You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Kyara Veerkamp – Natuurbehoud & Milieu in Peru

Wauw. Wat was dit een avontuur. 6 weken lang in het prachtige regenwoud van Peru. Ik doe thuis qua opleiding of werk zelf niks met Natuurbehoud en Milieu maar het leek me prachtig om is even back to basics te gaan en te genieten van wat de aarde ons biedt.

“Tijdens het fruit snijden had ik wel even zoiets van: Kyaar, waar ben je nu weer aan begonnen?”

Kyara Veerkamp

Dus, de dag van vertrek. Zware tas, een huilende moeder en het vage vliegveld van Lima waar niemand Engels leek te praten. Maar het was het allemaal waard. Ik moet zeggen dat ik de eerste dag wel even moest slikken. Toen ik in Taricaya was, was het zo dat ze je op de eerste dag kennis laten maken met de dieren door middel van het voeren van de dieren. Tijdens het fruit snijden had ik wel even zoiets van: Kyaar, waar ben je nu weer aan begonnen?

Naarmate de dagen versteken werd het steeds leuker. Onze schrale vrijwilligersgroep groeide waardoor ik kennis maakte met mensen over de hele wereld. Super goed voor je Engels! Ik raad ook zeker aan om alleen te gaan zodat je op persoonlijk gebied een hoop kan groeien. Niet alleen mijn Engels werd beter maar ook mijn onzekerheid werd minder en werd ik een stuk zelfstandiger.

“Verder heb ik de paden met een machete bewerkt waardoor er weer een duidelijk pad was, hokken geverfd en gebouwd en boten onderhouden.”

Elke avond staan je taken voor de volgende dag op het bord in de eetzaal. Je eerste taak is meestal van ongeveer 7/8 tot 12 (met uitzondering van taken als het ringen en monitoren van de vogels) en de tweede van ongeveer half 3 tot 5.

Kyara Veerkamp

Toen ik er was waren de standaard taken: Het voeren van de dieren, schoonmaken van de hokken, CWW (vogels spotten in de canopy), ringen van vogels en fruit verzamelen. Verder heb ik de paden met een machete bewerkt waardoor er weer een duidelijk pad was, hokken geverfd en gebouwd en boten onderhouden.

Twee van de leukste taken vond ik altijd het Mohogany Project en verassend genoeg het ringen van de vogels. Bij het Mohagany project maak je van een blok houd bijvoorbeeld een potje of kaarsenstandaard. Ben je een beetje creatief dan kun ook zoals mijn mede-vrijwilligers een houten ring maken of een schaakstuk. Het ringen van de vogels vond ik de eerste dagen een beetje saai maar mijn liefde ervoor is naarmate de weken verstreken erg gegroeid. Elke keer als je de kans krijgt om mee te gaan, ga ervoor. Er zijn dagen dat er niet veel in het net vliegt maar als je de dag hebt dat het wel zo is, zie je de mooiste vogels van dichtbij.

“Vrijdagen waren altijd een feestje.”

We kregen ’s middags altijd verschillende taken om uit te kiezen. De taken zoals boten wassen, die eigenlijk het minst leuk leken, waren altijd fantastisch. Meestal belanden de emmers water meer op mensen dan op de boot. Daarna gingen we altijd met de staff en vrijwilligers voetballen bij Amazon Planet (toeristen bar) of met het lage tij zelfs volleyballen midden op de rivier. In de avond gingen we ook altijd nog kaarten bij Amazon waardoor we soms met 3 uur slaap op zaterdag 7 uur in de boot zaten. Vrijdagen zijn leuk.

“Dan heb ik nog een paar random dingen die ik graag kwijt wil.”

Je accommodatie is een klein hutje die je met max 4 mensen deelt. Je zal best vroeg wakker worden van het geluid van red howler monkeys, en door het natuurlijke licht omdat je geen echte ramen hebt, maar vrees niet, het went! Wat ook went zijn de beestjes. Ik had een klein gat in de badkamervloer waardoor ik van alles tegen kwam. Vliegende weet ik veel wats zo groot als je hand, verdwaalde vogelspinnen en termieten.. Ze zijn er allemaal (niet allemaal in je hutje hoor). Geniet gewoon van de gekke insecten, mega padden en random luiaards.

Wat nooit went zijn de zandvliegen. Neem genoeg insect werend middel mee en ga nooit naar buiten zonder!

“Verder heb ik ook nog wat leukere tips:”

Kyara Veerkamp

Neem afstand van je mobiel (vrij makkelijk zonder wifi) en breng een goed boek/dagboek mee. Misschien wil je nog super goed worden in tekenen, ukelele spelen, fotografie of wat je ook maar wilt. Neem het vooral mee en oefen in de middagrust. Middagdutjes zijn heel verleidelijk maar naar mijn mening is het veel vetter op een nieuwe hobby te ontwikkelen. Geen behoefte aan een hobby? Loop dan is een rondje door de prachtige jungle, ga bloemschikken of probeer wat stervruchten te verzamelen. Ook raad ik aan om je vliegtuigreis een week later te boeken zodat je nog naar Machu Picchu kan.

“Het is het allemaal waard.”

Al met al was het voor mij een geweldige tijd en ik geloof dat het voor jou ook zo leuk kan worden! Heb je nog twijfels? Gewoon gaan. Mensen thuis vonden het raar dat ik moest betalen voor vrijwilligerswerk maar geloof mij, na je verblijf ben je rijk aan nieuwe ervaringen en zal je veranderd zijn als persoon. Het is het allemaal waard.

Ook interesse in het Natuurbehoud & Milieu project in Peru? Klik dan hier voor meer informatie!

Kyara Veerkamp

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲