You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Nederlandse studente sportwetenschappen helpt kinderen in Zuid-Afrika met stage in Kaapstad

Kirsten van Arkel, 21 jaar, wilde voor haar studie sportwetenschappen graag een stage doen in het buitenland. Ze koos om voor drie maanden sportles te geven op een schoolproject en een surfproject in Kaapstad, Zuid-Afrika.

Kirsten van Arkel

Ze gaf sportles op een basisschool in een van de armste buurten van Kaapstad, waar de meeste scholen geen leerkrachten hebben die lichamelijke opvoeding kunnen geven. Voor de school is het dan ook een geschenk om vrijwilligers te ontvangen die de kinderen hun dagelijkse portie beweging kunnen geven. “Ze genoten zo veel van de 45 minuten die we buiten konden benutten, en we speelden sporten als voetbal, hockey, cricket, honkbal en volleybal!”, lacht Kirsten. “De school heeft een tekort aan sportmateriaal, ik ben mijn school thuis erg dankbaar dat ze geld heeft gedoneerd voor materialen!”.

In de middag gaf Kirsten surfles aan kinderen uit nabijgelegen townships, een project dat opgezet is om kinderen na schooltijd van de straat te houden en broodnodige lichaamsbeweging te bevorderen. “De kinderen die naar het surfproject komen zijn zo geboeid door het strand; het water, het zand, de mensen. Het is een andere wereld voor hen, en het houdt ze weg van de betrokkenheid met criminaliteit en gangs in hun eigen buurt.”

Kirsten werkte erg hard op beide projecten, maar bevestigt dat iedere dag een ontzettend waardevolle ervaring voor haar is geweest. “De kinderen zijn zo lief, met hun constante glimlachen en knuffels”, vertelt ze, “zelfs als ik ze disciplineerde bleven ze rustig en respecteerden ze me zelfs meer”.

Naast haar project verbleef Kirsten bij een lokaal gastgezin, waar ze kon ervaren hoe het is om in een hechte gemeenschap te leven. “Zuid-Afrikanen zijn erg vriendelijk, behulpzaam en toegankelijk. Thuis zijn we niet gewend aan zulke gastvriendelijkheid.”

Het wonen en werken met andere vrijwilligers was een positieve bijkomstigheid voor Kirsten, omdat ze allemaal voor dezelfde redenen in het land zijn. “We willen allemaal helpen op elke manier mogelijk”, legt ze uit. Haar advies is dan ook voor toekomstige vrijwilligers om zo veel mogelijk te doen en te ervaren.

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit project? Lees dan verder op de projectpagina en ga ook de uitdaging aan!

Kirsten van Arkel

Kirsten van Arkel

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲