You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Jongerenreis Geneeskunde in Tanzania door Kyra Niezink

Jongerenreis Geneeskunde in Tanzania

Afgelopen zomer heb ik deelgenomen aan de jongerenreis geneeskunde in Tanzania. Er zijn enorm veel verschillende geneeskunde projecten. Ik heb voor Tanzania gekozen, omdat het land me erg aansprak. Ik wilde graag de cultuur van Tanzania leren kennen en daarnaast medische ervaring opdoen. Dit project was daarvoor ideaal!

Op zaterdag 8 juli was het dan zover, vliegen naar Tanzania! Na 12 uur reizen kwamen we aan op Kilimanjaro Airport. Gelukkig had ik van tevoren al contact gehad met een aantal mensen die hetzelfde project gingen doen en ook dezelfde vlucht hadden. Ik hoefde dus niet helemaal alleen te vliegen. Eenmaal aangekomen op het vliegveld duurde het een hele tijd voor we allemaal ons visum binnen hadden. Daarna liepen we met een hele groep vrijwilligers naar buiten waar iemand van Projects Abroad op ons stond te wachten. Met z’n allen vertrokken we toen naar een restaurant waar we alle anderen die ook een jongerenreis in dezelfde periode in Arusha deden hebben ontmoet.

"De groep was fantastisch en er was een hele goede sfeer in de groep gedurende de 4 weken."

Wij hadden een groep van 15 mensen van over de hele wereld. De groep was fantastisch en er was een hele goede sfeer in de groep gedurende de 4 weken. Wij verbleven met z’n allen in een bed en breakfast. Hier verbleven ook de twee 2-weekse jongerenreis geneeskunde groepen. De eerste twee weken verbleven we hierdoor met een groep van 27 jongeren en de laatste twee weken met een groep van 22 jongeren. De ‘mama’ en de rest van het gezin dat het bed en breakfast runde waren fantastisch en zorgden heel goed voor ons, het voelde net alsof we in een gastgezin waren en ze ontvingen ons met veel liefde.

"Er kwamen vaak veel mensen af op een outreach en ze waren erg dankbaar met de medische hulp."

Jongerenreis Geneeskunde in Tanzania

In de eerste week kregen we vooral veel medische workshops en mochten we al op een medical outreach. In de weken daarna hadden we nog steeds veel workshops, maar ook meer medical outreaches of voorlichtingen op scholen en in weeshuizen. We mochten steeds meer doen. De workshops verschilden van puur informatieve workshops over bijvoorbeeld tropische ziektes of ondervoeding en doe-workshops zoals een chirurgie workshop, een Swahili workshop en een kookworkshop! De laatste week was naar mijn mening het leukst. Drie dagen hebben we in kleine groepjes in een ziekenhuis mogen werken. Hier kreeg ik het gevoel dat ze echt blij waren met onze hulp en dat we echt iets konden betekenen. We mochten o.a. meelopen met de dokter, bloedprikken en vaccinaties geven; super interessant!

De outreaches waren ook erg leuk om te doen. Hier worden armere mensen die normaal geen toegang tot medische hulp hebben gratis geholpen. De groep werd in drieën gedeeld. De eerste groep hielp bij de registratie (temperatuur meten en wegen), de tweede groep liep mee met de dokter (hier leerde je heel veel!) en de laatste groep zocht de juiste voorgeschreven medicijnen en deelde deze uit. Er kwamen vaak veel mensen af op een outreach en ze waren erg dankbaar met de medische hulp.

"Naast alle medische ervaring die ik heb opgedaan tijdens mijn vier weken, was er ook ruimte om de cultuur in Tanzania beter te leren kennen."

Jongerenreis Geneeskunde in Tanzania

We hebben een Masaai dorp bezocht waar we een kijkje mochten nemen in de cultuur van de Masaai. Daarnaast zijn we op safari geweest, waar we super veel dieren in hun eigen omgeving konden zien. We hebben ook warmwaterbronnen en een koffieplantage bezocht. Al deze dingen maakten mijn reis alleen maar mooier.

In onze vrije tijd mochten we natuurlijk niet zomaar het huis uit, maar we hadden een super coördinator die ons vaak meenam voor een wandeling of naar de supermarkt. We zijn ook vaak naar Africafé geweest of naar de Italiaan om even een ijsje te halen. In je vrije tijd kon je even tijd voor jezelf nemen, maar doordat we met zo’n grote groep waren was er ook altijd wel iemand die in was voor een spelletje! Ondanks dat je niet zomaar even weg mag, voelde ik me totaal niet ‘opgesloten’. Een super grote plus vond ik dat je altijd alles kon vragen aan je coördinator en ze alles zo goed mogelijk voor ons probeerde op te lossen of te regelen.

"Ik heb zoveel nieuwe dingen gezien en geleerd en een ervaring opgedaan die ik meeneem voor de rest van mijn leven"

Ik heb super veel geleerd tijdens mijn tijd in Tanzania. Veel nieuwe medische ervaringen opgedaan en nieuwe medische dingen geleerd, maar ik heb ook veel geleerd van de mensen en de cultuur in Tanzania. Een echte cultuurshock heb ik niet meegemaakt, maar eenmaal terug in Nederland realiseerde ik me de verschillen tussen Nederland en Tanzania pas echt. Ik heb veel nieuwe vrienden gemaakt en het was een ervaring die ik nooit meer ga vergeten!

Ik heb zoveel nieuwe dingen gezien en geleerd en een ervaring opgedaan die ik meeneem voor de rest van mijn leven, ik raad je zeker aan om ook te gaan. Je zult een fantastische ervaring opdoen die je nooit meer gaat vergeten en vrienden maken voor het leven!

Kyra Niezink

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲