You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Gezondheidszorgproject in Kenia door Kimberley Pieters

Toen ik mijn eerste jaar geneeskunde had afgerond, besloot ik mijn zomervakantie nuttig te besteden door een maand vrijwilligerswerk in Kenia te gaan doen. Het was wel spannend om voor het eerst zo’n grote reis alleen te maken. Na een lange vliegreis naar Nairobi is het dan ook echt zo ver. Ondanks de goede voorbereiding en vele informatie van Projects Abroad bleef het lastig voor te stellen hoe het er echt zou zijn, maar ik werd meteen leuk ontvangen op het vliegveld, waardoor het meteen goed aanvoelde.

Kimberley Pieters

Gedurende deze maand woonde ik bij een gastgezin. Al vanaf het eerste moment werd ik vriendelijk onthaald, en ze gaven mij het gevoel dat ik een lid was van het gezin. Ze waren in het begin wel erg verbaasd dat ik zo lang ben, zeker hun dochtertje, die altijd dacht dat haar vader de langste was. Dus vanaf dat moment werd ik ‘the tallest’ genoemd. Ik verbleef er samen met een andere vrijwilligster, wat erg gezellig was. Het gezin was altijd geïnteresseerd in de dingen die we hadden meegemaakt en stond altijd voor ons klaar om te helpen.

De eerste dag liet Projects Abroad mij heel duidelijk zien hoe ik het centrum en het ziekenhuis kon bereiken. Deze waren beiden op loopafstand van mijn huis. Over straat lopen was altijd al een heel avontuur; continu zijn alle ogen op jou als mzungu (blanke) gericht. De vraag “How are you?” werd constant gesteld en het feit dat ze de weg oversteken om even aan je haar te kunnen voelen en heel de weg achterstevoren voor je gaan lopen om naar je te kunnen kijken, was altijd erg lachwekkend. Verder gebruikten we vaak het lokale vervoer, zoals een pikipiki (een motor), een tuk-tuk en een matatu (een klein busje).

Het ziekenhuis waar ik werkte was een klein ziekenhuis met verschillende afdelingen waar alleen poliklinisch werk gedaan wordt. Na een rondleiding en een kennismaking met de collega’s mocht ik zelf beslissen waar ik wilde werken. Doordat zoveel van de collega’s meteen zo enthousiast waren en hoopten dat ik er kwam werken, was dat nog best een lastige beslissing.

Kimberley Pieters

Uiteindelijk besloot ik de eerste week op een soort consultatiebureau te gaan werken. Hier leerde ik al binnen een paar dagen vanalles alleen te doen, wat wel leuk was. Naast het feit dat het gewoon druk werk was heb ik er ook veel leuke momenten beleefd, o.a. doordat ik er hele gezellige collega’s had en we veel gelachen hebben, bijvoorbeeld doordat de plas van de baby’s er geregeld alle kanten op vliegt. Daarnaast was het indrukwekkend om te zien hoeveel baby’s ondergewicht hebben. Het gaat er wel heel anders aan toe dan in Nederland. Zo kiezen de patiënten zelf wanneer ze willen komen, wat af en toe betekent dat er op bepaalde tijdstippen geen hond te bekennen is, terwijl het een uur later spitsuur is. Ook moest ik de eerste dagen erg wennen aan de “Keniaanse tijd”: wanneer ze je vertellen om 8 uur te beginnen, komt iedereen pas op z’n vroegst om 10 uur binnendruppelen.

De week erna ben ik naar de apotheek gegaan, waar de ene TBC patiënt na de ander binnen komt en waar je ook hier weer veel patiënten met ondergewicht ziet. Verder ging ik mee om te kijken naar kleine ingrepen, zoals injecties, wonden verzorgen en hechten. Ten slotte ben ik bij een soort huisartsenpraktijk geweest, waar ik vooral heb geobserveerd. Ook dit was heel interessant, doordat je een goed beeld krijgt van wat voor soort ziektes er veel voorkomen en je veel leert over de tropische ziektes. Verder is er nog een HIV kliniek en een laboratorium, wat natuurlijk ook interessant is.

Kimberley Pieters

Vanuit Projects Abroad wordt er minstens één keer per week een outreach georganiseerd. Zo heb ik een bevalling gezien, wat voor mij een van de meest indrukwekkende en meest bijzondere momenten was. Daarnaast ben ik naar een debriefing van het Rode Kruis geweest, waar ik de meest gruwelijke verhalen heb gehoord. Ook hebben we vanuit Projects Abroad een workshop gedaan waarin we medische termen in Swahili hebben geleerd, iets wat goed van pas kwam tijdens het werk. Een andere outreach was naar een weeshuis, ook dit was weer heel indrukwekkend. Het was heel bijzonder om tijd met de kinderen te kunnen doorbrengen en te zien hoeveel ze ervan genoten.

Kimberley Pieters

Naast het werk is er nog veel tijd over om leuke uitstapjes te doen. De natuur in Kenia is echt prachtig! Zelf ben ik op driedaagse safari geweest in Masai Mara, een uitstapje dat vanuit Projects Abroad georganiseerd werd. Zeker één van de mooiste dingen die er te doen zijn! We sliepen er in tenten midden in de natuur, waardoor je ’s nachts vanuit je bed de geluiden van de dieren kon horen. Ook ben ik naar lake Baringo, lake Bogoria en de Thompson Falls gegaan. Één zondag heb ik ervoor gekozen met het gezin mee te gaan naar een gospelkerk, iets wat ook een erg leuke ervaring was, om meer van de cultuur te zien.

Kimberley Pieters

Vooral al de leuke mensen die je er leert kennen maken de reis zo geweldig. Niet alleen de Kenianen, maar ook het vele contact met de andere vrijwilligers was altijd heel gezellig. Je ziet elkaar bijna dagelijks en elke woensdag wordt er wat leuks georganiseerd om met de hele groep te doen. Zo hebben we bijvoorbeeld met z’n allen gevoetbald met kinderen uit de sloppenwijken.

Ik heb een geweldige tijd gehad in Kenia die ik voor geen goud had willen missen. Ik heb zoveel leuke mensen leren kennen van over de hele wereld en een berg ervaringen opgedaan. Nog elke keer als ik de foto’s terug zie mis ik Kenia en de mensen. Ik kijk er dan ook naar uit om ooit weer terug te gaan naar Afrika.

Asante sana Kenya!

Groetjes,
Kimberley

Kimberley Pieters

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲