuwjaar en dat was ook heel gaaf! Een heus watergevecht dat drie dagen lang doorgaat.

Als je er over nadenkt om mee te doen aan dit project, niet twijfelen, gewoon gaan!! Het is het geld waard. Vervelen doe je in elk geval niet en je leert ontzettend veel mensen kennen. Ik heb er in elk geval weer een aantal slaapadresjes bij in o.a. Amerika, Engeland, Noorwegen, Frankrijk en Zwitserland. De tijd ging ontzettend snel voorbij en ik vond het erg jammer dat ik Ao Nang na een maand weer moest verlaten. Bedankt Projects Abroad!

Groetjes, Kim

Kim van Heugten

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲