You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Jongerenreis Geneeskunde in Tanzania door Laura Franse

Jongerenreis Geneeskunde in Tanzania

Vorig jaar ben ik met Projects Abroad naar Peru geweest, waar ik zo enthousiast ben geworden dat ik heb besloten om nog een keer met Projects Abroad weg te gaan! Ik heb dit keer gekozen voor Tanzania omdat het me een prachtig land leek met prachtige mensen en ook omdat het een land is waar ze je hulp echt hard nodig hebben. Omdat ik na de zomer geneeskunde ga studeren, heb ik weer gekozen voor de medische jongerenreis van 4 weken. De jongerenreis sprak me het meeste aan, omdat je zo een vast programma hebt en nooit alleen bent, wat ik heel fijn vind.

"Iedereen was superaardig en eenmaal in Tanzania zag ik dat de groep inderdaad ontzettend leuk was."

Van tevoren had ik al via de Facebookgroep contact gehad met de anderen die in mijn groep kwamen. Iedereen was superaardig en eenmaal in Tanzania zag ik dat de groep inderdaad ontzettend leuk was. Er waren veel nationaliteiten in de groep, er kwamen jongeren uit Engeland, België, Spanje, Amerika en Nederland, wat het nog leuker maakte. We sliepen in een soort guesthouse wat gerund werd door een Tanzaniaanse familie. Ze woonden daar niet, maar stonden elke dag voor ons klaar, vanaf het ontbijt tot ’s avonds laat. Wat een lieve mensen waren dat, als we iets nodig hadden regelden ze het altijd voor ons. Je kon met zijn tweeën, drieën of vieren op een kamer slapen, wat echt onwijs gezellig was. De begeleiding van Projects Abroad sliep ook in het huis, zodat er altijd iemand in de buurt was als er iets was.

"Het programma was heel gevarieerd, wat elke dag uniek maakte."

Jongerenreis Geneeskunde in Tanzania

Zo hebben we verschillende workshops gehad, bijvoorbeeld over HIV of ondervoeding. We hebben ook praktische workshops gehad: EHBO, hechten en prikken. We hebben ook een beetje Swahili geleerd. Een hele leuke, maar ook moeilijke taal. Ook deden we regelmatig een medische outreach. Dan gingen we naar een Opvangtehuis of afgelegen dorp om de mensen en kindjes gratis medicijnen te geven. Onze groep werd dan verdeeld in drie groepen: één voor de registratie van de patiënten, één groepje om bij de dokter te kijken en helpen en de laatste groep deed de apotheek. Wat we ook een paar keer hebben gedaan is meelopen in ziekenhuizen. Je gaat dan in een klein groepje naar een ziekenhuis om mee te lopen met de artsen, de verpleging, het laboratorium of de registratie. Je mag soms meer doen dan je denkt als je initiatief toont, zo mochten we malaria en HIV testen doen!

"Het leukste vond ik toch wel de outreaches."

Je kwam dan echt in contact met de lokale bevolking en ziet hoe ze leven, alles is zo anders dan in Nederland! Het was zo fijn om de mensen gratis medicijnen te kunnen geven, omdat ze normaal gesproken geen medicijnen kunnen betalen. Sommige mensen en kindjes waren zo ziek, dan is het gewoon fijn als je ze beter kan maken. Ik vond het ook heel leuk om regelmatig naar Opvangtehuis te gaan. We deden daar de outreaches, maar we hebben ook weleens een hygiëne training gegeven. Dan leerden we de kindjes hoe ze tanden moeten poetsen en handen moeten wassen. Meestal hadden we na zo’n bezoek aan een Opvangtehuis tijd om met de kindjes te spelen, wat natuurlijk geweldig was! De kindjes waren zo blij en gelukkig als ze ons zagen, wat heel mooi was om te zien.

"In de weekenden hebben we ook ontzettend veel gedaan."

Jongerenreis Geneeskunde in Tanzania

We waren na het werk en in de avonden vooral thuis te vinden, waar we dan met zijn allen buiten zaten en gingen kaarten, marshmallows roosteren of gingen helpen met koken, maar het was ook prima als je een keer een avondje vroeg wilde slapen. Ook gingen we af en toe even het terrein af en een wandelingetje maken. Dat was geen probleem, zolang er maar iemand van de begeleiding of de familie meeging. We zijn trouwens ook regelmatig uit eten geweest, hebben films gekeken en hebben een kookles gehad. We zaten dus niet elke avond thuis.

In de weekenden hebben we ook ontzettend veel gedaan. We zijn op safari geweest, wat echt onwijs gaaf was. We zagen daar heel veel olifanten, zebra’s, giraffen, gnoes, gazelles, vogels en leeuwen! Ook zijn we naar een mooie waterval geweest, naar warmwaterbronnen en naar een koffieplantage, waar we een rondleiding kregen en zagen hoe koffie gemaakt wordt. Verder hebben we nog een keer een sportdag gehouden op een school, hebben we een traditionele drum en dans les gehad en zijn we naar een Maasai markt en een slangenpark geweest. Wat ook heel bijzonder was, was het bezoek aan een Maasai dorp. Het was heel indrukwekkend om te zien hoe ze daar leven. Het was dus een enorm gevarieerd programma wat het alleen maar leuker maakte!

Jongerenreis Geneeskunde in Tanzania

"Ik heb echt enorm genoten van de maand in Tanzania."

Tanzania is een heel mooi land met een prachtige cultuur en superlieve mensen. Wij hebben veel kunnen betekenen voor de mensen daar, waar ze ons echt dankbaar voor waren. Maar ik heb ook veel van de mensen in Tanzania kunnen leren. Het afscheid was best moeilijk, omdat je in die 4 weken zoveel met elkaar doet. Maar we gaan zeker nog een keer afspreken met zijn allen! Ik raad echt iedereen aan om zo’n geweldige reis te maken!

Laura Franse

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲