You are from: United States, Go to our American website.

Projects Abroad

Laura Franse – Vierweekse jongerenreis, Geneeskunde project in Peru

Laura Franse

Vanaf november ben ik bezig geweest met allerlei voorbereidingen, zoals inentingen, vluchten regelen, info opzoeken over de nieuwe cultuur en gesprekken met de Projects Abroad begeleiders. Begin juli was het dan eindelijk zover: op naar Schiphol om 4 weken vrijwilligerswerk te doen in Peru!! Ik had gekozen voor de Jongerenreis Geneeskunde. Ik ben namelijk altijd al heel erg geïnteresseerd geweest in de geneeskunde en ik wilde graag weten hoe de gezondheidszorg werkt in een andere, armere cultuur dan Nederland. Ik heb voor de jongerenreis gekozen omdat ik nog maar 17 ben en omdat het me een fijn idee leek om in een groep deze reis te maken. Ook dacht ik dat alles wat beter begeleid zou worden dan wanneer ik het reguliere geneeskunde project zou doen. Er werden weekend- en avondactiviteiten georganiseerd, al het vervoer werd geregeld en bij eventuele problemen zou er altijd iemand klaarstaan volgens de website. En dat was ook zo!

“Ik vond het superleuk om in een gastgezin te wonen, zo leer je echt de Peruaanse cultuur kennen en mijn Spaans heb ik ook heel erg kunnen verbeteren!”
Na een lange vlucht van 21 uur stonden er in Cusco twee medewerkers van Projects Abroad op me te wachten. We gingen gelijk naar het centrale plein om geld te wisselen en ik kreeg wat basisuitleg over Cusco. Daarna gingen we naar mijn gastgezin. Van tevoren had ik via de Projects Abroad Facebookgroep al contact gehad met andere meiden die in mijn groep kwamen te zitten, zo ook mijn huisgenootje. We kwamen tegelijk aan bij ons gastgezin, wat een superlieve mensen zijn dat! Ze waren zo gastvrij en hielpen ons met alles. Ik vond het superleuk om in een gastgezin te wonen, zo leer je echt de Peruaanse cultuur kennen en mijn Spaans heb ik ook heel erg kunnen verbeteren! Ik was trouwens ook helemaal verbaasd dat er in mijn gastgezin wifi was, dat had ik namelijk niet verwacht. Het was wel handig om af en toe contact te hebben met thuis maar ik was zo druk dat ik de wifi soms niet eens gebruikt heb!

Laura Franse

“We liepen mee op de kinderafdeling, wondverzorging, gynaecologie, laboratorium en met de huisartsen.”
De eerste dag stond in het teken van introductie. De groep bestond uit 14 jongeren die uit de VS en Canada kwamen, dus ook mijn Engels kon ik goed verbeteren! Daarna gingen we eindelijk naar het ziekenhuis waar we de komende 4 weken zouden werken. We werkten daar in totaal met 4 meiden van de groep, heel gezellig! In het ziekenhuis was het vooral meelopen met artsen en verpleging. Omdat we geen medische opleiding hadden, konden we ook niet heel veel doen. We liepen mee op de kinderafdeling, wondverzorging, gynaecologie, laboratorium en met de huisartsen. Als je inzet toont, mag je echt veel meer doen dan je denkt! Zo mochten we de pasgeboren baby’s controleren op ziektes of aandoeningen, echo’s van zwangere vrouwen bekijken en beoordelen, bloed afnemen om te testen op ziektes zoals HIV en bloedarmoede, onderzoek doen op het laboratorium en luisteren naar longen met de stethoscoop. Supergaaf en ik had van tevoren echt niet verwacht dat we dit soort dingen allemaal zouden mogen doen!

Laura Franse

“Heel leuk en zo heb ik ook met kindjes kunnen werken!”
Naast het werk in het ziekenhuis hebben we nog meer gedaan. We hadden 2 Spaanse lessen met medische begrippen. Ook hadden we verschillende workshops. Dit vond ik echt heel leuk! Zo hadden we een hechtworkshop, meerdere workshops over Peruaanse ziektes en keken we operaties (op YouTube) met uitleg van een echte chirurg erbij. Soms deden we medical outreaches, waarbij je schooltjes bezoekt om de standaard ‘check-ups’ te doen. Wegen, meten, ogen controleren en fluoride op hun tanden aanbrengen. Ook het testen van de kinderen op bloedarmoede hoorde bij de standaard testjes en ook dat mochten wij doen! Heel leuk en zo heb ik ook met kindjes kunnen werken! Ook legden we ze uit hoe ze hun handen moeten wassen en tanden moeten poetsen, iets waar veel Peruaanse kinderen nog nooit van hadden gehoord.

Het leukste wat werken betreft vond ik de medical outreaches, omdat we echt dingen konden doen en met kinderen konden werken! Het was soms wel lastig om te zien hoe arm sommige kinderen zijn, maar dat vergeet je al snel als ze je met een grote lach een knuffel komen geven. Ook vond ik het heel bijzonder om echo’s te zien en te beoordelen, wij waren de eerste mensen die wisten of de wereld er een jongetje of meisje bij krijgt. Het blijft bijzonder hoe er een nieuw leven in iemands buik kan groeien.

“Naast het werken deden we heel veel andere activiteiten.”
Elke avond deden we wel iets: van salsa les tot kookworkshop en van souvenirtjes kopen tot lasergamen. Ook de weekenden waren helemaal volgepland. Zo hebben we alle Inca ruïnes in de buurt van Cusco bezocht, de souvenirtjesmarkt in Pisaq gezien, een citytour door het prachtige Cusco gedaan en we zijn natuurlijk naar de Machu Picchu geweest! Wat is het daar mooi en het is zó bijzonder hoe de Inca’s daar vroeger hebben kunnen leven, daar kan je je nu echt niks meer bij voorstellen. We hebben deze maand ook best wat geklommen, en dat viel niet altijd mee. Je zit namelijk op bijna 3500 meter hoogte en dat blijf je voelen als je klimt! Ook al is het maar een klein stukje. Maar de uitzichten waren het zó waard, Cusco en de omgeving zijn echt prachtig!

Laura Franse

“Deze maand in Peru was echt geweldig.”
Ik heb veel nieuwe vrienden kunnen maken en heb echt Peru leren kennen zoals ik het wilde. Niet echt als toerist in een hotel en bij het centrum, maar als een soort buitenlandse Peruaan in een echt Peruaans gezin in een Peruaanse woonwijk. Het afscheid was dan ook best moeilijk, ik moest mijn Peruaanse gewoontes en Amerikaanse en Canadese vrienden achter me laten… De Peruanen zijn zó lief en zó gastvrij, daar zouden Nederlanders echt nog wel wat van kunnen leren. Ik wil er zeker nog een keer terugkomen. Als vakantie, maar ook om mijn gastgezin weer te zien want die mis ik wel! Voor toekomstige vrijwilligers: het is handig om wat Engels en/of Spaans te kunnen, Nederlands is hier namelijk (bijna) nergens te bekennen!

Ik raad het zeker aan om deze reis te maken, het wordt echt de meest geweldige maand van je leven!

Laura Franse

Dit verhaal is een persoonlijke ervaring van een vrijwilliger op dit project en dus een momentopname. Houd er rekening mee dat jouw ervaring hiervan af kan wijken. Onze projecten veranderen constant, omdat we inspelen op de lokale behoefte en we voortborduren op de behaalde resultaten. Ook verschillende weersomstandigheden kunnen de ervaring beïnvloeden. Lees meer over wat je kunt verwachten van dit project of neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug naar de ervaringsverhalen

Jongerenreizen Campaign 2018

Volg de RSS feed

Volunteer Stories Feed

Vertel jouw vrienden over deze pagina:

Terug naar boven ▲